Nogomet

Medulin hrvatski predstavnik u Linzu

Mihaela Bradovski • utorak, 06.07.2010.
Medulin hrvatski predstavnik u Linzu

Sportnet.hr dobio je ekskluzivno pravo praćenja nogometnog turnira mlađih uzrasta za područje Hrvatske pod pokroviteljstvom Uefe i Unicefa, a pod nazivom "ALLtogether european youth festival". Radi se o turniru koji će se održavati svake dvije godine u četiri različite države, a kojeg organizira KOMM MIT...

Selekcija do 13 godina koja će predstavljati Hrvatsku u Austriji od 12. do 17. srpnja selekcija je NK Medulin. U kratkom predstavljanju hrvatskog predstavnika trener momčadi Matija Mijandrušić otkrio je kako je došlo do suradnje s Komm mitom, koja je tajna uspjeha nogometne sredine Medulin, ali i koji su najveći problemi u odgoju i razvoju mladih nogometaša.

Kako je došlo do suradnje s Komm mitom?

"Suradnja s Komm mitom traje već 4-5 godina kada smo počeli nastupati na njihovim turnirima u Istri, a zadnje dvije godine njihovi turnir se održavaju u Medulinu. Ove smo godine igrali finale Uskršnjeg turnira u Medulinu, te smo također odlučili nastupiti na turniru u Barceloni s dvije generacije (U-11 i U-13). Zahvaljujući odličnoj suradnji proteklih godina, pozvani smo na turnir u Linz kao predstavnici države."

U Linzu će nastupiti generacija koja je zauzela drugo mjesto u istarskoj regiji pojačana s još nekolicinom igrača iz prijateljskih klubova.

"Na turniru u Linzu nastupit će dječaci rođeni 1997. godine koji su već nekoliko godina u vrhu istarskog nogometa. Ove smo godine završili drugi u poretku Jedinstvene pionirske lige Istre iza Istre 1961, a najveći uspjeh je osvojeno prvenstvo Županije u generaciji U-11. Također, na ovome će turniru za našu momčad nastupiti i tri igrača NK Rovinj, te jedan igrač Fažane, igrači klubova s kojima imamo odličnu suradnju."

Medulin je posljednjih godina izrastao u jedan od glavnih centara po pitanju rada s mladima u Istri?

"Posebno treba naglasiti da je Medulin malo mjesto, a omladinski pogon NK Medulin 1921 je jedan od najvećih u Istri. Za to posebne zasluge idu predsjedniku kluba Bruni Radoševiću, šefu omladinskog pogona Zdenku Džapiću, te trenerima u omladinskom pogonu koji su u protekle tri sezone uspjeli povećati brojnost djece i podići kvalitetu rada u omladinskom pogonu."

Kao i većina omladinskih turnira i onaj u Austriji neće obilježiti samo nogomet. Mladi igrači na ovakvim turnirima imaju priliku steći nova prijateljstva i ujedno vidjeti kako se radi u drugim školama nogometa.

"Cilj odlaska u Linz je prije svega druženje i prikaz rada s djecom i mladima u našoj regiji, te promocija Medulina, Istarske županije i naše domovine. Rezultat definitivno nije primaran na ovakvim turnirima, ali sam siguran kako će svi igrači biti dodatno motivirani time što su baš oni predstavnici Hrvatske. Također, svi su uzbuđeni zbog velikog broja momčadi iz stranih zemalja, te jedva čekaju ždrijeb."

Osim stalnih financijskih problema s kojima se susreću svi sportovi u Hrvatskoj, s kakvim se problemima susrećete u radu s djecom?

"Definitivno najveći problem u radu s mladim kategorijama, pogotovo u našoj županiji je što se prerano počinje nametati imperativ pobjede i rezultata, a ne razvoj djece kao sportaša/nogometaša. U biti ispada da je nogomet na kakav ciljaju treneri preozbiljan za njihov uzrast. Upravo zbog toga, ali i činjenice da je nogomet momčadski sport u kojem svaku pojedinac treba dati svoj maksimum, ne bih nikoga posebno izdvajao. Nema smisla djetetu od 13 godina stavljati pritisak na leđa. Dosta je naglasiti da je od 16 igrača koji kreću na turnir njih 10 u užem krugu selekcije Istarske županije."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!