Košarka

Turska postaje središte svijeta

Branimir Korać • srijeda, 04.08.2010.
Turska postaje središte svijeta

Od 28. kolovoza pa do 12. rujna Turska će biti središte sportskog svijeta, svjetska sportska javnost bit će koncentrirana na događanja u Ankari, Kayseriju, Izmiru i Istanbulu koji će ugostiti najbolje svjetske košarkaške reprezentacije...

Turska danima živi za ono što će se dogoditi na njezinom teritoriju od 28. kolovoza. Nikada u povijesti ove države u kojoj se isprepliću europska i azijska kultura nije bilo važnije organizacije i većeg sportskog natjecanja.

SKUPINE

Skupina A (Kayseri)

Argentina
Srbija
Australija
Njemačka
Angola
Jordan

Skupina B (Istanbul)

SAD
Slovenija
Brazil
Hrvatska
Iran
Tunis

Skupina C (Ankara)

Grčka
Turska
Portoriko
Rusija
Kina
Obala Bjelokosti

Skupina D (Izmir)

Španjolska
Francuska
Kanada
Litva
Novi Zeland
Libanon

Većim dijelom 2004. godine Turci su provodili agresivnu kampanju i lobirali kako bi u konačnici dobili organizaciju Svjetskog prvenstva 2010. godine. Uspjeli su. Prije konačnog glasovanja Australija i Novi Zeland te Italija, Rusija i Portoriko povukli su svoje kandidature i ostala su svega tri kandidata. Turska, Francuska kao prvi favorit i zajednička kandidatura Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Zajednička kandidatura zemalja iz naše regije je poražena u prvom krugu, dobili smo četiri glasa dok su u drugi krug otišli Turci sa sedam i Francuzi s osam glasova. Završni krug glasovanja bio je iznimno neizvjestan, a Turci su uspjeli pobijediti favoriziranu Francusku i s 10-9 stići do organizacije najveće košarkaške manifestacije.

Kako su i najavili u kandidaturi, niknule su i nove dvorane dok je ona najpoznatija Abdi Ipekci posebno ušminkana i pripremljena za Svjetsko prvenstvo. U Ankari je ove godine otvorena velebna Ankara Arena, Izmir je već 2005. godine dobio Halkapinar Spor Salonu, u Kayseriju je 2008. godine otvorena Kadir Has Spor Salonu dok je ona najiščekivanija i najveća Sinan Erdem Olimpik Spor Salonu u Istanbulu otvorena ove godine.

U Tursku dolaze 24 reprezentacije s pet kontinenata. 17 reprezentacija sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu je izborilo dobrim nastupima na kontinentalnim smotrama dok je preostalih sedam reprezentacija na SP-u završilo po nekim drugim kriterijima. Turska je tu, logično, kao domaćin, Španjolci su se automatski kvalificirali kao branitelji naslova dok su Amerikanci došli kao olimpijski pobjednici iz Pekinga 2008. godine.

HRVATSKA RASPORED

28. kolovoz Hrvatska - SAD
29. kolovoz Hrvatska - Iran
30. kolovoz Slovenija - Hrvatska
1. rujan Hrvatska - Tunis
2. rujan Brazil - Hrvatska

Četiri reprezentacije su u Tursku došle s pozivnicama Fibe. FIBA tradicionalno dodjeljuje pozivnice onima koji se nisu uspjeli kvalificirati kroz kontinentalna prvenstva, a obično se uz onaj sportski dio pri dodjeli pozivnica dosta gleda i na marketinški. Za ovo SP pozivnicu su tražile reprezentacije Kameruna, Njemačke, Velike Britanije, Južne Koreje, Libanona, Litve, Nigerije i Rusije, a FIBA je odlučila kako će u Turskoj biti Njemačka, Libanon, Litva i Rusija čime je kompletirana lista sudionika.

Reprezentacije su smještene u četiri skupine, a u svakoj skupini se šest reprezentacija bori za jednu od prve četiri pozicije koje vode u nokaut fazu. Dalje se igra na ispadanje sve do završnog dvoboja 12. rujna u Sinan Erdem Olimpik Spor Salonu.

SP NA SPORTNETU

Kao i sva velika natjecanja, i Svjetsko prvenstvo u košarci ćemo posebno popratiti. Narednih dana očekujte seriju tekstova u kojima ćemo vam predstaviti sve reprezentacije, sve hrvatske reprezentativce, ali i obraditi pojedine teme vezane uz samo SP. Isto tako, pripreme reprezentacija su u punom tijeku stoga ćemo posebnu pozornost posvetiti i tim susretima koji će vam ujedno i dati uvid u to s kakvim snagama pojedine reprezentacije dolaze na SP. Uglavnom, puno materijala uoči i tijekom SP-a, kao i obično, moći ćete pronaći na našim stranicama.

Među sudionicima Svjetskog prvenstva po drugi puta u svojoj povijesti bit će i hrvatska reprezentacija. Prvi i jedini nastup naša reprezentacija je imala 1994. godine u Torontu kada smo završili na trećem mjestu, a u Tursku se odlazi s nešto manjim ambicijama nego što smo ih imali tada. Josip Vranković vodi novu reprezentaciju s dosta igrača koji ranije nisu bili u prvom planu, a uz dobar rezultat u Turskoj, važnija će biti priprema i stjecanje iskustva za Europsko prvenstvo u Litvi sljedeće godine.

I bez naše reprezentacije, SP u košarci pobudilo bi veliku pozornost u našoj javnosti. Nastup Hrvatske dodatno će "podgrijati atmosferu" i kada već nismo mogli uživati u nastupu naših najboljih nogometaša na svjetskoj smotri u Južnoj Africi, moći ćemo bodriti košarkaše. Nadamo se kako će u Turskoj ostati što duže...

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov04.08.2010. u 17:17
    kako? ako san ja dobro savatija-nakon grupa ide osmina finala i tako na ispadanje do kraja?
    irilov
  • Obrisan korisnik04.08.2010. u 12:04
    3. sistem u kom mozes imati 5 poraza i doci do titule je malo glup...ali opet...ko voli nek izvoli, ali po meni ovo vise nije zanimljivo kao nekad...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.08.2010. u 12:03
    U Americi ni ne znaju sta je nogomet, tako da to nije nista cudno...Ja bi htio nesto reci o ovom SP-u...Ovo je vise cirkus nego ozbiljno takmicenje. Zasto ? 1. Ozbiljno takmicenje ne dozvoljava "pozivnice"...Sta ako recimo Argentina ne prodje 2. krug ? Oce li opet biti pozivnica za njih ?... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.08.2010. u 08:21
    gotovo je nevjerojatno da je ovo TEK drugo svjetsko prvenstvo naših košarkaša... a recimo u americi nas znaju puno više po košarkašima nego nogometašima (a o rukometašima da i ne govorimo). ajmo kockasti!
    Obrisan korisnik