Košarka

I bez odsutnih izazivaju respekt

Branimir Korać • ponedjeljak, 16.08.2010.
I bez odsutnih izazivaju respekt
Foto: EPA

Reprezentacija koja je konstanta na svjetskoj košarkaškoj karti je Litva. Međutim u Turskoj nemaju neka nebulozna očekivanja, njima je važnije uigrati momčad i pripremiti se za veliki europski summit kojem će oni biti domaćini 2011. godine...

ROSTER LITVE

Mantas Kalnietis (Benetton)
Martynas Gecevičius (Lietuvos Rytas)
Arvydas Eitutavičius (Cholet)
Tomas Delininkaitis (PAOK)
Martynas Pocius (Žalgiris)
Renaldas Seibutis (Bilbao Basket)
Mindaugas Lukauskis (ASVEL)
Simas Jasaitis (Galatasaray)
Jonas Mačiulis (Armani Jeans Milano)
Linas Kleiza (Toronto Raptors)
Paulius Jankunas (Žalgiris)
Tadas Klimavičius (Žalgiris)
Martynas Andriuškevičius (Alicante)
Robertas Javtokas (Valencia)

Država u kojoj je košarka sinonim za sport je svakako Litva. Nema momčadskog sporta u kojem su toliko bili uspješni ili koji im je donio toliko radosti i koji je toliko popularan od košarke. S razlogom, brojna odličja s velikih natjecanja, velikani od Arvidasa Sabonisa, Šarunasa Marčulionisa pa do onih mlađih koji su se tek oprostili od reprezentacije ili su još u njoj. Popularnosti doprinosi i jedan od najvećih europskih klubova, Žalgiris, u kojem su gotovo svi najveći litavski igrači proveli barem dio svoje karijere.

U Tursku dolaze sa smjenom generacija iako je Kestutis Kemzura htio imati na raspolaganju sve najbolje pa je tako zvao i veterane Šarunasa Jasikevičiusa, Ramunasa Šiškauskasa, Rimantasa Kaukenasa, no oni su se na kraju zahvalili na pozivu.

Danas su tu neke druge snage, mladi igrači koji su bez obzira na svoje godine već renomirani. Predvodi ih Linas Kleiza koji je za mnoge najbolji igrač Litve danas. Kemzura će pokušati od te nove reprezentacije složiti respektabilnu momčad koja bi svoj vrhunac trebala doživjeti već sljedeće godine na Eurobasketu kojem su oni domaćini.

Ujedno, žele se i oprati pod svaku cijenu od blamaže koju su priredili na Eurobasketu u Poljskoj gdje su igrali lošu košarku i pod vodstvom Ramunasa Butautasa bili najveće razočaranje turnira. U Poljskoj su osvojili tek 11. mjesto što im je najlošiji plasman još od Eurobasketa 2001. godine u Turskoj gdje su također bili 11.

Kako su se plasirali

S obzirom da se na Svjetsko prvenstvo u Turskoj nisu uspjeli plasirati preko Europskog prvenstva u Poljskoj, Litavci su uplatili 500 tisuća eura Fibi i zatražili su pozivnicu. Kao velikoj košarkaškoj naciji u kojoj je košarka sport broj jedan, ali i s obzirom na kvalitetu reprezentacije i rezultate iz prošlosti, FIBA im je uručila pozivnicu.

Zvijezda reprezentacije

Prvi među jednakima u litavskoj reprezentaciji je Linas Kleiza. Iako ima tek 25 godina, posjeduje već bogato međunarodno iskustvo, a s priličnim uspjehom igrao je i u NBA ligi gdje se vraća sljedeće sezone kada će nositi dres Toronto Raptorsa. Kleiza je prošle sezone nastupao u dresu Olympiakosa gdje je bio ponajbolji igrač i pokazao je kako spada među najbolje europske košarkaše danas.

Tko nedostaje

Popis onih koji nedostaju kod Litve je poduži. Svakako najznačajnija imena su Ramunas Šiškauskas, Šarunas Jasikevičius i Rimantas Kaukenas. Neće tu biti niti braće Darjuša i Kšištofa Lavrinoviča koji su zbog problema s ozljedama morali otkazati nastup, a sličan problem od reprezentacije je udaljio i Arturasa Jomantasa. Sa svim ovim igračima Litva bi bila vraški jaka.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Litvi će Turska biti treće SP u povijesti ove reprezentacije. Prva dva nastupa zabilježili su u Ateni 1998. godine i u Japanu 2006. godine, a na oba SP-a završili su na sedmom mjestu s identičnim omjerima od pet pobjeda i četiri poraza. Na svjetska prvenstva 1994. i 2002. godine nisu se kvalificirali.

Prognoza

Litva bi morala proći skupinu jer jednostavno ima veću kvalitetu od Novog Zelanda i Libanona. Sa Španjolcima će se teško nositi, međutim u dvobojima s Kanadom i Francuskom mogli bi do pobjeda i s visoke pozicije otići u osminu finala. Na taj način bi vjerojatno izbjegli jake Grke i došli bi u poziciju protiv ravnopravnih protivnika se tući za prolazak dalje s tim da im je možda bolje ući u osminu finala s treće pozicije jer bi drugoplasirani iz ove skupine lako mogao u četvrtfinalu na SAD.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!