Košarka

Opasni i bez Boguta

Branimir Korać • subota, 21.08.2010.
Opasni i bez Boguta
Foto: EPA

Australska košarkaška reprezentacija jedan je od vrlo čestih sudionika velikih natjecanja. Kvalifikacijski format ide im na ruku, no imaju i vrlo kvalitetnu reprezentaciju koja bi i kroz teže kvalifikacije dolazila do svjetskih reprezentacija...

ROSTER AUSTRALIJE

David Andersen (Toronto Raptors)
Matthew Nielsen (Olympiakos)
David Barlow (CAI Zaragoza)
Aron Baynes (EWE Baskets Oldenburg)
Matthew Dellavedova (St Mary's College)
Adam Gibson (Gold Coast Blaze)
Joe Ingles (Granada)
Aleks Marić (Panathinaikos)
Steven Markovic (Crvena zvezda)
Damian Martin (Perth Wildcats)
Patrick Mills (Portland Trail Blazers)
Brad Newley (Lietuvos Rytas)
A.J. Ogilvy (Vanderbilt)
Mark Worthington (Brose Baskets)

Košarka je vrlo popularan sport u Australiji i osim u tamošnjoj sve boljoj ligi, brojni su Australci van svog kontinenta u jakim klubovima i to sve do NBA lige. Trojica Australaca trenutno nastupaju u NBA ligi, međutim jednog od njih neće biti u Turskoj i to će im biti priličan hendikep.

Andrew Bogut će još godinama biti nositelj igre Australije i igrač od kojeg se očekuje da pokaže zašto je australska košarkaška budućnost svijetla. Međutim ozljeda ga je zaustavila u nastupu na Svjetskom prvenstvu. Preostali australski NBA predstavnici bit će mladi razigravač Patty Mills koji je rijetko dobivao prilike kod Natea McMillana u Portland Trail Blazersima te krilni centar Raptorsa David Andersen.

Ostatak momčadi čine mahom igrači koji igraju u Europi i to u jakim klubovima kao jedni od važnijih karika tih klubova.

Australija nema nimalo naivnu reprezentaciju. Izuzetno su borbeni, košarka koju igraju uvijek je na rubu prekršaja i za nikoga nisu dobar ždrijeb. Međutim za malo bolje rezultate nemaju dovoljno dugačku klupu, tu im nedostaje ta dodatna kvaliteta stoga se moraju zadovoljavati ulascima u nokaut fazu kao maksimalnim dometima. Slična situacija trebala bi biti i na SP-u u Turskoj.

Kako su se plasirali

Australija je na Prvenstvo stigla kao jedan od kvalifikanta s Prvenstva Oceanije. Oceanija daje dva sudionika Svjetskog prvenstva, a na istom Prvenstvu sudjelovale su upravo tek dvije reprezentacije. Kako se nitko drugi nije prijavio za nastup, Australija i Novi Zeland odigrali su dva susreta, Novi Zeland je ukupno bio bolji i Australija je kao viceprvak Oceanije otišla u Tursku.

Zvijezda reprezentacije

U izostanku Andrewa Boguta prvo ime australske reprezentacije i čovjek koji bi na sebe trebao preuzeti najveći dio odgovornosti je David Andersen. Vođa i neosporni autoritet broj jedan ove reprezentacije je Matt Nielsen, No Andersen je ipak prva zvijezda i najkvalitetniji igrač kada nema Boguta.

Tko nedostaje

Nedostaje im onaj kojeg će najteže nadomjestiti, igrač na kojem leži i sadašnjost i budućnost australske košarke. Andrew Bogut nije samo zvijezda u australskim razmjerima već je i zvijezda u globalnim razmjerima. Centar Bucksa se ozlijedio uoči NBA doigravanja, zaradio je tešku ozljedu zbog koje je morao na operaciju i nije se uspio oporaviti do Turske.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Prvi plasman na Svjetsko prvenstvo Australija je upisala 1970. godine, a do danas nisu osvojili niti jedno odličje. 1982. godine u Kolumbiji su završili kao peti, a 12 godina kasnije u Torontu predvođeni Andrewom Gazeom ponovili su taj doseg te su im to najbolji plasmani dosad.

Prognoza

Australci nikome neće biti lagan protivnik, ali teško da se mogu uključiti u borbu za najviši plasman. Skupinu bi trebali proći bez većih problema, no u nokaut fazi već ne ni trebali biti favoriti. Izostanak Boguta je prevelik hendikep, uostalom bio bi to ogroman hendikep za bilo koju reprezentaciju, ne samo Australiju.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!