Košarka

Misija: opravdati pozivnicu

Vedran Babić • subota, 21.08.2010.
Misija: opravdati pozivnicu
Foto: EPA

Jedna od četiri pozivnice za Svjetsko prvenstvo u Turskoj otišla je na adresu Njemačke. Izabranici Dirka Bauermanna u velikim su problemima i dobar rezultat morat će hvatati bez pomoći čak četvorice iskusnih i nadasve kvalitetnih igrača. Među njima je, naravno, onaj najbolji i najveći - Dirk Nowitzki.

Roster Njemačke

Demond Greene (Olympia Larissa)
Robin Benzing (Ratiopharm Ulm)
Per Günther (Ratiopharm Ulm)
Steffen Hamann (Alba Berlin)
Elias Harris (Gonzaga University, NCAA)
Yassin Idbihi (NY Phantoms Braunschweig)
Jan Jagla (Asseco Prokom)
Christopher McNaughton (EWE Baskets Oldenburg)
Tim Ohlbrecht (Telekom Bonn)
Tibor Pleiß (Brose Baskets Bamberg)
Heiko Schaffartzik (NY Phantoms Braunschweig)
Philipp Schwethelm (Eisbären Bremerhaven)
Lucca Staiger (Alba Berlin)
Johannes Strasser (Telekom Bonn)
Chad Toppert (Albuquerque Thunderbirds, NBDL)
Konrad Wysocki (Turow Zgorzelec)

Ambicije njemačke reprezentacije doživjele su težak udarac onoga dana kada je njezina glavna zvijezda Dirk Nowitzki otkazala svoj nastup na SP-u u Turskoj. Naime, član Dallas Mavericksa upravo je potpisao novi ugovor i želi se u potpunosti posvetiti pripremama za novu NBA sezonu, ali je najavio svoj povratak u reprezentaciju za Eurobasket 2011. na kojem će Njemačka pokušati izboriti mjesto na Olimpijskim igrama u Londonu godinu kasnije.

Bez svog najboljeg igrača Nijemci teško mogu računati na bilo kakav dobar rezultat. Pokazao je i to prošlogodišnji Eurobasket u Poljskoj na kojem su zauzeli tek 11. mjesto. Najveći teret morat će iznijeti Jan-Hendrik Jagla, Heiko Schaffartzik i Demond Greene - realno gledano, igrači koje se ni jedna reprezentacija na Prvenstvu ne mora bojati.

Iako su pripremne utakmice jedno, a one "prave" nešto sasvim drugo, vrijedi spomenuti i nastup Njemačke na turniru na Cipru prije desetak dana. U prvoj utakmici doživjeli su težak poraz od Grčke (82:54), u drugoj su u tijesnoj završnici izgubili od naše selekcije (77:76), da bi u posljednjoj ipak stigli do pobjede protiv Rusije (76:73).

Sadašnji roster Njemačke sastavljen je pretežito od igrača iz domaće lige, no koncentracija kvalitete tu je nedovoljna za daleki domet. Ima tu, naravno, nekoliko talentiranih mladića poput Staigera, Ohlbrechta i Benzinga, ali dojam je kako će za njih ovo natjecanje biti prilika za stjecanje iskustva koje bi im moglo pomoći recimo na Eurobasketu iduće godine, kada će se i Nowitzki vratiti u sastav.

Kako su se plasirali

S obzirom da na prošlogodišnjem Eurobasketu nisu uhvatili jedno od prvih šest mjesta, Nijemci su mjesto na turniru dobili zahvaljujući pozivnici organizatora.

Zvijezda reprezentacije

S 29 godina na leđima, Jan-Hendrik Jagla bit će udarni igrač Njemačke na ovom Prvenstvu. 2.13 cm visoka "četvorka" poljskog Prokoma prošle je godine na Eurobasketu ubilježila prosjek od devet koševa i šest skokova po utakmici, no ovaj put će morati poboljšati taj učinak. Po igri, koja se bazira na snazi i probojnosti unutar reketa, je sličan Nowitzkome, ali je jasno da nije ni približno toliko dobar kao njegov sunarodnjak. Ipak, u ovom trenutku Njemačka na toj poziciji boljeg nema i Jagla će svakako biti igrač u središtu pozornosti svoje momčadi.

Tko nedostaje

Na ovom popisu Nowitzkome su se pridružila još tri iskusna igrača koji bi vjerojatno bili nositelji njemačke igre: Patrick Femerling, Sven Schultze i Chris Kaman. Femerling i Schultze su se povukli iz reprezentativnih akcija, a Kaman bi igrao da je u sastavu Nowitzki.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Njemačkoj će nastup u Turskoj biti tek peti na Svjetskim prvenstvima. 1986. su debitirali u Španjolskoj i zauzeli 16. mjesto, a osam godina kasnije u Kanadi napredovali su za četiri pozicije. 2002. u SAD-u predvođeni nezaustavljivim Nowitzkim osvojili su brončanu medalju, a prije četiri godine u Japanu bili su osmi.

Prognoza

S obzirom na izostanke u rosteru i nezgodnu skupinu (Srbija, Argentina, Australija, Angola, Jordan), Njemačka se najviše može nadati plasmanu u osminu finala jer bi u toj fazi trebala ispasti iz natjecanja. Prve dvije pozicije u skupini su rezervirane za Srbiju i Argentinu, pa bi Njemačka u drugom krugu za protivnika mogla imati SAD ili Hrvatsku, Sloveniju ili Brazil, što bi trebale biti previsoke prepreke.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!