Košarka

Vladari Afrike u pohodu na Istanbul

Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 22.08.2010.
Vladari Afrike u pohodu na Istanbul

Reprezentacija Angole u Tursku stiže na krilima veoma uspješnog Svjetskog prvenstva u Japanu 2006. U Africi su nedodirljivi i veoma su motivirani da u istom svjetlu predstave i na svjetskoj pozornici. Mogu li zakomplicirati ionako jaku Skupinu A?

Roster Angole

Olimpio Cipriano, Libolo Joaquim Gomes, Primero De Agosto
Miguel Lutonda, Primero De Agosto
Eduardo Mingas, Petro Luanda
Filipe Abraao, Primero De Agosto
Carlos Almeida, Primero De Agosto
Felizardo Ambrosio, Primero De Agosto
Paulo Barros, Promade Cabinda
Domingos Bonifacio, Libolo
Roberto Fortes, Petro Luanda
Valdelicio Joaquim, Eastern Utah
Miguel Kiala, Petro Luanda
Divaldo Mbunga, Petro Luanda
Carlos Morais, Libolo

Egzotična reprezentacija Angole osvojila je deset od posljednjih 11 prvenstava Afrike, a posljednji poraz na tom natjecanju su zabilježili davne 2001. godine. Radi se o najdominantnijoj košarkaškoj naciji na "crnom kontinentu" - a apetiti im rastu. Pitajte Nijemce kojima su za pobjedu na prošlom Svjetskom prvenstvu trebala tri produžetka, a Angola je prošla u osminu finala kao treća u skupini. Francuzi su ih pobijedili "na mišiće", ali Angola bilježi podjelu devetog mjesta i najbolji rezultat u svojoj povijesti.

Portugalac Luis Magalhaes predvodi pomlađenu momčad s igračima koji trebaju nastaviti tamo gdje je stala generacija na odlasku. Pobjede u Africi više nisu dovoljne i iz Angole poručuju kako žele ostaviti dobar dojam u teškoj Skupini A gdje igraju protiv Argentine, Njemačke, Srbije, Australije i Jordana. Na Olimpijskim igrama u Pekingu su izgubili svih pet utakmica, ali su zato 2009. u Libiji ponovno obranili titulu prvaka Afrike.

Kako su se plasirali

Kao prvaci Afrike izravno su se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Turskoj. Obranili su titulu na prvenstvu održanom u Libiji u sklopu kojeg su tri najbolje plasirane momčadi mogle izboriti direktni plasman.

Zvijezda reprezentacije

Joaquim Gomes je nedvojbeno najveća košarkaška ikona u Angoli i prvo ime ove reprezentacije. 29-godišnji krilni centar proveo je tri godine u NCAA-u, a iskustvo je skupljao i u Njemačkoj i Nizozemskoj prije povratka u Angolu. Na posljednjem je Svjetskom prvenstvu svoju momčad do osmine finala predvodio s prosjekom od 15.2 koša i 8.3 skoka.

Tko nedostaje

Gomes je tu kao najzvučnije ime i vođa reprezentacije. Spominje se tek ozljeda beka Armanda Coste, ali Magalhaes nema većih problema.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Angola je do sada nastupila na pet svjetskih prvenstava počevši od 1986. kada su bili 20. 2002. su nakon razigravanja osvojili 11. mjesto, dok su na već spomenutom nastupu 2006. u Japanu odigrali odlično i ispali u osmini finala od Francuza.

Prognoza

Utakmica s Australijom bi na prvi pogled trebala odlučivati o hvatanju četvrtog mjesta i plasmanu u osminu finala, ali Angola može ponovno zaprijetiti i Nijemcima koji su ovog puta bez Nowitzkog. U svakom slučaju, plasman u knock-out fazu je sasvim realističan.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!