Nogomet

Hajduk - H.drag.: Borbeni i kvalitetni "bijeli"

Bernard Jurišić • nedjelja, 25.02.2001.


Zima kao da je čekala naše nogometne prvoligaše da pogurnu loptu s centra, da se pojavi pred našim vratima. Neugodan, gotovo sniježni dan u Splitu, uz kapi hladne kiše jedan je od najvećih razloga što je tek 1500 hrabrih odlučilo pogledati u kakvom to izdanju Hajduk najavljuje još jedno upuštanje u borbu za svoju četvrtu titulu prvaka Hrvatske. Sudeći po danas prikazanom, armija bijelih navijača ima razloga za vjerovati u mogućnosti ove momčadi.


Stalan pritisak rodio je 4 lopte u Dragovoljčevoj mreži (Snimio: Baldo Leburić)

Nije samo hladnoća razlog agresivnog, drugačijeg Hajduka. Vidjeli smo ovaj konačno "hajdučki" pristup već u prijateljskoj utakmici s Dinamom, a splitski mladići i danas su krenuli poput terijera, na svaku loptu, u svaki dvoboj. Po teškom, klizavom terenu, pružili su navijačima dovoljno razloga za ugrijati dlanove i srca.

Počelo je u 6. minuti, kad je nakon kontre Musa - Bilić - Bubalo obrana gostiju blokirala udarac Mirka Hrgovića, donedavnog Hajdukova juniora, koji će do kraja sezone pokušavati nadomjestiti "vihor" na lijevoj strani kojeg je spravljao Ante Jažić. U 10. minuti Hrgović je pokušao ubaciti loptu u peterac, no zakačio ju je gostujući kapetan Spomenko Bošnjak i umalo savladao vlastitog vratara. Minutu kasnije, u akciji je drugi Bošnjak, onaj splitski, ali bio je neprecizan glavom izbliza.


Bubalo je podignuo loptu do Vukojevića i - mreže (Snimio: Baldo Leburić)

U 16. minuti danas vrlo dobri kapetan Ivan Leko poslužio je Bubala, no netko iz obrane crno-plavih u zadnji je trenutak loptu odbio u korner. Hajduk je prvih dvadesetak minuta zbio Dragovoljce u njihovu polovicu, no dalje od Čeline nije se uspjelo. Zato je umalo stigla kazna u 19. minuti. Kiseljak je povukao kontru Zagrepčana, Ante Miše ostao je sam okružen trojicom Dragovoljaca, no uspio je vrhom kopačke loptu odbiti prije negoli je došla u peterac.

"Bijeli" su uzvratili već u 25. minuti. Leko je izveo korner, nesigurni Čelina nije dohvatio loptu, no isto je učinio i Dalibor Božac na drugoj vratnici. Minutu kasnije, isti igrač nije iskoristio ni upotrebljiv ubačaj Darka Miladina. U 29. minut Leko je lijepo pronašao Bošnjaka, no plavokosi napadač Hajduka dugo je oklijevao s udarcem, dok nije otišao u "mrtvi kut".

U 32. minuti Bošnjak je promašio najbolju prigodu Hajduka dotad, izbivši sam pred Čelinom, vratar gostiju vrlo dobro je reagirao. Zasluženo vodstvo Hajduka stiglo je u 42. minuti, pomalo sretno. Korner je izveo Musa, Bubalo je na prvoj vratnici prebacio loptu u sredinu, gdje je pogodila Vukojevića u lice i odbila se u mrežu. Pogodak je pripisan Bubalu, koji je uputio udarac prema vratima. Stigao je "Bubi" do kraja poluvremena još i propustiti dvije velike šanse, u 44. minuti glavom, nakon ubačaja Miladina, te minutu kasnije, kad je njegov udarac prošao kroz ruke Čeline i otkotrljao se nekoliko centimetara pored vratnice.


Stanko Bubalo - dva pogotka i pljesak s tribina (Snimio: Baldo Leburić)

U drugi dio bolje su ušli gosti, a njihovu šansu utakmice propustio je Spomenko Bošnjak u 61. minuti. Pretrčao je pola terena sam, ušao u kazneni prostor i pucao, ali Pletikosa je dokazao visoku klasu. Bilo je to u trenucima kad je Hajduk vodio s 1:0.

Nakon toga, Splićani su ponovno zagospodarili travnjakom. rugi pogodak, koji je prelomio utakmicu, zbio se u 70. minuti. Leko je namjestio loptu na tridesetak metara od vratiju, uputio oštar ubačaj prema golu, a vratar zagrebačke momčadi promašio ju je i ona je završila u mreži. Pet minuta kasnije Ivan Bošnjak je raspalio sa dvadesetak metara po vratima "crno-plavih", Čelina ju je samo za kratko odbio, samo do Bubala, koji je postigao svoj 6. pogodak u prvenstvu. Do kraja se i Zvonimir Deranja stigao upisati u strijelce, u posljednjoj minuti, nakon što je Mario Carević ispremiješao obranu gostiju. Za zasluženih i uvjerljivih 4:0.

Zoran Vulić, trener Hajduka: "Zadovoljan sam, nakon 4:0 ne možeš biti nezadovoljan. Imali smo jedan loš period početkom drugog dijela, ali smo se brzo vratili u ritam, postigli drugi gol i njime riješili utakmicu."

Darko Miladin, Hajduk: "Utakmicu smo trebali riješiti još u prvom poluvremenu, jer smo ih potpuno nadigrali. Odigrali smo jako dobro, zasluženo smo pobijedili, iako smo igrali po teškom terenu i vremenu. Ovo je samo dokaz da smo dobro radili na pripremama i da nas čeka uzbudljivo proljeće."

Ivan Cvjetković, sportski direktor Hrvatskog dragovoljca: "Rezultat nije realan, jer smo u jednom dijelu utakmice bili i bolji od Hajduka. Njihova je pobjeda svakako zaslužena, iako se ne mogu oteti dojmu da su nas pobijedili samo zbog naših grešaka. Da je Bošnjak zabio gol kod 1:0, da nije bio sebičan, tko zna kako bi sve na kraju završilo..."

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!