Košarka

Po medalju s pomlađenim sastavom

Mirza Seferagić • petak, 27.08.2010.
Po medalju s pomlađenim sastavom
Foto: Nikola Movrić

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Josip Vranković s popisa je izostavio neke iskusnije igrače, a ova pomlađena vrsta mogla bi pomrsiti račune i nekim favoritima...

Jasmin Repeša je napustio kormilo reprezentacije nakon nes(p)retnog poraza (ponajviše zahvaljujući nepromišljenosti Marka Popovića) u četvrtfinalnom dvoboju prošlogodišnjeg Eurobasketa protiv naših susjeda Slovenaca (65:67), a na njegovo je mjesto došao dotadašnji izbornik naše B reprezentacije - Josip Vranković.

Nakon završetka igračke karijere u košarkaškom klubu Široki postao je i trener tog kluba te ih je odveo do naslova prvaka BiH lige, a ujedno najavivši i uspješnu trenersku karijeru. Te godine bio je proglašen i trenerom godine u BiH. Kao rezultat toga došlo je i mjesto prvog trenera Cibone s kojom nije ostvario veći uspjeh. Nakon Cibone uslijedila je funkcija izbornika hrvatske B vrste s kojom je na Mediteranskim igrama održanim u talijanskoj Pescari 2009. godine osvojio zlatnu medalju i to mu je dosad najveći trenerski uspjeh.

Profesionalnu karijeru započeo je u splitskom klubu KK Dalvin (u istom klubu karijeru je započeo i Dino Rađa), a nastavio u KK Splitu te je potom igrao i za Cibonu (u dva navrata), KK Zadar, poljski Prokom i Široki. Također je bio član hrvatske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u Kanadi osvojila broncu kao i na Europskom prvenstvu godinu poslije kada je naša momčad također osvojila brončano odličje.

S Cibonom je tri puta osvajao naslov prvaka države, a bio je i pobjednik Kupa Krešimira Ćosića. Igrajući za poljski Prokom osvojio je poljski Kup i Superkup, a u sezoni 2002./2003. je bio i finalist Fiba Kupa prvaka te je iste sezone bio uvršten i u najbolju petorku poljske lige.

Nakon svih odigranih prijateljskih utakmica naše reprezentacije uoči ovog Svjetskog prvenstva moglo se vidjeti i dobrih (dvije uvjerljive pobjede protiv Italije, Njemačke...), ali i loših strana (uvjerljiv poraz od Grčke te razočaravajući nastupi protiv Litve i u zadnjem nastupu protiv Rusije). Ali povratkom Planinića i oporavljenog Ukića igra naše reprezentacije trebala bi se poboljšati, a pravo stanje naše ekipe već u prvom susretu testirati će Amerikanci (kojima je, usput rečeno, i njihov prvi razigravač Rajon Rondo zbog osobnih razloga otkazao nastup). Bit će to i dobar test za našeg izbornika iz razloga što će moći vidjeti kako će se naši košarkaši nositi s nekima od najboljih na svijetu, a uz eventualnu dobru igru protiv SAD-a (bez obzira na rezultat) naši će igrači sigurno dobiti na toliko potrebnom samopouzdanju kada su u pitanju ovakva velika natjecanja.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.08.2010. u 01:59
    rajon rondo nije prvi razigravac, a otkazao je zbog osobnih razloga i da nije bijo bi i onako prekobrojni zadnje dvi tekme nije ni igrao.. bijo je cetvrti razigravac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2010. u 20:34
    Medalju?! Nisam znao da su na sportnetu ocekivanja tako visoka... Osvajanje medalje je tesko moguce, osmina finala je realan domet. Sve iznad toga biti ce ogroman uspjeh...
    Obrisan korisnik