Košarka

Branitelj naslova na iskušenju

Branimir Korać • subota, 28.08.2010.
Branitelj naslova na iskušenju
Foto: Bruno Blumenschein

Prvog dana Svjetskog prvenstva u Turskoj nekoliko utakmica budi pozornost, a jedna od njih je ona između Španjolske i Francuske. Aktualni svjetski prvaci u susret ulaze kao favoriti, međutim protiv Francuza neće imati šetnju...

Središnji dvoboj prvog dana Svjetskog prvenstva u Turskoj odigrat će se večeras od 20 sati u Izmiru. Aktualni svjetski prvaci Španjolci igraju protiv Francuske i prilični su favoriti za pobjedu. Francuska na pripremama nije izgledala dobro, upisala je nekoliko lošijih rezultata i igara i samo potvrdila kako je to bez Tonyja Parkera za klasu slabija reprezentacija.

Yannick Bokolo i Nando De Colo su dobri igrači, ali opet nisu niti blizu klase jednog Parkera i Francuska danas više nema tu ekstra klasu. Tek će je imati u Nicolasu Batumu, ali niti Batum nije igrač koji će vući momčad i kreirati si s lakoćom situacije. I on je uz Parkera posve druga dimenzija igrača od sadašnjeg.

Ali Traore: "Nemamo postavljen neki poseban cilj. Ne mogu reći kako ćemo biti na podiju jer to nije realno, ali recimo da ako ne uđemo u četvrtfinalu bit ću vrlo razočaran."

Kako takva Francuska može do pobjede protiv jake Španjolske? Prilično teško. Španjolci su unatoč izostancima Paua Gasola i Josea Manuela Calderona jači na svim pozicijama i Francusku teško nešto može spasiti u ovom susretu.

Furija nije reprezentacija koja samo tako gubi glavu i nema B plan ukoliko stane šut, vrlo su jaki i u igri u reketu, tako da ne ovise samo o vanjskoj liniji. U probleme mogu ući kada im protivnik odigra agresivnu obranu prema Rubiju i Navarru kao glavnim pokretačima reprezentacije u ovom izdanju. Međutim vrlo je teško odigrati u takvom ritmu 40 minuta i s takvom dozom koncentracije, posebno je to teško Francuzima koji nemaju dugačku klupu.

"Drago mi je da krećemo upravo protiv Španjolaca. Vrlo jaka utakmica na samom početku turnira pokazat će nam točno gdje se nalazimo i što možemo očekivati. Ne mogu garantirati baš ništa. Mogu reći kako ćemo biti sjajni i napraviti nešto odlično pa možemo sve zeznuti i odigrati užasno. Tijekom priprema smo igrali jako šareno, pokazali smo da možemo, ali imali smo problema s održavanjem koncentracije. Sa što manje tih crnih rupa imat ćemo više šanse", rekao je Ali Traore.

Raul Lopez: "Bit će to fizički vrlo teška utakmica. Oni su sposobni odigrati strašnu obranu, vrlo su skočni, čvrsti i mogu igrati s puno trčanja. Njihova prednost je u tom fizičkom dijelu i na to moramo biti spremni. Prva utakmica je uvijek teška, a mi baš i nismo presretni što imamo tako teškog protivnika na startu."

Čovjek koji se Španjolcima priključio u posljednji trenutak je Raul Lopez. Naime u susretu protiv SAD-a, posljednjem španjolskom pripremnom dvoboju, Jose Manuel Calderon se ozlijedio i izbornik Scariolo je pozvao Lopeza.

"Ma uopće nije problem što me nije bilo na kraju priprema, lako je igrati s igračima ove kvalitete, a i većinu znam iz klubova i drugih reprezentativnih selekcija. Ovo je bila 'Caldeova' momčad, ali sada ga nema i Ricky je gazda. Ja ću biti tu pripomoći u pojedinim trenucima, nije mi problem biti na klupi", kaže Lopez.

Španjolska u ovaj susret i na SP stiže bez ranije spomenutih zvijezda Paua Gasola i Josea Manuela Calderona dok je Francuskoj još teže jer ima ionako manji broj kvalitetnih igrača, a ovdje će igrati bez Parkera, Ronnyja Turiafa, Joakima Noaha, Mickaela Pietrusa...

FRANCUSKA - ŠPANJOLSKA 20:00

BrojFrancuskaKlub/PozicijaŠpanjolskaKlub/Pozicija
4Andrew AlbicyLevallois/braničFernando San EmeterioCaja Laboral/krilo
5Nicolas BatumPortland/kriloRudy FernandezPortland/krilo
6Fabien CauseurCholet/braničRicky RubioBarcelona/branič
7Alain KoffiJoventut/centarJuan Carlos NavarroBarcelona/branič
8Ian MahinmiDallas/centarRaul LopezHimki/branič
9Edwin JacksonAsvel/braničFelipe ReyesReal/centar
10Yannick BokoloGravelines/braničVictor ClaverValencia/krilo
11Florent PietrusValencia/kriloFran VazquezBarcelona/centar
12Nando De ColoValencia/braničSergio LlullReal/branič
13Boris DiawCharlotte/kriloMarc GasolMemphis/centar
14Mickael GelabaleCholet/kriloAlex MumbruBilbao/krilo
15Ali TraoreLottomatica, centarJorge GarbajosaReal Madrid, krilo

SP 2010, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Novi Zeland79:92Litva
Kanada71:81Libanon
Francuska72:66Španjolska
1Litva 50+50
2Španjolska 32+64
3Novi Zeland 32+24
4Francuska 32+12
5Libanon 14-101
6Kanada 05-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Novi Zeland79:92Litva
Kanada71:81Libanon
Francuska72:66Španjolska
1Litva 50+50
2Španjolska 32+64
3Novi Zeland 32+24
4Francuska 32+12
5Libanon 14-101
6Kanada 05-49

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!