Košarka

Bit će bolje

Ivor Krapac • nedjelja, 29.08.2010.
Bit će bolje
Foto: EPA

Gotov je prvi dan Svjetskog prvenstva u Turskoj. Iako nije sve prošlo po očekivanjima, nije se dogodilo ni ništa senzacionalno, a u takav rasplet uklopila se i Hrvatska glatkim porazom od Amerikanaca, koji su potvrdili da su razina iznad. Ako se po jutru poznaje dan... Ma ne poznaje se, Hrvatska će sigurno igrati bolje.

Za početak, ukoliko ste tražili poveznicu između naslovne slike i ostatka teksta - baš je i nema, samo mi se stavljalo Haku. Novozelanđanima nije pomogla, svejedno su izgubili od Litve, a štogod hrvatski reprezentativci i izbornik Joke Vranković radili u pripremi za prvi nastup na SP-u, također nije dalo previše ploda. Prva četvrtina bila je prava, ali ubrzo su Amerikanci došli na svoje i odjurili bez pozdrava.

Iako ovu američku reprezentaciju nitko neće zvati Dream Teamom i ne bi niti trebao, nisu baš ni tako loši, a u utakmici od koje Hrvatska nije očekivala previše bili su definitivno prejaki. No, i za nas i za njih će najvažnije stvari doći u nastavku SP-a, kada ćemo dobiti odgovor je li ova utakmica bila naznaka ičeg opipljivog.

Poput Amerikanaca, i Slovenci i Brazilci upisali su očekivane početne pobjede u skupini u kojoj su i Vrankovićevi izabranici, Slovenija protiv očito inferiornog Tunisa, a Brazil teže, protiv nešto opasnijeg Irana, koji će u nedjelju testirati Hrvatsku.

Iz gomile očekivanih i jedne pomalo iznenađujuće, ali ne tako zvučne pobjede, one libanonske nad Kanađanima, izdvojilo se tek francusko slavlje nad Španjolcima. Bez Paua Gasola očito neće ići lako, pogotovo ukoliko Rudy Fernandez ostane jednako nervozan kao na startu SP-a - protiv Francuza je svojima odmogao osobnom, pa tehničkom pogreškom kod -6 u završnici, kada je utakmica još bila otvorena.

Ovo sve bilo je vrijedno spomena zbog toga što, bez obzira na sve, Rudy ipak nije bio tragičar dana. Barem ne u ovom izboru.

Igrač dana

Linas Kleiza bio je glavni litavski motor na putu do pobjede nad Novozelanđanima. Najjači adut Zelenih na ovom SP-u ubilježio je 27 poena uz odličnih 11/15 iz igre, a dodao je i osam skokova - Litavci će se nadati da će biti takav i u idućim utakmicama u Turskoj.

Tragičar dana

Carlos Arroyo "potukao" je Rudyja Fernandeza i ostale Španjolce svojom predstavom u porazu od Rusa. Četiri poena i jedna asistencija u važnoj utakmici je jednostavno premalo od igrača koji bi trebao biti nositelj igre, a u riječima iz portorikanskog tabora "nismo bili dobri u napadu" moglo se prepoznati i dosta Arroyove krivnje. Valjda se sad neće posvađati sa suigračima i izbornikom, iako ne bi bilo neobično.

Utakmica dana

Francuska pobjeda nad aktualnim svjetskim prvacima ipak je odjeknula jače od njemačkog jakog otpora Argentini. Iako nemaju Tonyja Parkera, Francuzi su krenuli odlično, no iz već dobro poznate prakse u njihovom slučaju, s puno oscilacija, pametnije je pričekati iduće utakmice za zaključak koliko su stvarno dobri. Za dobiti i naredne dvije vjerojatno ipak jesu dovoljno kvalitetni - sada im slijede Libanonci i Kanađani.

Potez dana

Točnije, anti-potez dana, u izvedbi Demonda Greenea. Amerikanac u njemačkom dresu igrao je dobru utakmicu i napravio praktički sve kako treba sve do završnice, a onda se deset sekundi do kraja, kod 75:74 za Argentince, malo zaboravio, krenuo u sumnjivi dribling, izgubio loptu pod Jasenovim pritiskom i time pustio favorizirane Južnoamerikance "s udice". Nakon brzog prekršaja, Delfino je ubacio oba slobodna za argentinskih 77:74, a Nijemci više nisu imali tako dobru šansu.

Izjava dana

Ponovno Demond Greene, o opisanoj izgubljenoj lopti: "Takve pogreške se događaju, ali moramo se pobrinuti da to svedemo na što manju mjeru. Kod moje izgubljene lopte, Argentina je igrala vrlo agresivnu obranu i uzeli su mi loptu, posve preuzimam odgovornost za taj potez." Pošteno.

Petorka dana

Goran Dragić (Slovenija, 16 p, 8 a, 5 s), Aleksandar Rašić (Srbija, 22 p, šut 8/9), Fadi El Khatib (Libanon, 31 p, 8 s), Linas Kleiza (Litva, 27 p, 8 s), David Andersen (Australija, 22 p, 9 s)

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.08.2010. u 12:36
    Fadi El Khatib 31 p 8 s TI BOKCA!!!! Možda dobro kaže ona otrcana "danas svi igraju...košarku".
    Obrisan korisnik