Vodeni sportovi

Unuke stopama slavnog djeda

Maja Giljanović • srijeda, 01.09.2010.
Unuke stopama slavnog djeda
Foto: EPA

Jantien i Mieke treća su generacija u vaterpolskoj obitelji Cabout, tata im u 1970-ima nije doživio slavu svog oca europskog prvaka i brončanog olimpijca sredinom prošlog stoljeća, ali sestre u novom tisućljeću pronose slavu obitelji.

Joop Cabout je 1950. u Beču s Nizozemskom osvojio naslov europskog vaterpolskog prvaka, a okitio se i brončanom medaljom na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. Sin je krenuo stopama slavnog oca., bio je solidan klupski igrač samo nikad nije dogurao do visina Joopa, ali dinastiji slavu vraćaju Joopove unuke.

24-godišnja Mieke je u Pekingu prije dvije godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju, a na Europskom prvenstvu u u Zagrebu pridružila joj se i dvije godine mlađa sestra Jantien: "Vaterpolo je bio logičan izbor, naš tata je igrao i od malih nogu smo najveći dio vremena provodile s njim na bazenu, ali još veći je krivac djed. Kao djevojčicama nam je usadio ljubav prema vaterpolu, a i danas kad god igramo u Nizozemskoj uvijek je na utakmici. I što je najgore, pravi je 'grintavac', uvijek nas kritizira", smije se Jantien dok s ljubavlju govori o danas 87-godišnjaku.

Prople godine proglašena za najbolju vaterpolisticu Nizozemske, Mieke je karijeru počela u klubu iz svoje rodne Goude iz koje je 2007. na dvije sezone otišla u Leiden, prošle se godine otisnula put Australije i postala tek druga nizozemska internacionalka nakon Iefke van Belkum (Olympiakos), a upravo pred polazak za Zagreb produljila je ugovor s Cronulla Sharksima iz Sydneyja za još jednu sezonu.

I Jantien je krenula iz Goude, danas igra u Leidenu, a na naslovnicama je završila prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Rimu kad je peti put u posljednje tri godine slomila nos, u nastavku je natjecanja igrala sa zaštitnom maskom i izgledom utjerala strah u kosti protivnicama (Nizozemska nije profitirala, osvojilo je Oranje tek peto mjesto).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!