Košarka

Koga izbjeći u osmini finala?

Branimir Korać • četvrtak, 02.09.2010.
Koga izbjeći u osmini finala?
Foto: EPA

Posljednje kolo prve faze natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Turskoj donosi nekoliko zanimljivih susreta važnih za konačni rasplet poretka u skupinama. Najneizvjesnija je situacija u skupinama C i D gdje su brojne kombinacije po pitanju plasmana i izbora protivnika u osmini finala...

Skupina A

Angola - Australija 15:30

Na otvaranju posljednjeg kola skupine A nimalo nevažan dvoboj igraju Angola i Australija. Pobjednik ovog susreta izbjeći će u osmini finala Amerikance i ići će na Sloveniju što mu daje veće šanse za iznenađenje. U susret ulaze s različitim raspoloženjem, Angola nakon velike pobjede u produžetku protiv Njemačke, a s druge strane Australija nakon poraza protiv Srbije. Australci jesu favoriti, ali Angola je već jednog favorita skinula.

Jordan - Njemačka 20:30

Za razliku od preostala dva susreta u skupini A, ovaj nema baš nikakav značaj. Njemačka će pokušati isprati gorak okus ispadanja pobjedom protiv Jordana koji s druge strane ne želi Svjetsko prvenstvo napustiti bez ijedne pobjede i sve će učiniti da barem jednom slavi.

Skupina B

SAD - Tunis 15:30

Američki izbornik Mike Krzyzewski ima na raspolaganju još svega jednu utakmicu za eksperimentiranje. Tunis će biti lagan protivnik kao što je bio svim reprezentacijama u našoj skupini i to se može iskoristiti za posljednje isprobavanje pojedinih varijanti prije onih pravih utakmica. S druge strane Tunižani će uživati u košarci i pokušati pružiti što ravnopravniji otpor.

Slovenija - Iran 18:00

Isto vrijedi i za slovenskog izbornika Memija Bečiroviča. I u ovom dvoboju ne bi trebalo biti nekog velikog iznenađenja, a on može Slovencima poslužiti za odmaranje nekih igrača, ali i pripremu za osminu finala. Niti Iran, a niti Slovenija ne mogu napredovati ili nazadovati u poretku.

Skupina C

Portoriko - Obala Bjelokosti 15:00

Portorikanci imaju čistu situaciju i jedan cilj - svladati Obalu Bjelokosti ili izgubiti najviše pet razlike. Pobjedom nad možda najslabijom reprezentacijom Prvenstva osigurali bi prolaz u osminu finala kao četvrtoplasirana reprezentacija u skupini bez obzira na rasplet u ostalim susretima. U ovom susretu trebali bi biti jači i za Carlosa Arroya što će im dodatno povećati šanse za prolaz. Niti Obala Bjelokosti nije bez šansi, oni trebaju pobjedu od 11 ili više razlike za prolaz.

Grčka - Rusija 17:30

Grci i Rusi u izravnom dvoboju odlučuju o drugom mjestu u skupini. Bit će to zanimljiv susret u kojem je na stolu i nezavidan ulog - pobjednik za "nagradu" ide najvjerojatnije na Španjolsku u osmini finala. Grčka zasigurno ima veće ambicije nego Rusija i ne bi nimalo začudilo kada bi utakmicu iskoristila za odmor najboljih igrača i tako izabrala lakšeg protivnika. Međutim i tu postoji problem, ključ odabira protivnika ipak će imati Francuzi u posljednjem susretu i kalkulacije bi se mogle nekom ovdje obiti o glavu.

Turska - Kina 20:00

U nezavidnom položaju su Kinezi koji za prolazak dalje ne ovise samo o sebi. Moraju se nadati da će Obala Bjelokosti šokirati Portoriko.

Skupina D

Španjolska - Kanada 15:00

Posljednjeplasirana reprezentacija skupine D, Kanada, od SP-a će se najvjerojatnije oprostiti porazom. Kanađani su već otpisani i nemaju šanse za prolaz dok Španjolska igra za treće mjesto i izbjegavanje Turske u osmini finala. I da ne igraju za to treće mjesto, Španjolci bi bili veliki favoriti i sve osim uvjerljive pobjede bit će iznenađenje.

Libanon - Litva 17:30

Libanonci i Litavci odigrat će revijalni susret koji nijednoj reprezentaciji ništa posebno ne znači. Litva će u svakom slučaju završiti kao prva u skupini dok će Libanon završiti kao peti. I tu se otvara prilika izbornicima za odmaranje igrača pa je tako za očekivati da će se preopterećeni Kleiza odmoriti kako bi svježiji dočekao osminu finala i vjerojatni dvoboj s Portorikom.

Novi Zeland - Francuska 20:00

Kako Francuska igra posljednji susret, imat će mogućnost kalkuliranja i biranja lakšeg protivnika u osmini finala. Naime porazom bi i oni i Španjolska i Novi Zeland imali omjer 3-2 što bi zatvorilo krug i Španjolce možda zbog koš razlike poguralo do drugog mjesta. U slučaju pobjede Francuske, sve kalkulacije bi pale u vodu, Francuska bi završila kao drugoplasirana dok bi Novi Zeland završio kao četvrti u skupini.

SP 2010, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Angola55:76Australija
Argentina82:84Srbija
Jordan73:91Njemačka
1Srbija 41+109
2Argentina 41+34
3Australija 32+40
4Njemačka 23-24
5Angola 23-74
6Jordan 05-85

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Angola55:76Australija
Argentina82:84Srbija
Jordan73:91Njemačka
1Srbija 41+109
2Argentina 41+34
3Australija 32+40
4Njemačka 23-24
5Angola 23-74
6Jordan 05-85

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.09.2010. u 19:19
    trebamo pokusati sve izbjeci, da ne igramo s nikim nego da nas puste za zelenim stolom medju 8. jedino tako mi mozemo u cetvrtfinale.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2010. u 18:14
    Trebamo izbjeći sve osim Jordana i Angole. a i Angola bi nam stvarala probleme.
    Obrisan korisnik
  • chepo02.09.2010. u 16:39
    Pošto nije velika razlika između Srbije i Agentine, ja bi sve važne igrače odmarao za osminu finala i ne bi se sekirao da nas Brazil razbije.
    chepo
  • Obrisan korisnik02.09.2010. u 13:54
    Iskreno ja mislim da ce parovi biti drugaciji. Ako Srbija pobedi danas Argentinu, gledajuci da smo u boljoj formi od njih, a Hrvatska savlada Brazil. To znaci da bi parovi bili SRB - BRA i ARG - CRO Da pojasnim...izbegla bi se utakmica izmedju Srbije i Hrvatske, gde je ruku na srce Srbija... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • joka030502.09.2010. u 13:22
    SAD-ANG, SLO-AUS, HRV-SRB; ARG-BRA,TUR-NZL, GRČ-ŠPA, RUS-FRA, POR-LIT...
    joka0305