Vodeni sportovi

Španjolci ili dižu ruke ili spašavaju obraz

Maja Giljanović • petak, 03.09.2010.
Španjolci ili dižu ruke ili spašavaju obraz
Foto: Sandro Donda

Španjolska je na Europsko prvenstvo u Zagrebu doputovala kao viceprvak svijeta iz Rima prošle godine, ali je nakon tri utakmice u Skupini A ostala i bez teoretskih šansi za prolaz u borbu za medalju. Hrvatska je reprezentacija i dalje u igri za prvo mjesto i izravan plasman u polufinale i ne smije si dozvoliti podcjenjivanje večerašnjeg protivnika.

Igrači Rafe Aguilara aktualni su svjetski viceprvaci, u posljednjih 20 godina Španjolci su osvojili još šest medalja s velikih natjecanja od čega jednu zlatnu na Olimpijskim igrama u Atlanti (protiv Hrvatske) i dvije naslova na svjetskim prvenstvima (protiv Mađarske 1998. u Perthu i protiv Jugoslavije tri godine poslije u Fukuoki), ali europska prvenstva im oduvijek predstavljaju bauk.

BIRRI PROMAŠIO SPORT

Tehnički direktor LEN-e Marco Birri je tijekom utakmice trećeg kola između Hrvatske i Rumunjske hrvatskim navijačima naredio skidanje transparenata i zastava, zabranio im stajanje na tribinama, a navodno je i službenom spikeru zaprijetio otkazom nastavi li razglasom podizati atmosferu među domaćim navijačima na Mladosti.

Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić Talijanu je odgovorio: "Nije vaterpolo tenis, bučno navijanje je sastavni dio vaterpola, a naši su navijači dosad bili izuzetno korektni. Nitko ih ne može ušutkati ili prisiliti na mirno sjedenje, dapače, pozivam ih da ponesu sve moguće rekvizite koje pronađu, trube" (ne i vuvuzele, vuvuzele su i dalje na crnoj listi organizatora, nap. a.), "bubnjeve, zastave".

Što se transparenata tiče, Bukić je pojasnio: "Neki su prekrili sponzorske reklame, to je potpuno opravdan zahtjev kojem smo odmah udovoljili".

Ni u doba najvećih poput Manuela Estiartea, Jesusa Rollana ili Miguel Angela Oce nije osvojena nego jedna brončana medalja (2006. u Beogradu), a prokockali su i prednost svog bazena 1997. i 2008. godine. U Sevilli su osvojili peto, a prije dvije godine tek sedmo mjesto.

Šanse za prolaz u polufinale u Zagrebu svedene su na puku teoriju, Španjolci, naime, na svom bodovnom kontu nakon odigrane tri utakmice nemaju ni bod. Na otvaranju su izgubili od Italije (6:7), u drugom kolu od Rumunjske (10:11), a i u posljednjoj utakmici protiv Crne Gore su poklekli s jednim golom razlike (8:9). Matematika kaže da mogu dalje pobijede li Hrvatsku s četiri ili više golova razlike, izgubi li Hrvatska i od Italije, a ovise i o Rumunjima (Rumunjska mora izgubiti obje preostale utakmice).

U trećem kolu su pružili najbolju partiju, ali s indisponiranim Xavijem Garcijom ostali su zamalo kratki. Ključni igrač španjolske reprezentacije nije postigao nijedan gol uz šut iz igre 0/5 (promašio je i peterac) i još su dobro i odolijevali sve do pet minuta prije kraja i gola Janovića za slavlje Crne Gore.

Uoči utakmice protiv Hrvatske (večeras u 20:40) pitanje je kako će se Španjolci postaviti: nakon što im je ostala samo teorija hoće li dignuti ruke ili će se zainatiti i pokazati zube jednom od favorita EP-a?

Felipe Perrone, Guillermo Molina i Xavier Valles vuku španjolsku lokomotivu, ali jesu li dovoljni da pomute planove Rudićevim igračima)? I na pripremnim turnirima u Portugaleteu i na Vodafon kupu su pokazali slabosti, Crna Gora ih je potukla do nogu usred Baskije (11:4), pobijedila ih je i Mađarska, a skalp su ih skinuli i jedni Nijemci.

TULGA

Turski sudac Erhan Tulga u Zagrebu je postavio novi rekord europskih prvenstava, od debija na EP-u u Beču 1995. godine Tulga je pravdu dijelio na ukupno 42 utakmice, 34 u muškoj i osam u ženskoj konkurenciji i prestigao našeg Željka Klarića i Slovaka Vlastimila Kratochvila na diobi drugog mjesta (41).

Opći dojam je da zaigra li Hrvatska hladnih glava, smireno, bez srljanja kao muhe bez glave, Inaki Aguilar će više puta od Josipa Pavića vaditi loptu iz gola, a onda bi u posljednjem kolu u nedjelju Hrvatska i 100 %-tna Italija (dobili su Azzurri i Španjolce i Crnogorce i Turke, a večeras igraju protiv Rumunja) odlučivale o prvom mjestu u skupini i izravnom plasmanu u polufinale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!