Košarka

Mozgo(vi)m na Tall Blackse

Vedran Babić • ponedjeljak, 06.09.2010.
Mozgo(vi)m na Tall Blackse
Foto: EPA

Šestog četvrtfinalistu Svjetskog prvenstva u košarci doznat ćemo u ogledu Rusije i Novog Zelanda. Izabranici Davida Blatta veliki su favoriti, no njihovi suparnici lete na krilima tri uzastopne pobjede i što je još važnije, nemaju što izgubiti. Po treći put u nizu izborili su drugi krug i tako ostvarili svoj primarni cilj. Sada mogu bez opterećenja ući u dvoboj s Rusima i kao takvi mogu biti i te kako opasni.

Iako su u Tursku stigli bez najveće zvijezde Andreja Kiriljenka, ali i s ozlijeđenim Viktorom Hrjapom, koji još uvijek nije upisao ni jedan nastup, Rusi su prvi dio natjecanja u skupini C (Ankara) završili na drugom mjestu, odmah iza domaćina, s omjerom 4-1. Upravo od Turske doživjeli su jedini poraz, a u posljednjem kolu porazili su Grčku i tako se još malo napunili samopouzdanjem uoči nokaut faze.

U njoj Rusija će odmjeriti snage s Novim Zelandom, trećeplasiranom momčadi skupine D (Izmir). Reprezentacija koju vodi 45-godišnji Beograđanin Nenad Vučinić u svojim redovima ima četvoricu poluprofesionalaca, no to je nije spriječilo da nakon uvodna dva poraza od Litve i Španjolske naniže pobjede nad Libanonom, Kanadom i u konačnici Francuskom za treće mjesto i proboj u drugi krug po treći put u nizu.

2002. godine u Sjedinjenim Američkim Državama Novozelanđani su osvojili senzacionalno četvrto mjesto (od aktualnih igrača tada su nastupili Penney, Jones i kapetan Pero Cameron), a prije četiri godine u Japanu bili su 16. Još jednim plasmanom u drugi krug potvrdili su konstantu na Svjetskim prvenstvima, ali imaju li snage za korak dalje i gotovo siguran obračun s Amerikancima u četvrtfinalu?

Dojam je da - nemaju. Rusi su ipak iskusnija momčad vođena iskusnim trenerom i sve osim njihove pobjede bilo bi jedno veliko iznenađenje. Saša Kaun, Sergej Monja i Timofej Mozgov u odličnoj su formi, a Voronševič, Ponkrašov, Bikov i Fridzon također su bili vrlo raspoloženi u prvom krugu.

Novi Zeland se, pak, previše oslanja na najboljeg igrača Kirka Penneya i taj problem širine klupe mogao bi mu biti nepremostiva prepreka na putu do četvrtfinala. Abercrombie i Vukona jedini mu donekle pružaju podršku i ukoliko žele pobijediti Rusiju, Tall Blacksi će u svojim redovima morati imati još kojeg raspoloženog pojedinca. Rusi igraju odličnu obranu i jedino su protiv Kine (89:80) primili više od 69 koševa.

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!