Košarka

Južnoamerička poslastica za kraj

Vedran Babić • utorak, 07.09.2010.
Južnoamerička poslastica za kraj
Foto: EPA

Četvrti, posljednji dan osmine finala na Svjetskom prvenstvu u Turskoj zaključit će Argentina i Brazil. Vladari južnoameričkog kontinenta borit će se za posljednje četvrtfinalno mjesto i vjerujemo da nas čeka prava poslastica za kraj ove faze natjecanja.

Prije točno šest godina Ruben Magnano osvojio je sa svojom Argentinom naslov olimpijskog prvaka u Ateni, a danas mora smišljati taktiku kako je zaustaviti na putu do četvrtfinala Svjetskog prvenstva. Magnano je aktualni izbornik Brazila i ovu utakmicu je vjerojatno želio izbjeći, baš kao i većina Argentinaca. Ipak, do nje je došlo i sada je vrijeme za konačni obračun dvaju posljednjih južnoameričkih predstavnika u Turskoj.

Predvođena Luisom Scolom, Carlosom Delfinom i Pablom Prigionijem Argentina je u skupini A u Kayseriju zauzela drugo mjesto doživjevši jedini poraz od Srbije u posljednjem kolu. Unatoč tome, atmosfera u reprezentaciji čiji je izbornik Sergio Hernandez i dalje je dobra i svi su spremni za okršaj s vječitim rivalima.

Od navedenog trojca najistaknutiji je svakako Scola, koji je u dosadašnjih pet utakmica u prosjeku postizao čak 29 koševa i 8.2 skoka. On smatra kako činjenica da je izbornik Brazila nekoć bio na kormilu Argentine neće imati nikakvu prevagu. "On nas dobro poznaje, ali poznajemo i mi njega. Danas u modernoj košarci svak svakoga poznaje. Nadali smo se da nećemo morati igrati protiv njih, ali tako to ide."

Scola kao primjer

30-godišnji član Houston Rocketsa Luis Scola otkrio je svoje viđenje sporta. Viđenje koje bi trebali dijeliti svi sportaši diljem svijeta. "Sport je takav. Ponekad dobiješ, ponekad izgubiš. Ne bojim se poraza, bojim se samo toga da ne dam sve od sebe i da se ne pripremim najbolje što mogu." Bravo, Luis. To je pravi (sportski) način razmišljanja...

Baš kao većina reprezentacija na ovom prvenstvu, i Argentinci su u Tursku stigli bez nekoliko važnih igrača, a to se prije svega odnosi na Ginobilija i Nocionija. Njihov izostanak se barem za sada ne osjeti na rezultatu, no Scola je oprezan i vjeruje da Argentina može još puno bolje i da se nada da će to pokazati protiv Brazila.

Magnanovi izabranici u Istanbulu su prikupili tri pobjede i dva poraza u našoj skupini B. Svi njihovi rezultati ostali su nekako u sjeni one fantastične partije protiv SAD-a koja je zadivila svijet. Dakako, i uvjerljiva pobjeda protiv Hrvatske bila je vrijedna respekta i divljenja. Ipak, slaba izvedba protiv Slovenije pokazala je ranjivost ove momčadi koju sačinjava nekoliko vrsnih igrača poput Tiaga Splittera, Leandra Barbose, Andersona Varejaa i Marcela Huertasa (najbolji prosjek asistencija - 6.6).

Za izbornika Magnana veliki su dobitak Marcus Vinicius, koji je Amerikancima ubacio 16 koševa, te Marcelinho Machado i Alex Garcia koji su Hrvatskoj kombinirano ukrcali 33 koša. Upravo će oni morati pripomoći četvorci navedenoj u prošlom paragrafu jer Argentina u ovakvim utakmicama ima više iskustva i sigurno će znati kazniti svaki njihov propust.

Uoči njihovog ogleda, koji započinje u 20 sati, i jedna i druga reprezentacija na svojoj strani imaju određene statističke podatke. Argentina se može pohvaliti da je trenutno najbolja momčad svijeta sudeći prema FIBA-inoj ljestvici dok će Brazilcima u izgradnji samopouzdanja sigurno pomoći podatak da su na prošlogodišnjem prvenstvu njihovog kontinenta u Portoriku osvojili zlatnu medalju, porazivši na tom putu baš Argentinu, koja je tada, doduše, nastupala bez Ginobilija, Nocionija, Delfina i Oberta, ali je opet dohvatila brončano odličje.

Nepristrani promatrači će reći, to je samo statistika. I bit će u pravu. Ovo je jedna sasvim drukčija utakmica od svih prethodnih koje su ove dvije nacije igrale i predvidjeti pobjednika nije laka zadaća. Nije tajna da Argentinci imaju više iskustva na Svjetskim prvenstvima i da već dugi niz godina nastupaju u gotovo istom sastavu, no ne pobjeđuju uvijek bolji i iskusniji i zato je košarka uzbudljiv sport. Imaju i Brazilci svojih aduta, u utakmici protiv SAD-a pokazali su svu svoju raskoš i imaju se pravo nadati pobjedi.

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!