Košarka

Nastavljaju li Litavci niz?

Ivor Krapac • utorak, 07.09.2010.
Nastavljaju li Litavci niz?

Sudar dosad neporaženih i reprezentacije koja je u pet utakmica dohvatila samo jednu pobjedu bit će prvi na redu u današnjem programu osmine finala SP-a u Turskoj. Litva je u prvom krugu pokazala jako puno, a s druge strane, Kina se do ove faze turnira provukla na mala vrata - pa nije teško zaključiti da bi u utorak popodne sve osim litavske pobjede bilo veliko iznenađenje...

Iako više nemaju niz iskusnih aduta koji su nosili reprezentaciju prošlih godina, u prvom redu Šarunasa Jasikevičiusa i Ramunasa Šiškauskasa, Litavci su napravili sjajan posao na putu do osmine finala SP-a. Nisu bili prvi favoriti skupine D, tu ulogu imali su Španjolci, no izabranici Kestutisa Kemzure svladali su i njih (76:73) i Francuze (69:55), a uz očekivane pobjede nad Novim Zelandom, Kanadom i Libanonom, prvi dio natjecanja prošao je sa stopostotnim učinkom.

Kako se i očekivalo, Litva je u Turskoj dosad najviše dobila od svojeg najjačeg aduta, Linasa Kleize, koji je u prvih pet utakmica bio vodeći strijelac (17,4) i skakač (6,8) momčadi. Osim na Kleizu, čija je minutaža daleko najveća, Kemzura se u prvom krugu oslanjao i na Jonasa Mačiulisa na niskom krilu, Mantasa Kalnietisa, Martynasa Pociusa i Tomasa Delininkaitisa na vanjskim pozicijama i Pauliusa Jankunasa pod košem.

S obzirom da je išlo uspješno, vjerojatno neće puno mijenjati ni u osmini finala. Klasični centri Robertas Javtokas i Martynas Andriuskevičius igraju nešto manje, upitno je hoće li Kemzura baš sada promijeniti taj plan.

Dok su Litavci dobili sve utakmice, Kina je do osmine finala došla s puno sreće. U prva četiri kola pobijedili su jedino Obalu Bjelokosti i za kraj prvog kruga igrali večernju utakmicu protiv Turske, posljednju tog dana, a dotad su već saznali da su prošli. Bjelokošćani i Portorikanci su im podjednako pomogli - afrička reprezentacija s 88:79 protiv Portorika, a Portorikanci tricom Davida Huertasa za konačnih devet razlike, čime je Obala Bjelokosti ispala, a Kinezi mogli proslaviti prolazak dalje.

Kako je otkrio njihov izbornik, Amerikanac Bob Donewald, kineski igrači nisu skrivali oduševljenje što su prošli, bilo je i skakanja i bacanja po liftovima u hotelu, a utakmica posljednjeg kola protiv Turske ispala je čista revija. Donewald je dao priliku onima koji su dotad igrali manje i dogodio se težak poraz s 87:40, po kojem ipak ne bi trebalo suditi o snazi ove reprezentacije.

Iako su u prvom dijelu natjecanja dobili jedino Obalu Bjelokosti (83:73), Kina je bila unutar deset razlike i s Grcima i s Portorikancima i s Rusima, što će Litavce pozvati na oprez uoči njihovog susreta. Najviše glavobolja trebao bi im zadati Yi Jianlian, novi član Washington Wizardsa, koji je u prvom krugu imao 22,5 poena i 9,8 skokova po utakmici. Kako ozlijeđeni Yao Ming nije u Turskoj, Yi je glavna zvijezda ove reprezentacije i s tom se ulogom zasad jako dobro nosi.

Utakmica počinje u 17 sati, a pobjednik će ići na jačeg iz večernjeg južnoameričkog dvoboja Argentine i Brazila.

Litva - Kina 17:00

BrojLitvaKlub/PozicijaKinaKlub/Pozicija
4Renaldas SeibutisBilbao/braničJinhui DingWanma Cyclones/centar
5Mantas KalnietisŽalgiris/braničWei LiuShanghai Sharks/branič
6Jonas MačiulisArmani Jeans Milano/kriloShulong YuNortheast Tigers/branič
7Martynas PociusŽalgiris/braničShipeng WangGuangdong/branič-krilo
8Martynas GecevičiusLietuvos Rytas/braničLipeng JinGuangsha Lions/branič
9Tomas DelininkaitisPAOK/braničYue SunBeijing Aoshen Olympian/branič-krilo
10Simas JasaitisGalatasaray Cafe Crown/kriloZhaoxu ZhangBerkeley/centar
11Linas KleizaToronto Raptors/kriloJianlian YiWashington Wizards/krilo-centar
12Tadas KlimavičiusŽalgiris/kriloAilun GuoPanpan Hunters/branič
13Paulius JankunasŽalgiris/krilni centarWei SuGuangdong/centar
14Martynas AndriuskevičiusMeridiano Alicante/centarZhizhi WangBayi Rockets/centar
15Robertas JavtokasValencia/centarPeng ZhouSouthern Tigers/krilo

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaSP 2010.
  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!