Vodeni sportovi

Talijani lako preko Nijemaca

Ivana Jurica • utorak, 07.09.2010.
Talijani lako preko Nijemaca
Foto: EPA

Nakon punih sedam godina vaterpolska reprezentacija Italije plasirala se u polufinale jednog velikog natjecanja. U četvrtfinalnom susretu protiv Njemačke Campagnina momčad opravdala je ulogu favorita, od početka je potvrdila tko je gazda u bazenu. Konačnih 6:2 govore tome u prilog.

Italija – Njemačka 6:2 (2:1, 2:1, 1:0, 1:0)

Italija: Tempesti, Luongo 1, Gitto, Figlioli 2, Bertoli, Felugo, Giacoppo, Gallo 1, Presciutti 1, Fiorentini, Aicardi 1, Deserti, Pastorino, trener: Alessandro Campagna.

Njemačka: Tchigir, Naroska, Schroedter, Real, Stamm, Polizte, Bukowski 1, Schuler, Kreuzmann, Oeler 1, Schlotterbeck, Roessing, Kong, trener: Hagen Stamm.

Drugoplasirana momčad skupine A, Italija, koja je u dijelu natjecanja po skupinama, ostvarila četiri pobjede i samo jedan poraz, onaj od Hrvatske u posljednjem kolu, u četvrtfinalnom je susretu dočekala Njemačku koja je u susret ušla kao trećeplasirana u skupini B, sa jednom pobjedom manje, odnosno jednim porazom više (Mađarska, Srbija).

Dugo se čekalo na prvi pogodak na utakmici. Više od šest minuta i jedna i druga reprezentacija tražile su put do suparničkog gola, ali previše je bilo pogrešaka, prekršaja u napadu, pa vratari gotovo da i nisu imali posla. Tek u sedmoj minuti napokon se zatresla mreža: poveli su Talijani preko Figliolija čiji je udarac iz daljine iznenadio Tchigira. Ali nije na semaforu dugo stajalo vodstvo Azzurra: u idućem napadu izjednačio je Oeler. Do kraja četvrtine Italije je postigla još jedan gol: Deserti je izborio, a Luongo u pogodak pretvorio peterac.

Novi peterac Talijani su imali i u desetoj minuti utakmice: ovaj put, za 3:1, iskoristio ga je Figlioli. Drugi njemački gol Nijemci su postigli preko Bukowskog. Nitko od talijanskih braniča nije ga čuvao, ostao je sam i precizno je naciljao suprotan kut Tempestijeva gola. Italija je do plus dva (4:2) došla ubrzo, ali uz puno sreće. Presciutti je pucao izdaleka, pogodio je okvir gola, ali od njemačkog vratara lopta se odbila u mrežu. Bio je to i rezultat prvog poluvremena.

Raspoloženi njemački vratar Tchigir držao je svoju momčad na samo minus dva zaostatka, ali njegovi napadači nisu uspijevali iskoristiti to na drugoj strani i smanjiti vodstvo talijanske reprezentacije. A kao i u prvoj četvrtini na prvi pogodak u drugom poluvremenu dugo se čekalo: u 22. minuti Talijani su iskoristili igrača više, uigranu akciju pogotkom je za 5:2 završio Aicardi. Nijemci, pak, nikako nisu uspijevali iskoristiti niti prilike s igračem više, a Italija je to znala kazniti.

S plus tri Italije (5:2) ušlo se u posljednju dionicu igre u kojoj je, kao i u prijašnjim četvrtinama, bilo malo pogodaka. Prvi pogodak, za plus četiri svoje reprezentacije, postigao je Valentino Gallo. Bio je to ujedno i posljednji pogodak na utakmici.

Njemačka nije bila raspoložena za igru, pokazali su, u ovoj utakmici, daleko premalo za momčad koja je željela plasman u polufinale Europskog prvenstva, a da je to zaista tako svjedoče i samo dva postignuta gola u 32 minute. Raspoloženi vratar Tchigir jedini je koji može dobiti prolaznu ocjenu. S druge strane, puno razloga za zadovoljstvo imaju Talijani koje za proboj u finale čekaju Mađari.

EP 2010. - završnica

četvrtfinale

Italija6:2Njemačka
Crna Gora5:6Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2010. - završnica

četvrtfinale

Italija6:2Njemačka
Crna Gora5:6Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!