Nogomet

Video: Argentina pregazila Španjolsku

Vedran Babić • srijeda, 08.09.2010.
Video: Argentina pregazila Španjolsku
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U jeku kvalifikacijskih utakmica za Euro 2012. godine igraju se i brojne prijateljske utakmice diljem svijeta. Najiščekivanija je definitivno bila ona između Argentine i Španjolske u Buenos Airesu u kojem je aktualni svjetski prvak ispraćen s četiri pogotka u mreži.

Ni u 40. uzastopnoj utakmici u glavnom gradu, Buenos Airesu, reprezentacija Argentine nije doživjela poraz. Pa čak ni protiv aktualnog svjetskog prvaka Španjolske. Na stadionu Antonio Vespucio Liberti, domu River Platea, Furija je pregažena s 4:1 iako su stvari mogle biti drukčije da je bilo malo više sreće u prvom dijelu.

Već u desetoj minuti hladan tuš za goste. Carlos Tevez je proigrao Lionela Messija koji s lakoćom prebacuje vratara Pepea Reinu i dovodio Gaučose u vodstvo. Samo tri minute poslije već je bilo 2:0. U situaciji jedan na jedan s Reinom našao se Gonzalo Higuain i poslao loptu iza leđa španjolskog vratara.

Svjetski prvak već je tada bio na koljenima zahvaljujući katastrofalnom otvaranju svoje obrane i morao se brzo konsolidirati. To je i napravio. Preuzeo je inicijativu i u 28. minuti prvi put zaprijetio domaćim vratima kada je s nekih 30 metara udaljenosti Villa zatresao vratnicu.

Ipak, samo šest minuta kasnije Argentinci su povisili svoje vodstvo, a gol ide na dušu Reini. Na povratnu loptu, u potpuno bezopasnoj situaciji, Reina se poskliznuo. Pritrčao je Tevez i samo proslijedio loptu u mrežu za Argentina - Španjolska 3:0 poslije tek nešto više od pola sata igre! Tome se sigurno nije nadao privremeni izbornik domaćih Sergio Batista.

Do kraja poluvremena ponovno je Villa zatresao vratnicu, ovoga puta iz slobodnog udarca, a lopta je na putu okrznula Mascherana. Rezultat se, dakle, nije mijenjao i španjolski izbornik Vicente del Bosque zasigurno je imao puno toga za reći svojim igračima u svlačionici.

U drugih 45 minuta Španjolci su istrčali u bitno izmijenjenom sastavu, pa su tako u igru ušli Victor Valdes, Fernando Llorente, Jesus Navas i Santi Cazorla, no ništa se konkretno nije izrodilo iz svih tih izmjena, barem ne odmah.

Očito zadovoljni visokim vodstvom, Argentinci nisu bili previše zainteresirani za ofenzivne akcije pa je Španjolska dobila dovoljno prostora za manevar. Ipak, s obzirom na izmjene došlo je do prorijeđenosti u igri i velikih šansi nije bilo. Tek je Llorente pucao glavom pored gola dok je na drugoj strani Higuain propustio priliku za četvrti pogodak svoje reprezentacije.

Sjajna akcija Messija i Di Marije okončana je pogotkom potonjeg, ali zbog zaleđa on nije priznat. U 74. minuti udarac Cazorle brani Romero, a u samoj završnici Španjolska je ipak stigla do zasluženog pogotka zahvaljujući Llorenteu šest minuta prije kraja. U 87. gosti su mogli zakomplicirati utakmicu, no Demichelis je s crte očistio udarac Cazorle. Na izmaku vremena Aguero je postavio konačnih 4:1 nakon ubačaja Heinzea.

Tu je uzbuđenjima bio kraj. Argentinski navijači radovali su se nakon što je pred njihovima očima posrnuo svjetski prvak, a čelni ljudi njihovog saveza moraju se suočiti s pitanjem - ostaviti Sergija Batistu na kormilu reprezentacije ili ne?

Argentina: Romero - Zanetti, Demichelis, G. Milito, Heinze - Mascherano, Banega, Cambiasso - Messi (od 88. D'Alessandro), Tevez (od 61. Di Maria), Higuain (od 68. Aguero).

Španjolska: Reina (od 45. Valdes) - Arbeloa, Marchena, Pique, Monreal - Alonso (od 71. Pedro), Busquets, Silva (od 45. Navas), Fabregas (od 57. Xavi), Iniesta (od 45. Cazorla) - Villa (od 45. Llorente).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2010. u 16:43
    Steta za ovu generaciju sto su na klupi imali Diega na SP-u, za 4 godine pola ih vec nece igrati...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2010. u 11:40
    Bila je još jedna stativa Španjolske, čini mi se Cazorla...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2010. u 11:16
    Evo dokaza kako je Maradona/selektor bio totalni promasaj...
    Obrisan korisnik