Vodeni sportovi

Povijesni uspjeh Grčke

Ana Legradi • srijeda, 08.09.2010.
Povijesni uspjeh Grčke
Foto: EPA

Mađarska i Španjolska su otvorile predzadnji dan ženskog turnira natjecanja. Uspješnom partijom, vaterpolistice Mađarske su izborile peto mjesto prvenstva.

MAĐARSKA-ŠPANJOLSKA 10:7 (3 : 0, 2 : 4, 3 : 2, 2 : 1)

Zagreb, EP, utakmica za 5. mjesto, žene
Suci: Axel Bender (Njemačka), Stefano Riccitelli (Italija)

MAĐARSKA: H., Poszkoli, Kisteleki D. (2/4), Szucs, Takacs (1/2), Dravucz (1/2), Keszthelyi (1/3), Toth, Bujka (2/4), Valkai (3/6), Menczinger, Kaso, Gyongyossy. Izbornik: Matyas Petrovics

ŠPANJOLSKA: Gil (1/6), Espar, TarragO, Ortiz, Lloret Gomez, Miranda(1/2), Pena, Blas(1/1), Meseguer(3/7), Garcia (1/5), Gorria, Bugallo, Ester. Izbornik: Angel Miguel

Moglo bi se reći kako su Mađarice iskoristile loš dan Španjolki. Do danas raspoložena Blanka Gil se opustila, a mađarski napad je krenuo od početka silovito. Španjolke nisu uspjele dostići početnu prednost Mađarica od tri gola. Vratile su se u igru u drugom dijelu, ali na kraju zasluženo uzimaju šesto mjesto. Mađarska reprezentacija je uzela svoju utješnu nagradu, nisu uspjele obraniti brončanu medalju, ali im je pobjeda puno značila.

Dora Kisteleki je zadovoljna pobjedom i igrom. "Konačno! Ovo je bio pravi mađarski tim"

ITALIJA-GRČKA 5:10 (0 : 3, 2 : 4, 2 : 1, 1 : 2)

Zagreb, EP, polufinale, žene
Suci: Gyorgy Kun (Mađarska), Mihai Simion (Rumunjska)

ITALIJA: Abbate (1/2), Aiello, Bianconi (1/6), Casanova, Cotti (1/1), Emmolo, Frassinetti, Garibotti (2/11), Motta, Radicchi, Rocco, Gigli, Gorlero. Izbornik: Roberto Fiori

GRČKA: Antonakou (1/2), Asimaki, Avramidou (1/1), Georgia, Gerolymou (4/5), Liosi, Lara (1/2), Manolioudaki, Melidoni, Psouni (1/1), Roumpesi (1/3), Tsoukala (1/1), Kouvdou,Tsouri. Izbornik:Georgios Morfesis

Italija je na ovom prvenstvu dva puta poražena od Grčke. Prvi puta u skupini sa 7:5, a večeras još uvjerljivije s 10:5. Talijanski napad je bio očajan, od ukupno 30 udaraca, mreža se zatresla samo pet puta. Definitivno najgori strijelac je Arianna Garibotti. Prema Grčkoj mreži je uputila ukupno 11 udaraca, a samo dva puta uspješno realizirala.

Grčke vaterpolistice su se uspješno plasirale u finale Europskog prvenstva. Najbolji plasman na EP su imale daleke 2001. godine, kada su osvojile četvrto mjesto. Ovo je njihovo prvo izboreno finale EP.

Grčki izbornik Georgios Morfesis je i više nego zadovoljan svojom ekipom koja je večeras za Grčku napravila povijesni iskorak u ženskom vaterpolu. "Nismo očekivali tako jasnu pobjedu nad Talijankama. Naša obrana je bila fantastična danas. Sretni smo zbog izborenog prvog finala EP. Mislim da večeras možemo malo i slaviti, ali ne previše jer želimo osvojiti naslov u finalu u petak. Najvažnija je činjenica - sigurna medalja."

RUSIJA-NIZOZEMSKA 10:7 (3 : 1, 3 : 3, 2 : 1, 2 : 2)

Zagreb, EP, polufinale, žene
Suci: Andrej Franulović (Hrvatska), Ursula Wegenroth (Švicarska)

RUSIJA: Antonova , Belyaeva (1/1), Gaufler, Glyzina , Ivanova (2/4), Konukh (1/4), Prokofyeva (3/5), Pustynnikova, Ryzhova Aleničeva (1/3), Soboleva (2/6), Tankeeva, Kovtunovskaya, Protsenko. Izbornik: Aleksandr Kabanov

NIZOZEMSKA: Smit (1/4), Cabout (2/9), Hakhverdian (1/2), Van der Sloot, Stomphorst, Van Belkum (3/11), Klein, Cabout, Vermeer, Nijhuis, Koot, Van der Meijden, Heinis. Izbornik: Mauro Maugeri

Rusija je morala težim putem do polufinala, ali njima to nije smetalo. Utakmica odgođena za sat vremena zbog vremenskih nepogoda u Zagrebu, donijela je posljednjeg finalista. Olimpijske pobjednice, Nizozemke, su izgleda i previše odmarale čekajući polufinalni dan. Osim što je kiša zasula bazen na Mladosti, Ruskinje su se pobrinule da kiša udaraca na nizozemski gol urodi plodom. Sada kreću u obranu naslova prvaka Europe.

Kapetanica ruske ekipe, Sofia Konuh, je očekivala pobjedu. " Igra je bila malo lakša nego što se očekivalo, a kao i obično Nizozemska je igrala agresivno. Organizirali smo naše obrane u skladu s tim."

Trener Nizozemske, Mauro Maugeri, ne smatra da je ekipa igrala loše. "Nismo igrali loše, no Rusija je bila bolja, to je razlog zašto je rezultat takav kakav je. Moja ekipa još uvijek čini pogreške i treba pet šansi za postići gol. Ruskinje imaju samo jednu priliku i postignu gol."

Borba za četvrto mjesto između Nizozemske i Španjolske će biti u petak, 10. Rujna, u 17.30 sati. Finale između braniteljica naslova, Ruskinja i Grkinja će se održati isti dan u 20 sati. Obje utakmice se igraju na bazenu Mladosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!