Vodeni sportovi

Talijani izborili Hrvate

Ivana Jurica • četvrtak, 09.09.2010.
Talijani izborili Hrvate
Foto: FaH

Reprezentacija Italije drugi je finalist Europskog prvenstva u Zagrebu. Iako je većina Mađarsku vidjela kao protivnika Rudićevoj momčadi u finalu, potpuno zasluženo, nakon dugo godina, do finala su stigli Azzurri. Slavili su sa 10:8, na krilima fenomenalnog vratara Tempestija i trostrukog strijelca Figliolija.

Italija – Mađarska 10:8 (2:0, 2:3, 4:3, 2:2)

Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Xavier Francesc Buch (Španjolska)

Italija: Tempesti (8 obrana), Luongo 1, Gitto 2, Figlioli 3, Betoli, Felugo, Giacoppo 1, Gallo 2, Presciutti 1, Fiorentini, Aicardi, Deserti, Pastorino, trener: Alessandro Campagna.

Mađarska: Szecsi (3 obrane), Torok, Madaras 3, Denes Varga, Bundschuh, Hosnyanszky 1, Vamos, Szivos 2, Daniel Varga 1, Biros, Kis 1, Harai, Nagy (3 obrane), trener: Denes Laszlo Kemeny.

Prije devet godina, u Budimpešti, Talijani su šokirali Mađare pobijedivši ih pred njihovim navijačima u polufinalu Europskog prvenstva. Devet godina kasnije gotovo sve je isto, različito je tek mjesto radnje. Favoriziranu Mađarsku iznenadili su razigrani, raspoloženi Talijani koji će još jednom na ogled s Hrvatskom.

Gotovo pune četiri minute čekalo se na prvi pogodak, a postigli su ga Talijani koji su puno bolje ušli u susret. Mrežu Szecsija prvi je, kao i u velikom broju utakmica talijanske reprezentacije na ovom Europskom prvenstvu, načeo Figlioli. Već u sljedećem napadu Mađarska je imala priliku za izjednačenje: Szivos je izborio peterac, ali udarac Birosa obranio je Tempesti. Na drugoj strani, Campagnina momčad nije uspjela iskoristit svog prvog igrača više, ali je Gallo s druge strane ipak pogodio za vodstva od 2:0.

S dva gola prednosti Italije ušlo se u drugu četvrtinu. Nakon što u cijeloj prvoj četvrtini nisu uspjeli postići gol, već u prvoj minuti nastavka Mađari su zabili. Treća je ipak bila sreća kad je igrač više u pitanju, poentirao je Daniel Varga. Odmah su i Talijani uzvratili realizacijom igrača više za 3:1, drugi gol postigao je Gallo. Pred talijanskim golom, s novim igračem više, Mađarska je golom Madarasa smanjila na minus jedan (3:2) u 13. minuti. Raspoloženom talijanskom vrataru Tempestiju pridružio se i Mađar Szecsi, a u polukontri Madaras postiže svoj drugi gol za izjednačenje. Poslije dva uzastopna gola Azzurra Mađari su ponovno u prednosti: na samom isteku napada s igračem više, s desnog krila, svoj treći gol postigao je Gallo.

U treću četvrtinu ušlo se s prednošću Mađarske 4:3. Najljepši gol u dotadašnjem dijelu utakmice za 4:4 postigao je centar Kis. Kratko je trajalo izjednačenje, u sljedećem napadu novu prednost svojoj momčadi donio je Figlioli, a odmah zatim Gitto je podigao na 6:4. Mađari su nakon toga gola promijenili i golmana, na gol je stao Nagy. Akciju s brzim protokom lopte, s igračem više, treći put u strijelce se za 6:5 upisao Madaras. Drugi gol Gitta, još jednom s igračem više, u 21. minuti Italiji je opet donio plus dva. Od minus tri u situaciji jedan na jedan, poslije kontre, Nagy je spasio Mađarsku, obranio je zicer Fiorentiniju što je njegovoj momčadi omogućilo da se opet vrati na minus jedan (7:6), strijelac Hosnyanszky. Poslije time-outa Italija je opet poentirala s igračem više, realizator Luongo. Sedam sekundi prije kraja četvrtine Mađari su opet izborili peterac, ali ponovno je Tempesti fenomenalnom obranom spriječio gol, ovog puta pucao je Denes Varga.

Nakon vrlo efikasne treće četvrtine u kojoj je postignuto čak sedam golova, Italija je uoči posljednjih osam minuta imala opet plus dva (8:6). Pet minuta prije kraja utakmice Giacoppo je zabio za plus tri, prednost koju Mađari do kraja utakmice nisu mogli stići. Na 9:7 smanjio je Szivos nakon dvije minute. Ali točku na i, definitivan plasman u finale stavio je lobom Figlioli. Krenuli su Mađari na sve ili ništa, ekspresno je poentirao Madaras, po četvrti put za 10:8. Ali bilo je to i posljednji pogodak na utakmici.

EP 2010. - završnica

polufinale

Hrvatska10:9Srbija
Mađarska8:10Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2010. - završnica

polufinale

Hrvatska10:9Srbija
Mađarska8:10Italija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 16:01
    Talijani su jaki,ali ako odigramo kao prvu utakmicu i kao protiv Srbije,neće nam ništa moć.Stvarno vjerujem u ove dečke i mislim da su zaslužili naslov
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 07:32
    Nadam se da ih možemo pobijediti dva puta u istom natjecanju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 00:33
    ma ja sam se bas nabrio na mađare :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 23:35
    bolje žabari nego kobasičari...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 23:09
    Ovo nisam ni u snu očekivao. Iako kad čitam imam dojam da su Talijani svaki gol dali s igračem viška.
    Obrisan korisnik