Košarka

Turski pritisak protiv srpske drskosti

Matej Milanović • subota, 11.09.2010.
Turski pritisak protiv srpske drskosti
Foto: Ivan Lacković

U polufinalu Svjetskog košarkaškog prvenstva istanbulska dvorana Sinan Erdem ponovno će pokušati svoje miljenike pogurati do pobjede i povijesnog ulaska u finale. S druge strane stajat će mlada i talentirana Srbija koja je pokazala da nema straha od nikoga i nakon lošeg rezultata od prije četiri godine želi povratak u borbu za naslov...

Drugo polufinale Svjetskog prvenstva u košarci koje se igra u Turskoj, bit će dvoboj domaćina i Srbije. Obje su momčadi prvu fazu po skupinama završile na prvom mjestu. No, dok je Turska slavila pet puta, Srbija je upisala i jedan poraz. Od Njemačke, koja nije niti prošla skupinu, nakon dva produžetka.

U nokaut fazi je put ove dvije reprezentacije bio prilično različit. Turska je u osmini finala razbila Francuze, a potom se prošetala i protiv Slovenije. Prepuna dvorana motivira turske igrače da daju svoj maksimum, što su zorno prezentirali u te dvije utakmice sa fantastičnim postocima šuta iz igre. Preko 70% u dvicama, a protiv Slovenije su bili i na preko 50% u tricama.

Ako tako budu pucali i protiv Srba, naši će susjedi morati odigrati utakmicu iz snova kako bi ih porazili. Ipak, nekakva im je konstanta nešto lošiji postotak na slobodnim bacanjima, oko 65% i to bi moglo biti prilika za Srbiju, posebno ako utakmica uđe u izjednačenu završnicu.

Da Turci pred domaćom publikom igraju preporođeno već je dokazano. Zbog toga im je ovo povijesna prilika da dođu do svjetskog finala i pitanje je kada će i hoće li uopće ponovno imati ovakvu šansu. Cijela publika će biti uz reprezentativce Bogdana Tanjevića koji u takvim uvjetima obično pokažu svoj maksimum. Posebno će se dobra igra očekivati od Ersana Ilyasove i domaće legende Hidayeta Türkoglua.

Za dodatni stimulans pobrinuo se i Miloš Teodosić izjavama o turskoj dominaciji u Srbiji, koja će vjerojatno samo dodatno napaliti publiku. Uz to, Turska će dodatnu motivaciju imati i u činjenici da protiv Srba traži osvetu za jedan jako bolan poraz. Naime, 2001. kada su na domaćem europskom prvenstvu tijesnim pobjedama došli do finala, Jugoslavija ih je spriječila da osvoje zlato.

Srbija je, pak, do borbe za medalje došla nakon dvije infarktne završnice. U osmini finala nadigrali su Hrvatsku slobodnim bacanjima na samom kraju, a u četvrtfinalu je Španjolcima presudio Teodosić tricom iz svlačionice. U dosadašnjim su utakmicama Srbi pokazali odličnu timsku igru i krasi ih složnost, što nije bio slučaj prošlih godina i što ih je dovelo u rezultatsku krizu.

Na ovom su Svjetskom prvenstvu pokazali da se mogu držati u utakmici, ne dopustivši protivniku da ode na nedostižnu razliku i upravo će to biti ključ u utakmici s domaćinom. Ako žele prirediti šok domaćoj publici, ključno je da ne dozvole domaćima da pobjegnu, jer će se iz toga jako teško izvući. Igrači od kojih se najviše očekuje su Teodosić i Nenad Krstić.

Domaći će svakako pokušati još jednom utakmicu riješiti u početnim minutama. Ne dopustiti Srbima da uopće uđu u susret i spriječiti ih da drže rezultatski kontakt. No, obzirom na dosad prikazane igre, čini se da bi Srbija mogla izdržati pritisak i izgleda vjerojatnije da će Srbija odigrati još jednu infarktnu završnicu, nego da će se Turci još jednom prošetati.

U tom smjeru važna je i izjava Juana Carlosa Navarra, koji je nakon četvrtfinalnog poraza rekao što misli o Srbiji: "Talentirani su i mladi. Ali, bez obzira na to što su mladi nemaju straha i ne pokazuju previše respekta prema protivnicima. To su pokazali kroz cijeli turnir i uvjeren sam da će to ponoviti i u idućim dvobojima."

Srpski reprezentativac Nemanja Bjelica posebno je ukazao na činjenicu da je Turska na ovom turniru samo jednom igrala tijesnu završnicu, u nadi da će to presuditi, obzirom da je Srbija već imala posla sa napetim finišima: "Oni su samo Portorikance dobili s tri razlike. Sve ostalo su dobivali puno laganije, sa 15 i više poena prednosti. Zbog toga ne znam koliko su spremni da odigraju jednu tijesnu utakmicu."

Njegov izbornik Dušan Ivković potvrdio je pak da će ključno biti izdržati pritisak domaće publike. Po Ivkoviću će posebno važno biti da njegovi igrači ne polegnu pritisku u prvom poluvremenu: "Moramo u utakmicu ući jako smireno. Ne smijemo griješiti i ne smijemo biti brzopleti. Ako uspijemo izdržati pritisak u prvom poluvremenu siguran sam da su šanse za prolaz podjednake."

Kod Turaka Sinan Guler je rekao kako su pred natjecanje htjeli borbu za medalje, ali sada bi ih zadovoljio samo ulazak u finale: "Prije turnira smo mislili da možemo među najbolje četiri. No, sada kada smo došli do polufinala to nam više nije dosta. Želimo u finale i ako odigramo dobru obranu uvjeren sam da ćemo tamo i biti."

Više o samom polufinalnom dvoboju rekao je Ender Arslan. Ključevi za pobjedu će po Arslanu biti obrana i podrška s tribina: "Srbija je jako opasna reprezentacija. Mislim da su bolji od Španjolaca. Srbi su zapravo moja omiljena reprezentacija na ovom turniru. Mladi su i jako su dinamičan sastav. No, mi ćemo protiv njih igrati našu igru. Ključna će biti dobra obrana i da nas publika podržava kao što je učinila i do sada. Ako se to dogodi mislim da možemo do finala."

SP 2010, završnica

polufinale

SAD89:74Litva
Turska83:82Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, završnica

polufinale

SAD89:74Litva
Turska83:82Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 13:53
    Basileus sto se tic tvog pitanja.... Vrlo dobro se poznaju ove dve ekipe, prvenstveno treneri su odlicni prijatelji,igrali su dve prijateljske utakmice u kojima naravno nije bitan rezultat vec je bitno sto su oni igrali jednu zatvorenu utakmicu u kojima se probaju takticke varijante koje ne zelis... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 13:34
    Ja bi htio finale Turska-Litva, ali sumnjam da litvanci mogu nešto amerima nažalost. Srbija-Turska bi mogla biti zanimljiva utakmica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 13:33
    Želim vam puno sreće braćo... Želim finale Srbija : Litva, jer ako bude SAD i Turska to neću niti gledati.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 13:33
    litva pobijeđuje SAD ,trpaj sinko,trpaj 6.7 kvota
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 13:14
    Basileus  Reci cu ti samo jednu stvar. U zivotu za neke stvari nikad ne mozes biti siguran. Tako je i na ovom sampionatu. Od ova 4 tima koja su ostala...tesko je reci ko ce biti u finalu. Turska ima ogromnu prednost domaceg terena, i igra odlicno ovaj sampionat. Iako mislim da smo mi bolja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik