Košarka

Dvoboj neporaženih za finale

Ivor Krapac • subota, 11.09.2010.
Dvoboj neporaženih za finale

Prvo polufinale Svjetskog prvenstva u Turskoj donosi nam sudar dvije dosad neporažene reprezentacije. Amerikanci su na putu do ove faze SP-a opravdali ulogu favorita u svim utakmicama, no ovako razigranog suparnika još nisu imali - budu li Litavci odigrali jednako dobro kao u četvrtfinalu protiv Argentine, borba za finale bit će teža nego bi Mike Krzyzewski i njegova momčad voljeli...

Nakon što su slomili sve suparnike koji su im se našli na putu, najteže Brazil, a ne baš jednostavno Rusiju, američkim košarkašima u lovu na naslov slijedi suparnik kojeg će, s obzirom na dosad prikazano u Turskoj, morati shvatiti vrlo ozbiljno. Četvrtfinale protiv Rusa je momčadi Mikea Krzyzewskog odlično došlo da se vrate u pravi ritam nakon tri lakše utakmice, u kojima je bilo prostora i za eksperimentiranje, a sve dobro što su Rusi pokazali protiv njih, pogotovo u prvom poluvremenu, Litavci bi mogli izvesti još bolje.

Kako se moglo i očekivati, ova reprezentacija SAD-a se kroz turnir profilirala kao momčad u kojoj će najveći napadački teret i jednako veliku odgovornost imati Kevin Durant, koji bilježi 19,9 poena i 5,9 skokova po utakmici, dok će u obrani morati raditi svi koji će stupiti na parket. Čim su na tom kraju terena pojačali agresivnost protiv Rusa, suparnici su se počeli gubiti, a s obzirom da Litva u Turskoj igra još bolje, Amerikanci će morati biti spremni na još više takve obrane.

"Riječ je o jednoj od najtežih međunarodnih momčadi za braniti, redovito imaju četiri šutera na parketu", najavio je Krzyzewski: "Kada izvade centra, imaju i pet dobrih šutera u isto vrijeme. Na to moramo obratiti pozornost, prvi cilj im je oduzeti tranziciju, a drugi otežati im stvari kada se bude igralo u postavljenom napadu".

"Ne mislim da je potrebno izbrisati ono što je bilo iz pamćenja, vjerujem da je korisnije pamtiti", osvrnuo se Krzyzewski na muke iz pripremnog ogleda s Litvom: "Pokazali su da nisu impresionirani našom momčadi, bili su agresivni, išli vrlo čvrsto, to nas je jako poremetilo i ušli smo u probleme sa zabijanjem poena. Šutirali smo samo 3/26, a dosta zasluga za to bilo je na njima - to će nam pomoći da ih još više respektiramo, znamo da se ono što se dogodilo jednom uvijek može ponoviti".

Amerikanci su imali priliku upoznati Litavce u pripremnoj utakmici na turniru u Madridu - i nije im bilo lako. Doduše, rezultat to neće reći, završilo je sa 77:61, ali promašena 23 od prvih 26 šuteva, zaostatak od 15:7 na kraju prve četvrtine i slab šut kroz veći dio utakmice otkrit će nešto više. Iako su to samo pripreme i iako Amerikanci tada još nisu bili naviknuti na drugačije suđenje, kako tvrdi Chauncey Billups, litavska obrana pokazala je da im može zadati ozbiljne probleme.

Litavci u obrani, čini se, nisu pali, u četvrtfinalu protiv Argentinaca su upravo time izgradili temelj glatke pobjede, što bi moglo biti dobro upozorenje za SAD. Sve što su izborili odličnom obranom, protiv Argentine su kapitalizirali na drugom kraju parketa, otvorivši utakmicu s pogođenih prvih osam trica, a kada je trebalo ući pod koš, nisu se plašili niti toga. Raspoloženih nije nedostajalo, imali su čak sedmoricu dvoznamekastih strijelaca.

Nije samo Linas Kleiza, iako je on uvjerljivo prvi strijelac (19,1) i skakač (7,4) momčadi - Litavci su ponizili Argentince pravom momčadskom predstavom, a istim receptom mogu se nositi i sa SAD-om, možda i izdržati još duže i prijetiti više nego 21. kolovoza u pripremnom susretu u Španjolskoj. Nakon prikazanog u četvrtfinalu, Amerikanci ih vjerojatno neće podcijeniti, ova Litva je u Turskoj već pokazala da je u stanju skinuti favorita.

SAD - Litva, 18:00

BrojSADKlub/PozicijaLitvaKlub/Pozicija
4Chauncey BillupsDenver Nuggets/braničRenaldas SeibutisBilbao/branič
5Kevin DurantOklahoma City Thunder/kriloMantas KalnietisŽalgiris/branič
6Derrick RoseChicago Bulls/braničJonas MaciulisArmani Jeans Milano/krilo
7Russel WestbrookOklahoma City Thunder/braničMartynas PociusŽalgiris/branič
8Rudy GayMemphis Grizzlies/kriloMartynas GecevičiusLietuvos Rytas/branič
9Andre IguodalaPhiladelphia 76ers/kriloTomas DelininkaitisPAOK/branič
10Danny GrangerIndiana Pacers/krilni centarSimas JasaitisGalatasaray Cafe Crown/krilo
11Stephen CurryGolden State Warriors/braničLinas KleizaToronto Raptors/krilo
12Eric GordonLos Angeles Clippers/braničTadas KlimavičiusŽalgiris/krilo
13Kevin LoveMinnesota Timbervolwes/krilni centarPaulius JankunasŽalgiris/krilni centar
14Lamar OdomLos Angeles Lakers/krilo-centarMartynas AndriuskevičiusMeridiano Alicante/centar
15Tyson ChandlerDallas Mavericks/centarRobertas JavtokasValencia/centar

SP 2010, završnica

polufinale

SAD89:74Litva
Turska83:82Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaSP 2010.
  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, završnica

polufinale

SAD89:74Litva
Turska83:82Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 17:23
    Argentinu kao staru i umornu ekipu s kratkom klupom su Litvanci razbili brzim tempom. Nazalost, tako nesto protiv Amerikanaca je voda na americki mlin, prakticki samoubojstvo, morat ce smisliti nesto drugo. Ali kao sto se u clanku odlicno zapaza, Litvanci igraju neocekivano dobru obranu. Tu je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik