Nogomet

"Imamo saznanja o lažiranju, ali nema dokaza"

Borna Rupnik • srijeda, 20.10.2010.
"Imamo saznanja o lažiranju, ali nema dokaza"
Foto: FaH

Michel Platini, predsjednik Uefe, u srijedu je stigao u Zagreb i prokomentirao neka aktualna događanja i hrvatskom i europskom nogometu...

Zagreb je ugostio Michela Platinija, legendarnog francuskog nogometaša i aktualnog predsjednika Europske nogometne federacije. U Hrvatsku je svratio po povratku iz Tirane, gdje je proslavio obljetnicu Albanskog nogometnog saveza.

Robin Bokšić

Na pitanje o famoznom Robinu Bokšiću Platini se prvo zabunio i počeo sipati komplimente na račun našeg napadača Alena Bokšića: Sjećam se, bio je sjajan u Laziju i Marseilleu...".

Čovjek koji je pod Uefinim imenom izazvao mnogo zbrke, a na kraju i sudsku tužbu njemačkog Bayerna, bio je pogreška, priznaje Platini: "Ne znam što je on uopće radio u Uefi. O tome vodimo zasebnu istragu, a trebalo nam je vremena da shvatimo tko je on. Nije bio prava osoba za Uefin posao. Ja kao predsjednik Uefe nisam ni znao da postoji, što i ne čudi kada se uzme u obzir da su se oko njega spominjale i tajne službe. Dogodilo se mnogo toga čudnog i kada smo to shvatili, stali smo na kraj tome. Tražili smo informacije od nekih ljudi, možda smo dobili i lažne. Kao što sam rekao, saznanja o namještanjima imamo, no nemamo dokaza".

"Sretan sam što sam opet ovdje. Želio sam posjetiti Hrvatsku i porazgovarati o nogometu", rekao je, osvrnuvši se i na otkazani susret s premijerkom Jadrankom Kosor.

"Želio sam s njom razgovarati o nasilju među navijačima, oblicima korupcije i klađenju. Vi ste velika sportska zemlja, no imate dosta problema izvan sporta. Nadam se da ću s njom o tome popričati u budućnosti".

"Na kraju smo odradili duži razgovor s Radovanom Fuchsom, ministrom sporta i obrazovanja. Čestitao sam mu na izvanrednim sportskim uspjesima vaše zemlje, kako u nogometu, tako i u tenisu, atletici i drugim sportovima. Ipak, poruke koje smo imali upućene su prije svega premijerki", izjavio je Michel Platini.

Neizbježno je bilo dotaknuti se afera koje su izazvale buru u hrvatskom nogometu, a tiču se namještanja utakmica: "Zasad nemamo pravih informacija o lažiranju u Hrvatskoj. Imali smo neke, ali to je vrlo komplicirana situacija. Naime, nemamo dokaza".

"Zato smo osnovali posebnu internu komisiju za takva pitanja. Borimo se svom snagom, savezima dajemo devet milijuna eura godišnje za pokrivanje utakmica prvih i drugih liga. O novcu iza utakmica ne mogu govoriti jer nisam ni sudac ni policajac. Vodimo istrage, no način na koji to UEFA sada radi je - zastario, mogao je biti učinkovit prije 20 godina. Stoga tražim i osnivanje europske policije za sport", pričao je razgovorljivi Francuz.

Nije se dao uvući u izbornu kampanju za predsjedničku funkciju u Hrvatskom nogometnom savezu: "Poštujem Vlatka Markovića, ali ne pada mi na pamet nekoga podržavati. Niti se mene nešto pita, niti ja biram. Postoje pravila prema kojima se održavaju izbori. U Hrvatsku samo došao samo kako bih razgovarao o problemima".

"UEFA nije političko tijelo"

Svojih je nekoliko minuta uzeo i izbornik Romske nogometne reprezentacije Tofko Dedić, koji je u podužem monologu zaželio Platiniju dobrodošlicu, darovao mu ružičasti dres s brojem deset i požalio se na tretman koji Romi još uvijek imaju u nekim sredinama. Predložio je i nogometni susret čelnika Uefe i reprezentacije Roma.
"UEFA nije političko tijelo, a vi govorite o političkim potanjima. Za ulazak u Uefu traži se i priznanje međunarodne zajednice, kao što je slučaj i s Kosovom", rekao je Platini.

Postavilo se i pitanje o čelnim ljudima nogometa u Bosni i Hercegovini te sankcijama Srbiji: "Bosanskohercegovački nogometni savez mora poštovati pravila Fife i Uefe, a o Srbiji će odlučivati disciplinska komisija 29. listopada. To je tijelo samostalno i ja ne utječem na njega, iako se ne mogu ne osuditi zbivanja u Genovi".

Ponudio je i svoje mišljenje o uvođenju tehnologije u nogomet: "Ovaj sport igraju ljudi te vjerujem da bi i suditi trebali ljudi. Podržavam ideju s petoricom sudaca, ali ne zagovaram uvođenje tehnoloških rješenja pri suđenju".

A kako bi se Michel Platini kao nogometaš prilagodio današnjem nogometu? "Teško je to reći, ja sam počeo igrati s desetak godina kada još nije bilo skauta koji bi me doveli na prag nekog velikog kluba. Da je to bio slučaj, možda bih se s 13 godina već bio ostavio nogometa. Igra je danas napredovala, možda ne bih bio tako dobar. Ne mogu odgovoriti na to, premda sam igrao u klubu poput Juventusa i 18 godina živio u profesionalnom nogometu", uzvratio je prvi čovjek Uefe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.10.2010. u 19:25
    nazalost svima je ujasno da mafije u nogometu ima,a pogotovo u manjim ligama samo je zalosno sta svima maze oci,a o markovicu je sve rijeceno,moje najveca zamjerka markovicu je njegov odnos prema hnl-u,liga nam sve slabija
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2010. u 19:07
    Tako je.Gospon Marković je vrlo vrijedan čovjek,uvijek sve primijeti i ništa mu ne promakne,i pobrine se za sve,tako da nema nikih problema.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2010. u 16:39
    Našli bi ih i glumci iz Gitak TV-CSI D.R.N.I.Š.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2010. u 16:38
    čak bi dosada i oni glumci iz raznih csi-a pronašli dokaze
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2010. u 16:34
    Ne diraj u Svetinju!
    Obrisan korisnik