Zimski sportovi

Proboj u elitu na novoj opremi

Antonija Pavlić • petak, 12.11.2010.
Proboj u elitu na novoj opremi
Foto: Bojan Koprivica

U subotu u 10 sati Levi otvara svoja vrata i ženskim slalomom nastavlja se natjecanje najboljih svjetskih skijaša i skijašica...

Otprilike 130 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga smjestilo se jedno od najvećih finskih skijališta, Levi. Domaćin skijaškom cirkusu prvi je put bio 2004., kada su održane dvije utrke. Na otvaranju je pobijedila Tanja Poutiainen, ostvarivši premijernu pobjedu u društvu najboljih skijašica svijeta, da bi prvi slalomski trijumf karijere sljedeće jutro upisala Maria Riesch. Kombinirane muško-ženske utrke vikendom na "sjevernom polu", kako popularno nazivaju Levi, otpočele su pak dvije godine kasnije.

Direktor tehničkih utrka skijaša Hans Pieren potvrdio je prije nekoliko dana kako je Levi Black u odličnom stanju, a premda se za vikend očekuje lagano zatopljenje, minus od 10 stupnjeva Celzija, koji predviđaju meteorolozi, ipak ne bi trebao ugroziti održavanje i regularnost utrke.

Prošle su sezone u domovini djedice s bijelom bradom potvrđena pravila koja u Levijevu slučaju polako postaju tradicija. Maria Riesch svoju je najbolju prijateljicu Lindsey Vonn iza sebe ostavila za samo osam stotinki sekunde, a neizvjesnost i male razlike potvrdile su i Poutiainen te Susanne Riesch, Michaela Kirchgasser, Marlies Schild, Katharina Duerr, Šarka Zahrobska...

Druga zanimljivost svakako je usporedba konačnih osvajača Malog kristalnog globusa i trijumfanata u Leviju - u pet od šest navrata slavljenica u Finskoj na koncu bi odnijela i ukupnu pobjedu, a tek je Lindsey Vonn bila iznimka 2008.

Hrvatske boje u konkurenciji pripadnica nježnijeg spola u Leviju će, pak, braniti tek Ana Jelušić, budući da je odluka Tee Palić da formu još malo brusi nastupima na nekoliko natjecanja Europa kupa te FIS utrka u Norveškoj.

"Mnogo se toga promijenilo u odnosu na prošlu sezonu. S Atomica sam prešla na Elan i za sada sam jako zadovoljna te vjerujem da cilj povratka u sedam najboljih nikako nije neostvariv. Volim skijati u Leviju, a na treninzima sam pokazala da sam spremna, pobjeđivala Francuskinje... Dobar bi mi rezultat bio podstrek za nastavak sezone, ali svjesna sam da za to moram odvoziti dvije dobre utrke i pogreške činiti u što manjem broju", kaže simpatična Riječanka.

Posljednje je pripreme, s muškim kolegama Ivicom Kostelićem, Natkom Zrnčićem-Dimom, Daliborom Šamšalom i Tinom Širokim odradila na austrijskom ledenjaku Mölltal, a prije puta u Finsku nakratko se zaustavila i u Hrvatskoj. Poslije otvaranja sezone (nije nastupila u Söldenu) trenirat će u Lovelandu, a sljedeći ispit čeka ju na sjevernoameričkoj turneji, u Aspenu.

Njemice najopasnije

Strašno jaku žensku reprezentaciju ponovno su okupile Njemice. Uz odlične sestre Riesch velika će opasnost zasigurno prijetiti i od Fanny Chmelar, Katharine Duerr i Christine Geiger, a koliko su njemačke skijašice uistinu konkurentne najbolje oslikava izjava Ane Jelušić. "Jedno sam vrijeme trenirala s Njemicama i sve što mogu reći je da su strašno jake. Ima ih deset, a svaki dan 'poludi' druga."

Iz istoga govornog područja dolaze i njihove nominalno najveće suparnice. Austrijanke u novu slalomsku sezonu ulaze optimistično, dva dana trenirale su u Leviju, a Herbert Mandl zadovoljan je polučenim. "Staza je odlično pripremljena, stoga dobre rezultate očekujem od cijele momčadi", reći će šef austrijskih skijašica te nadodati kako posebno mnogo očekuje od Marlies Schild. Djevojka Bennija Raicha prošle se sezone vratila natjecateljskom skijanju nakon oporavka od loma noge i u nekoliko navrata pokazala da je za većinu konkurencije i dalje zapravo "izvan konkurencije".

"Raniji dolazak na stazu u Leviju bio je pun pogodak. Odlično smo trenirali i imam dobar osjećaj, a osjećaji me nikada nisu prevarili. Nadam se da ne idemo ususret iznimci", smatra Marlies. Na treningu na Mölltalu "pokupila" je lakšu ozljedu ruke, ali ističe kako posljedice više ne osjeća. "Sada sam mnogo bolje, vjerujem da me ništa neće smetati tokom utrke."

Još jedna oporavljenica u austrijskom taboru željno očekuje početak kontinuiteta utrka. "Ova je sezona za mene povratnička i moram naprijed ići malim koracima. U Leviju sam već ostvarila prilično dobre rezultate, ali ovoga bih puta bila zadovoljna ulaskom u prvih 15", rekla je Nicole Hosp.

STARTNA LISTA

Prva će se niz stazu Levi Black u subotu spustiti Tina Maze, a krug najbolje sedmorke nadalje je raspoređen na sljedeći način: Marlies Schild, Šarka Zahrobska, Maria Pietilae-Holmner, Maria Riesch, Sandrine Aubert i Susanne Riesch. Najbolju poziciju u drugoj jakosnoj skupini s brojem osam na prsima imat će naša Ana Jelušić, a slijede Katharina Duerr, Manuela Moelgg, Lindsey Vonn, Nicole Hosp, Fanny Chmelar, Tanja Poutiainen, Christina Geiger, Anja Pärson...

Cjelovita startna lista 1. vožnje

Treću najopasniju žensku slalomsku naciju predvodi prošlogodišnja sljemenska pobjednica Sandrine Aubert. Francuzi se u četvrtoplasiranu u redoslijedu ove discipline prošle sezone mnogo uzdaju, a ona pak kaže: "Nisam imala nikakvih problema s bolešću ili ozljedama, a treninge i pripreme ovoga su puta bile mnogo bolje koncipirane. Cilj mi je, na papiru, osvojiti Svjetski kup i Svjetsko prvenstvo, ali u svakoj utrci ponajprije želim dati maksimum i znati da sam pokušala sve. Nadam se da ću i minimalno odustajati, to je još jedan mini cilj u nadolazećoj sezoni."

Veliki povratak nakon tri isprekidane i mučne sezone upriličit će pak Resi Stiegler. Simpatična Amerikanka dvije sezone propustila je nakon teškog pada u slalomu Lienza 2007., (slomila lijevu ruku i potrgala ligamente koljena), a tek što se oporavila, 2008., pretrpjela je težak lom noge igrajući nogomet u humanitarne svrhe. Ubrzo potom zadesila ju je nova nesreća i novi lom noge, ovoga puta uslijed pada niz stepenice. Najveći udarac ipak je doživjela godinu kasnije, kada je u jeku priprema za pokušaj ponovnog ulaska u olimpijsku reprezentaciju na dva mjesta iznova - strgala nogu.

"U povratku je najteža psiha. Prije četiri ozljede u samo tri godine, nikada prije nisam bila ozbiljno povrijeđena, a na ulasku u prošlu godinu ni u najcrnjim snovima nisam mislila da će mi se ponovno dogoditi nešto loše. Bilo mi je zaista teško, ali vraćanje na snijeg sada mi je već postalo normalno - poput vožnje bicikla. Želim voziti utrke i najveća mi je želja odraditi cijelu sezonu. Nisam aktivno skijala praktički tri godine, ali u takvom stanju postala sam još odlučnija, a u meni gori neopisiva vatra, želja za dokazivanjem", govori Resi.

U američkom taboru uvijek opasna bit će i braniteljica ukupne pobjede Lindsey Vonn, premda s tehničkim disciplinama već dugo ne može izaći na kraj. "Osjećam da sam spremnija nego što sam bila u isto ovo vrijeme prošle godine", tvrdi najbolja skijašica svijeta.

Nije to, naravno, sve. Lepeza dobrih skijašica uključuje i Čehinju Zahrobsku, Slovenku Tinu Maze, Šveđanke Anju Pärson i Mariju Pietilae-Holmner, Talijanku Manuelu Moelgg... Utrka je na rasporedu u subotu u 10 sati, a raspored vrata postavit će Austrijanac Stefan Buergler (prva) i Francuz Philippe Wilman (druga vožnja).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 13:08
    to ti blejd lupa minuse.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 13:07
    Lupajte vi meni minuse, ali sam u pravu 110%.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 11:33
    A.J. je u svakome pogledu jedna od najcrnijih priča našega sporta. Svake godine spominje nekakav povratak u vrh. Pavlek je odpilio Niku koja bi vjerojatno danas sa starnim brojem 28 zaostajala 2,5s. Nadam se da neće Ana danas spomenuti astmu kao problem. Skijanje stvano nije jeftino i bilo bi bolje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 10:17
    eto, sa startnim brojem 8 ona kasni više od 3 sekunde..., to sve govori
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 10:15
    a vi dvojica ste strašni. pa ona je limitirana skijšica i bit će čudo ako se uspije zadržati u prvih 15
    Obrisan korisnik