Zimski sportovi

Schild iskoristila kalkulacije

Antonija Pavlić • subota, 13.11.2010.
Schild iskoristila kalkulacije
Foto: Kristijan Komarica

Marlies Schild pobjednica je prvog slaloma sezone u Leviju. Peto mjesto iz prve vožnje fantastična Austrijanka zamijenila je prvim, iskoristivši kalkulacijski nastup Marije Riesch te izlijetanje Katharine Duerr. Treća pozicija pripala je domaćoj uzdanici Tanji Poutiainen...

Pobijedila je na zatvaranju prošle skijaške sezone u Garmisch-Partenkirchenu, u Vancouveru u leđa gledala tek Mariji Riesch, a u ožujku ove godine deklasirala konkurenciju na austrijskom nacionalnom prvenstvu u Innerkremsu. Njezino je ime Marlies Schild i u ovome je trenutku jedna od najboljih, ako već ne smijemo napisati najbolja, slalomašica svijeta.

Jutarnju "suzdržanost" i nešto sigurniju vožnju prvoga slaloma sezone u Leviju nekada velika konkurentica naše Janice Kostelić potpuno je nadomjestila briljantnim, daleko najboljim posljednjim spuštanjem niz stazu te u konačnici i 22. slalomskom pobjedom u karijeri (24. ukupno).

Posljednja je iz startne kućice kretala braniteljica Malog kristalnog globusa i prošlogodišnja pobjednica u Laponiji Maria Riesch i pred Austrijankom imala ogromnih osam desetinki prednosti. Ali, opreznom i kalkulantskom vožnjom do kraja je uspjela prosuti sve. U cilju je s nevjericom na licu pogledala u semafor gdje se ništa se nije zelenilo. Tri stotinke bila je u plusu...

Mjesto na postolju pripalo je i najboljoj finskoj skijašici Tanji Poutiainen, koja je na najbolji mogući način dokazala kako promjena skija ne traži nužno i godine adaptacije. Tek od ove zime simpatična Finkinja skijat će, naime, na Fischeru.

"Nisam vjerovala da poslije slabije prve vožnje mogu doći do pobjede, apsolutno", iznenađeno je pred novinarkom Eurosporta govorila Schild. "Prije svega sam željela vidjeti koliko mogu u sljedećim utrkama, ali kada se već dogodilo, naravno da sam presretna."

Odličnim rezultatom može se pohvaliti i braniteljica Velikog kristalnog globusa Lindsey Vonn, koja je šestom pozicijom potvrdila da voli skijati u Leviju (prije dvije sezone ovdje je slavila i pobjedu), ali i ubilježila prvi slalomski plasman uopće poslije pet redanih odustajanja ili nekvalifikacije.

Veliku prigodu za dobar rezultat propustila je drugoplasirana iz prve vožnje Katharina Duerr, koja je nedugo nakon prvog prolaza i 34 stotinke prednosti pred Schild "haklala" kolac. Još u prvoj vožnji natjecanje je napustila pobjednica zagrebačke Snježne kraljice Sandrine Aubert.

Kao jedina hrvatska predstavnica na sjeveru Finske niz stazu se pak spustila Ana Jelušić, ali njezin je nastup bio potpuno razoćaravajuć. U godini u kojoj "planira vraćanje u elitu", otvarajuću prezentaciju obojala je, naime, sivim bojama, u prvoj vožnji zauzevši tek 40. poziciju (+3.15).

24-godišnja Riječanka već nekoliko sezona nije na pravoj razini i od te činjenice ne treba bježati. Hrvatski skijaški savez mnogima je prije sezone pokazao izlazna vrata upravo zbog loših rezultata, a Ana je svoj ovogodišnji kredit, koji je i ovako bio tanak, bojimo se, već iskoristila.

Treba li joj dati dodatnog vremena za privikavanje na nove skije? Forma ne bi trebala biti uzrokom ovakvih postignuća jer se na treninzima, kako sama kaže, dostojno hrvala s Njemicama, Talijankama, Francuskinjama...

Levi, Levi Black, slalom:
1. Marlies Schild (Austrija, ATOMIC) 1:52.84
2. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) +0.03
3. Tanja Poutiainen (Finska, FISCHER) +0.34
4. Susanne Riesch (Njemačka, HEAD) +0.74
5. Nicole Hosp (Austrija, ATOMIC) +0.84
6. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) +0.95
7. Šarka Zahrobska (Češka, HEAD) +0.99
8. Michaela Kirchgasser (Austrija, ATOMIC) +1.19
9. Tina Maze (Slovenija, STOECKLI) +1.46
10. Fanny Chmelar (Njemačka, FISCHER) +1.93

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 17:04
    24-godišnja Riječanka već nekoliko sezona je među najboljih 15 slalomašica na svijetu i od te činjenice također ne treba bježati. Ovo danas je bilo jako loše, ali ne treba donositi presudu nakon jednog nastupa.
    Obrisan korisnik