Zimski sportovi

Počelo zasnježenje sljemenske staze

Sportnet • utorak, 30.11.2010.
Počelo zasnježenje sljemenske staze
Foto: Dejan Popek

Uz prirodni snijeg koji pada nekoliko dana počelo je i zasnježenje sljemenske staze. Na Sljemenu je trenutno oko 40 centimetara napadalog i proizvedenog snijega. Unatoč razmjerno nepovoljnim vremenskim uvjetima ekipe dežuraju već osam dana, kako bi svaki temperaturni minus iskoristili za zasnježenje.

"Temperature su još uvijek granične, pa na temperaturi od dva-tri stupnja ispod nule topovi vrlo malo rade, s obzirom na visoku vlagu. Prognostičari očekuju da će snijeg padati i u utorak, srijedu i četvrtak. Svaka temperatura od -3 i niže će se iskoristiti za dodatno zasnježivanje i puštanje topova u rad", izjavio je Reno Fleiss, vođa natjecanja utrka Svjetskog kupa na Sljemenu.

Inače, na Sljemenu već mjesec dana traju intenzivne pripreme za Vip Snow Queen Trophy. U prvih mjesec dana pripremnih radova obavljen je velik dio poslova. Postavljene su sve montažne tribine, a koliko je to zahtjevan posao dovoljno govori podatak da je materijal za postavljanje stigao u čak 16 tegljača. Postavljene su i sve platforme, osim TV tornjeva koji se postavljaju pred samu utrku. Ukupno je montirano oko 360 tona opreme. Oko 800 metara zaštitnih ograda visokih dva metra također je već na Sljemenu te će uskoro biti postavljene. Slijedi i čišćenje ceste do Bistre, uz koju će se rezati grane opasne za teretna vozila, čistit će se odvodni kanali te će se cijela cesta pomesti od lišća. Svi makadamski prilazni putovi u zoni cilja dodatno će biti uređeni.

Jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj — Audi FIS Ski World Cup "Vip Snow Queen Trophy" — održat će se 4. i 6. siječnja 2011. Sljeme će tih dana ponovno, već sedmi put, postati središtem svjetskoga skijanja. Prvi će put i ženski i muški slalom biti održani kao noćne utrke, što će dodatno povećati atraktivnost događaja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!