Zimski sportovi

Riesch ponovno nadmašila Vonn

Antonija Pavlić • petak, 03.12.2010.
Riesch ponovno nadmašila Vonn
Foto: Davor Sajko

Prvi spust sezone u Lake Louiseu otišao je u ruke Marije Riesch. Drugo mjesto s 12 stotinki zaostatka pripalo je Lindsey Vonn, a na postolje se "ugurala" još i Elisabeth Görgl (+0.21)...

Tri godine za redom pobjeđivala je s naprosto nevjerojatnom lakoćom. Svaki spust "osvojila" je i prije no što je provirila iz startne kućice, a svako slalomsko odustajanje postajalo bi zanemarivo nakon što bi nanizala stotke u brzim disciplinama. Činilo se da s vrha neće silaziti još dugo godina.

No, Lindsey Vonn, kako se situacija razvija, ove sezone konačno ima konkurenticu koja će joj pomrsiti planove. Maria Riesch s najboljom prijateljicom vrh "dijeli" već nekoliko sezona, ali ovoga puta razvidno je više no ikada kako je spremna i motivirana koraknuti stepenicu više te napokon podignuti trofej namijenjen ukupnoj pobjednici Svjetskoga kupa.

OTKAZ U BEAVER CREEKU

Spust za skijaše koji se u 19 sati trebao održati u Beaver Creeku otkazan je zbog katastrofalnih vremenskih uvjeta. Vjetar je stazu Birds of Prey učiniom, naime, opasnom po život, pa je jedina moguća odluka bilo odustajanje od nastupa. Program se nastavlja sutrašnjim superveleslalomom.

Stazu kojom su prije samo tjedan dana nesmiljenim brzinama jurili skijaši, Riesch je prošla u najbržem vremenu od 1:28.96, Vonn nadmašivši za ciglih 12 stotinki sekunde. Amerikanka je vrijeme izgubila ponajprije loše doskočivši nakon prvoga skoka te posljedicom toga izgubivši nešto toliko potrebne brzine akumulirane u gornjem dijelu.

Njemica je taj njezin poklon, naravno, objeručke prihvatila kako bi ponešto poboljšala statistiku spustaških pobjeda u karijeri (5). U cilju se samo naklonila, a osmijeh joj nije silazio s lica. Ali kako i ne bi? Dva puta u nizu izravno je pobijedila najveću konkurenticu (na zatvaranju prošle sezone u Garmisch-Partenkirchenu slavila je za 48 stotinki sekunde), a prošle godine na istoj stazi bila druga i treća dok je Lindsey dva puta pobijedila.

U ukupnom poretku Riesch je prednost pred Tanjom Poutiainen povećala na 123 boda; Viktoria Rebensburg zaostaje 154, Görgl 167, Hölzl 168 i Vonn 169.

Na pobjednički podij, dvadeset četvrti put u karijeri, stala je i brončana iz Vancouvera Elisabeth Görgl, dok je "drvenu medalju" pokupila srebrna spustaška olimpijka, Julia Mancuso. Austrijski kontingent na petom mjestu pojačala je Anna Fenninger, a odlično šesto mjesto u svojoj posljednjoj sezoni u Kupu osvojila je švedska veteranka Anja Pärson.

Lake Louise, Men's Olympic Downhill, spust:
1. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) 1:28.96
2. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) +0.12
3. Elisabeth Görgl (Austrija, HEAD) +0.21
4. Julia Mancuso (SAD, VÖLKL) +0.99
5. Anna Fenninger (Austrija, HEAD) +1.19
6. Anja Pärson (Švedska, HEAD) +1.42
7. Marion Rolland (Francuska, ROSSIGNOL) +1.56
7. Daniela Merighetti (Italija, SALOMON) +1.56
9. Fabienne Suter (Švicarska, STÖCKLI) +1.74
10. Andrea Fischbacher (Austrija, ATOMIC) +1.79

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!