Rukomet

Ivano, Andrea i Lino najbolji

Iz hotela Westin:Damir Žbulj • utorak, 28.12.2010.
Ivano, Andrea i Lino najbolji
Foto: FaH

Završetak kalendarske godine obično je rezerviran za proslave, obljetnice i izbore najboljih. Tako je i Hrvatski rukometni savez proslavio 60 godina rada i djelovanja te svečano obilježio 80. obljetnicu odigravanja prve rukometne utakmice u Hrvatskoj, dok su u suorganizaciji sa Sportskim novostima izabrani najbolji rukometaš, rukometašica, trener i sudački par godine.

Hrvatski rukometni savez posljednjih godina uvijek ima razloga za slavlje, prvenstveno zbog rezultata muške reprezentacije, ali ove godine obilježena su i dva fenomenalna jubileja, 80 godina od prvog rukometnog susreta u Hrvatskoj te 60 godina od osnutka Saveza.

Kratkom retrospektivom predstavljen je razvoj rukometa, od prvog susreta odigranog 1930. godine između varaždinskih gimnazijalaca, prelazak s 'velikog' rukometa, koji se igrao na terenu dimenzija nogometnog igrališta, na 'mali' rukomet, igranja na betonu i šljaki pa sve do rukometa kakvog poznajemo danas.

Bilo je prilike za podsjetnik na slavne generacije, od bjelovarskog Partizana, zlatnih godine muškog i ženskog rukometa kroz 70-e i 80-e godine prošlog stoljeća. Olimpijskih i svjetskih medalja koje su osvajali i naši rukometaši i rukometašice pod zastavom bivše države, ali i za sjećanje na dane ponosa hrvatskog rukometa od osamostaljenja Hrvatske, preko ''zlatne'' Atlante, sve do posljednjih uspjeha naših Kauboja, svjetskog zlata u Portugalu i još jedne zlatne olimpijske medalje osvojene u Ateni.

Ivano Balić ponovno je proglašen najboljim, a nagradu je u svom stilu prokomentirao: "Sve je lako kad si zdrav. Hvala Bogu te se nadam da će me zdravlje poslužiti i do Švedske. Malo sam već dosadio ljudima s tim nagradama, možda je i vrijeme za mirovinu."

Na pitanje kakav je život u reprezentaciji nakon Line, kratko je kroz smijeh odgovorio: Dobar!

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola osvrnuo se na rad jednog od najuspješnijih saveza u Hrvatskoj: "Puno se promijenio rukomet posljednjih godina. Možda ne sama igra, nego sve što ide uz nju, a značaj svjetskog prvenstva, koje je bilo u Hrvatskoj, je nemjerljivo za čitavu zemlju. Nakon Univerzijade, ovo je prvo natjecanje koje je donijelo infrastrukturni napredak za čitavu Hrvatsku."

''Svi uspjesi hrvatskih rukometaša i rukometašica bude snaže emocije i ponos, ali i obvezu da se tako i nastavi u budućnosti. Rukometna smo velesila, ali neprestano radimo na sebi, smatramo se dijamantom kojeg još treba brusiti,'' zaključio je Šola.

Dodijeljene su i prigodne plakete HRS za doprinos rukometu, dopredsjedniku Svjetske rukometne federacije, glavnom tajniku EHF-a, ministru znanosti, obrazovanja i sporta Radovanu Fuchsu, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću te čelniku HOO-a Zlatku Mateši, koji je iskoristio priliku da pohvali HRS: "Stručni rad, kroz sve dobne skupine i dobar menadžment, to je dovoljno za jedan od najuspješnijih saveza hrvatskog sporta."

Nagrade za najbolje u protekloj godini raspoređene su na manje-više očekivani način. Za najbolji sudački par izabran je par Gubica-Milošević, drugu godinu zaredom. Sudili su polufinale netom završenog Europskog prvenstva za žene u Danskoj i Norveškoj, a cilj im je izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

Andrea Penezić osvojila je još jedno veliko priznanje, a u zahvali nije zaboravila spomenuti zaslužne: "Hvala suigračicama, trenerima i svima koji su vjerovali u mene. Sezona u klubu je bila dobra. Prošle smo u drugi krug, ali u reprezentaciji smo razočarale. Pred nama su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Čekaju nas dvije teške utakmice protiv Srbije, ali moramo se plasirati na to natjecanje."

Treću godinu zaredom titulu najbolje hrvatske rukometašice odnijela je Andrea Penezić, a iz sebe je ostavila Jelenu Grubišić i Kristinu Franić.

Najboljim rukometašem u 2010. godini proglašen je Ivano Balić. On je u užoj konkurenciji Igora Vorija i Blaženka Lackovića osvojio prvo mjesto te po peti put ovu nagradu pospremio u svoju vitrinu.

Najboljim trenerom proglašen je bivši izbornik muške reprezentacije Lino Červar. On se i zahvalio na nagradi riječima: "Drago mi je da me se još uvijek poštuje, a nije bitno da li me se i voli. Rezultati su jedino mjerilo, ali još uvijek želim raditi i učiti te sam još uvijek gladan uspjeha.

Veselim se kad vidim koliko ljudi još uvijek daje podršku rukometu. Letvicu smo postavili najviše od svih sportova u Hrvatskoj. Kada bi u npr. u Americi neki kolektivni sport donio dvije zlatne medalje to bi bilo najbolje sredstvo za jačanje kolektivnog duha, ali i razvoj sporta. Međutim, ponosan sam što sam radio u hrvatskoj državi, ali i rukometnoj obitelji."

Na pitanje vezano uz rastanak od reprezentacije, ali i očekivanja od nadolazećeg velikog natjecanja emotivno je odgovorio: "Rastanak je bolan, to je vječita unutrašnja borba čovjeka s emocijama i nostalgijom, ali život ide dalje. Vjerujem u novog izbornika, vjerujem u igrače i nadam se pozitivnom rezultatu u Švedskoj. Ne smije reći što mislim, jer ću ispasti bahat, ali znate koje je moje mišljenje o osvajanju medalja.

Molimo se samo da budemo zdravi, da ne bude više slučaja poput Horvata, jer mi je jako žao zbog njega. Francuzi će na ovom natjecanju prvi puta osjetiti kako je to doći na natjecanje načet ozljedama te se kvalitetno nositi s time. Naša reprezentacija je jača negu što je bila u Austriji. Bitno da imaju mir, zdravlje te ću sa zadovoljstvom pratiti njihov put. Vjerujem u Slavka, držat ću im palčeve te se nadam velikim vijestima iz Švedske."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.01.2011. u 01:29
    ma kako "ovaj" Balic moze opet odnit nagradu najboljeg!? ma taj "nema pojma" o rukometu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2010. u 11:48
    nisam zaboravio cijelu sezonu, dapače-ako pratiš rukomet moraš znati da je  Grubišićka u Krimu ušla u jedinu koja je u ligi prvaka IKADA imala 26 obrana-to do sada nitko nije ostvario, a osim toga pogledaj statistike obrana dali u Krimu, dali u repki.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2010. u 10:18
    kak te nije sram tak pljuvat po penezićki... gleda se cijela sezona, ne zadnjih mjesec dana.. sta si zaboravio njene partije u podravci prošle sezone? pogledaj na sta liči podravka od kad je ona otišla...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2010. u 09:16
    iskreno, meni je žao što Grubišićka nije dobila nagradu, jer je iza sebe imala dosta dobru godinu, ali zaboravlja se da se gleda cijela godina, a ne samo zadnjih mjesec,dva...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2010. u 21:22
    ma katastrofa, pa kako je opet Penezićka najbolja, šta je ta cura pokazala na prvenstvu u Danskoj...užas, prosto da ne vjeruješ da se i za takve loše nastupe dobivaju nagrade. A ni u Krimu se baš nešto nije iskazala. Ma i u sportu ima podobnih i manje podobnih...........
    Obrisan korisnik