Zimski sportovi

Schild i Riesch s druge planete

Antonija Pavlić • srijeda, 29.12.2010.
Schild i Riesch s druge planete
Foto: Kristijan Komarica

Marlies Schild pobjednica je noćnoga slaloma u Semmeringu. Fantastična Austrijanka potpuno je deklasirala konkurenciju u prvoj vožnji, a ogromnu prednost pred drugoplasiranom Marijom Riesch potom obranila u konačnici slavivši s 32 stotinke sekunde prednosti. Ana Jelušić upisala je nove bodove, plasiravši se na 22. poziciju..

Kada dođe do cilja, Marlies Schild uglavnom pobjeđuje. U najgorem slučaju stane "tek" na pobjedničko postolje, a "totalno razočaranje" predstavlja joj plasman do desetog mjesta. Potvrdila je to ponovno u noćnom slalomu u Semmeringu, deklasiravši konkurenciju u prvoj vožnji, a na koncu smireno održavši prednost te na domaćem tlu upisavši dvadeset šestu pobjedu - 24. slalomsku - u Svjetskome kupu u karijeri.

Nevjerojatno i fascinantno zvuči podatak da je izvanredna Austrijanka u posljednjih dvadeset slaloma u elitnom skijaškom natjecanju šest puta izlijetala i tek jednom bila šesta, a u svim se ostalim navratima plasirala na pobjednički podij. Deset puta slavila je pobjedu, dva puta drugo, a jednom treće mjesto. U međuvremenu se okitila i s dvije titule nacionalne prvakinje, srebrom na olimpijskim igrama u Vancouveru, pobjedom i trećim mjestom na Europskom kupu i nekoliko trijumfa u FIS utrkama.

AMERIKANKA PALA

Vodeća kandidatkinja za podizanje Velikog kristalnog globusa Lindsey Vonn, ujedno i braniteljica ukupnog naslova, nije uspjela završiti već prvu vožnju, što je Mariji Riesch dozvolilo da se u redoslijedu zbrojenih disciplina odmakne na 121 bod prednosti. No, "tendencija" je da će se ta brojka u narednim tjednima i dodatno povećati, budući da najboljim svjetskim skijašicama predstoje izazovi u Münchenu (paralelni slalom) i Zagrebu (slalom) prije no što će Altenmarkt (AUT) ugostiti vodeće spustašice i superveleslalomašice.

S trećom pobjedom u isto toliko slaloma koje je završila u ukupnom se poretku discipline odvojila od Finkinje Tanje Poutiainen, dok se u redoslijedu za Veliki kristalni globus pomaknula na osmu poziciju (331 bod).

No, iako je Schild ove (povratničke) sezone svijet za sebe, veliko priznanje mora se odati i Njemici Mariji Riesch, koja je na stazi Panorama upisala daleko najbolje vrijeme druge vožnje, pa čak je i Schild prestigla za više od dvije sekunde (drugo vrijeme upisala je s 1.11 zaostatka Šveđanka Frida Hansdotter). Međutim, pobjede ju je ipak koštala ogromna pogreška u prvom spuštanju niz stazu, zbog koje je samo nekoliko vrata prije cilja zamalo odustala.

Skok sa 17. pozicije na konačnu drugu predstavlja, pak, drugi najbolji takav pothvat u ranijoj povijesti Svjetskoga kupa - 1999. Austrijanka Karin Koellerer s 26. mjesta u prvoj vožnji doskijala je do konačnog trećeg, a Nizozemka Claudia Riegeler 2002. s 18. na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja.

SCHILD I SEMMERING

Marlies Schild u Semmeringu je pobijedila i 2004., samo nekoliko stotinki ispred Janice Kostelić, dok je 2006. upisala treće mjesto - prva je tada bila Therese Borssen, a četvrta pozicija pripala je našoj Ani Jelušić.

Njemačko slavlje na austrijskom tlu na trećoj poziciji povećala je Christina Geiger (prvi put došavši do postolja), a uspjeh reprezentacije bio bi i veći da nesretni pad ponovno nije upriličila mlađa sestra Riesch, Susanne. Nekoliko stotinki "kratka" do postolja je ostala Tanja Poutiainen, a zadovoljne mogu biti i Therese Borssen te mlada Francuskinja o kojoj će se narednih godina zasigurno mnogo pisati - druga poslije prve vožnje, Nastasia Noens.

Ana Jelušić nije uspjela bitnije popraviti bodovni saldo prije utrke na Sljemenu, no u drugoj utrci za redom upisala je poene što je vrlo dobro ponajprije za samopouzdanje mlade Riječanke; ono što joj trenutačno jako nedostaje. U prvoj vožnji upisala je 22. vrijeme s 2.95 stotinki zaostatka za Schild, a na koncu je tu poziciju uspjela tek obraniti, ukupno akumuliravši 3.55 sekundi zaostatka.

Semmering, Panorama, noćni slalom:
1. Marlies Schild (Austrija) 1:42.06
2. Maria Riesch (Njemačka) +0.32
3. Christina Geiger (Njemačka) +0.52
4. Tanja Poutiainen (Finska) +0.63
5. Therese Borssen (Švedska) +0.83
6. Nastasia Noens (Francuska) +1.10
7. Michael Kirchgasser (Austrija) +1.34
7. Kathrin Zettel (Austrija) +1.34
9. Veronika Zuzulova (Slovačka) +1.52
10. Šarka Zahrobska (Češka) +2.23
...
22. Ana Jelušić (Hrvatska) +3.55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • labrador240129.12.2010. u 20:43
    Žao mi je Marie. Da nije imala grešku u prvoj vožnji bilo bi jako gusto.
    labrador2401
  • bbbroman29.12.2010. u 20:32
    Žao mi je ovih skijašica koje na Sljemenu neće doživit pravu atmosferu...Žensku trku gledat će samo ljudi koji su dobili ulaznice, a ostali će za iste novce ići gledat Ivicu 2 dana poslije
    bbbroman