Zimski sportovi

Kostelić bez konkurencije!

Antonija Pavlić • nedjelja, 02.01.2011.
Kostelić bez konkurencije!
Foto: Bojan Koprivica

Ivica Kostelić deklasirao je konkurenciju na paralelnom slalomu u Münchenu i odnio pobjedu te veliku novčanu nagradu (40.000 franaka). Ivica je pobjeđivao redom Jansruda, Herbsta, Neureuthera i na koncu Lizerouxa te svojim navijačima poslao najbolju pozivnicu za skorašnju utrku na "njegovom" Sljemenu.

Paralelni slalom nakon mnogo godina stanke vratio se u kalendar Svjetskog skijaškog kupa. Početak godine petnaest najboljih skijaša i skijašica po WCSL listi (zajedno s još dvoje sretnika s pozivnicom), otvorili su u Münchenu, a najbolje su se snašli Maria Pietilae-Holmner i Ivica Kostelić!

Natjecanje se odvijalo po kup-sistemu, na identično postavljenim stazama - "crvenoj" i "plavoj". U prvome krugu križali su se 1. i 16., 2. i 15., 3. i 14., 4. i 12., 5. i 11., 6. i 10. te 7. i 9., a nakon toga uslijedili su četvrtfinale, polufinale, malo finale (okršaj za treće mjesto) i finale. Najboljih su četvero poene podijelili po ustaljenom običaju (100, 80, 60, 50), onima koji su se oprostili u prvome krugu pripalo je 15, a četvrtfinalu 30 bodova.

Najbolji hrvatski skijaš prezentirao je fenomenalnu formu prije velikog ispita na Sljemenu, deklasiravši redom Kjetila Jansruda i Reinfrieda Herbsta, a zatim uvjerljivo pobijedivši i jedinu domaću uzdanicu Felixa Neureuthera.

U finalnom okršaju skije je "ukrstio" s velikim slalomskim konkurentom, Francuzom Julienom Lizerouxom i već ga u prvom spuštanju niza stazu natjerao da mu gleda u leđa (-0.41). Druga vožnja stoga je bila tek formalnost kojom je Ivica morao tek potvrditi novih 100 bodova.

U ženskoj konkurenciji trijumfirala je Šveđanka Maria Pietilae-Holmner, koja je u finalu pobijedila sjajnu Tinu Maze, iako je Slovenka imala opipljivu prednost u prvom spuštanju. Holmner je u četvrtfinalu izbacila veliku favoritkinju za Veliki kristalni globus Lindsey Vonn (premda se Amerikanka više izbacila "sama", budući da je pala u prvoj vožnji). Treću poziciju osvojila je Elisabeth Görgl.

Vodeća u ukupnom poretku ostala je Njemica Maria Riesch, premda je u prvom kolu ispala, odustavši u borbi protiv Talijanke Danijele Merighetti.

München, paralelni slalom, skijaši:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska)
2. Julien Lizeroux (Francuska)
3. Bode Miller (SAD)

München, paralelni slalom:, skijašice:
1. Maria Pietilae-Holmner (Švedska)
2. Tina Maze (Slovenija)
3. Elisabeth Görgl (Austrija)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.01.2011. u 11:03
    Problem kod naših starijih komentatora je to što svi vole zavirit u čašicu i naravno da su onda užasni,pogotovo bih tu Dušanovića i Cvitkovića ubrojio a izgleda da je sad i Čosić počeo jer ne mogu vjerovat koliko je grešaka napravio jučer
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.01.2011. u 07:46
    Komentatori na HRTu su katastrofa... ali na RTLu i NovojTV su još gori (što je teško za povjerovati, ali nažalost istinito). Nestala su ona vremena kada je trebalo vježbati dikciju, kontrolu glasa i emocija, a nadasve provjeru znanja o sportu koji se prenosi... Katastrofa!
    Obrisan korisnik
  • Weasley02.01.2011. u 21:46
    čestitam ivici na pobjedi, uvjerljiv u svim nastupima...nadam se većem broju utrka sljedeće sezone u ovoj disciplini...žao mi je merighetti što je pala jer nakon riesch i worley (ako se ne varam) se vidjelo da joj odgovara staza
    Weasley
  • Obrisan korisnik02.01.2011. u 21:28
    IVICE SVAKA TI ČAST!!! Danas sam bio prisiljen gledati ovu trku na HRT-u što inače izbjegavam radi povišenog krvnog tlaka i dobro da nisam završio na hitnoj.Što je sve nadrobio vrli i stručni komentator pa to" pas sa maslom ne bi pojeo".Redom: uopće nije skužio do kraja utrke, da se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.01.2011. u 19:03
    Bravo Ivice, bravo Tina....
    Obrisan korisnik