Rukomet

Akteri Lige prvaka dominiraju SP-om

Maj Gašparac • utorak, 11.01.2011.
Akteri Lige prvaka dominiraju SP-om
Foto: Bruno Karadža

13. siječnja započet će 22. po redu Svjetsko prvenstvo u rukometu na kojem će nastupiti velik broj igrača koji u svojim klubovima igraju Ligu prvaka, najprestižnije klupsko rukometno natjecanje na svijetu.

Ukupno 181 igrač koji se nalazi u reprezentacijama koje će se natjecati na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj također je član klubova koji nastupaju u Ligi prvaka, piše službena internetska stranica EHF-a. Gotovo svaki drugi igrač neke od europskih reprezentacija nastupa i za klub koji se natječe u Ligi prvaka.

Samo četiri, od ukupno 24 kluba koliko ih se natječe u Ligi prvaka, nema u svojim redovima igrača koji je član neke od reprezentacija koje će nastupiti u Švedskoj. Radi se o ruskim klubovima Čehovski Medvedi i St. Petersburg, sarajevskoj Bosni te bjeloruskom Dinamo Minsku. Taj se podatak može objasniti činjenicom da se ruska, bosansko-hercegovačka i bjeloruska reprezentacija nisu kvalificirale na Svjetsko prvenstvo.

Iako se čak devet momčadi koje nisu iz Europe kvalificiralo na svjetsko prvenstvo u Švedskoj, samo trojica igrača iz tih reprezentacija nastupaju i za klub koji igra Ligu prvaka. Radi se o Čileanacu Marcu Antoniju Onetu Zunigi, članu Barcelone, te Tunižanima Wissemu Hmanu i Aymenu Hammadu koji igraju za francuski Montpellier.

Rhein Neckar Löwen klub je koji u svojim redovima ima najviše igrača koji će nastupiti na Svjetskom prvenstvu, njih 15. Slijedi Hamburg s 14, a po 13 igrača koji će nastupiti za svoje reprezentacije u Švedskoj u svojim redovima imaju njemački Flensburg, španjolski Ciudad Real te mađarski Veszprem.

10 igrača CO Zagreba, hrvatskog predstavnika u Ligi prvaka, će zaigrati na Svjetskom prvenstvu, a zanimljivo je kako Kiel, osvajač prošlogodišnje Lige prvaka, u svojim redovima ima samo devet igrača koji će nastupiti kao članovi neke reprezentacije u Švedskoj.

Rhein Neckar Löwen je rekorder i po broju reprezentativaca iz različitih zemalja, igrači sedam različitih reprezentacija koje nastupaju na Svjetskom prvenstvu članovi su tog njemačkog kluba. Za Flensburg i Barcelonu nastupaju igrači iz šest različitih reprezentacija, a slijede HSV i Kiel za koje nastupaju igrači iz pet različitih nacionalnih momčadi.

Klubovi koji u svojim redovima imaju najveći broj reprezentativaca jedne zemlje su poljski klub Kielce za koji nastupa 10 poljskih reprezentativaca te mađarski Veszprem s isto toliko članova mađarske reprezentacije. Slijede španjolski Ciudad Real, rumunjska Constanta, hrvatski CO Zagreb te mađarski Szeged koji u svojim redovima imaju po osam domaćih reprezentativaca.

Mađarska reprezentacija u svojim redovima ima najviše igrača koji igraju Ligu prvaka, njih 22, a slijede Francuska s 20, Španjolska s 18 te Danska, Švedska i Poljska s njih 16.

U hrvatskoj reprezentaciji nastupa 15 igrača koji u svojim klubovima igraju Ligu prvaka. Njih najviše, čak osam, nastupa za CO Zagreb, trojica igraju u njemačkom HSV-u, a po jednog reprezentativca daju slovensko Celje, francuski Chambery, njemački Rhein Neckar Löwen i mađarski Veszprem.

Najviše igrača iz Lige prvaka u skupini A

U grupi A natjecat će se najviše igrača iz klubova koji igraju Ligu prvaka, čak 53, od kojih se 20 nalazi redovima francuske reprezentacije. Za Španjolsku ih nastupa 18, a za Njemačku 13. Tunis u svojim redovima ima samo dva igrača koji igraju Ligu prvaka, a Egipat i Bahrain niti jednog.

Druga po redu je grupa C u kojoj će nastupati 50 igrača koji su članovi klubova koji igraju Ligu prvaka. Najviše ih je u reprezentaciji Danske, njih 16, a slijede Hrvatska s 15, Rumunjska s 10 te Srbija s 9. Reprezentacije Alžira i Australije u svojim redovima nemaju niti jednog igrača koji igra Ligu prvaka.

U grupi D 43 reprezentativca nastupaju za neki od klubova koji igraju Ligu prvaka. Po 16 takvih igrača se nalazi u reprezentacijama Poljske i Švedske, dok ih 10 nastupa za Slovačku. Reprezentacija Čilea u svojim redovima ima jednog igrača koji je član kluba koji igra Ligu prvaka, a za reprezentacije Argentine i Koreje ne nastupa niti jedan.

Posljednja je grupa B u kojoj se nalazi 35 igrača koji u svojim klubovima igraju Ligu prvaka. Za Mađarsku nastupaju 22 takva igrača, za Norvešku šest, za Island pet, a za Austriju jedan. Austrija je jedina europska reprezentacija na turniru za koju nastupa samo jedan igrač koji igra klupsku Ligu prvaka, radi se o Viktoru Szilagyju, članu njemačkog Flensburga.Reprezentacije Japana i Brazila u svojim redovima nemaju niti jednog igrača koji igra Ligu prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.01.2011. u 21:04
    ' Najviše ih je u reprezentaciji Hrvatske, njih 15, a slijede Danska s 16... '
    Obrisan korisnik