Rukomet

Naravno, Hrvati

Ivana Strahija • četvrtak, 13.01.2011.
Naravno, Hrvati
Foto: Davor Sajko

Baš nitko ne sumnja da će Hrvati proći skupinu, najvjerojatnije kao prvoplasirani, a za prolaz su skoro pa sigurni Danci. Između Rumunja i Srba trebala bi se voditi bitka za posljednje slobodno mjesto koje garantira prolazak, dok će Alžir i Australija u najboljem slučaju pružati dobar otpor.

HRVATSKA

Hrvati su apsolutni favoriti skupine C, to znaju oni, a znaju to i njihovi protivnici. Upravo taj renome Hrvatske, kao skupine najboljih rukometaša koji postoje, dovoljan je da svakom protivniku padne samopouzdanje. Istina, nema više Line Červara na klupi, najboljeg motivatora od svih, ali je Slavko Goluža pod njim brusio zanat te je za sad ostavio kritičare bez materijala.

Veliki je plus hrvatske reprezentacije odlična polusezona iza naših igrača u Europi, vrhunska rukometna forma, kao i sasvim zdrav i spreman Ivano Balić. Malo su problematični izostanci Čupića i Horvata, kao i Golužina odluka da se odrekne Sulića, ali unatoč tome popis za SP izgleda sasvim u redu. Naravno, za pravu nepobjedivost Hrvatske trebat će i odlično raspoloženje golmana, u prvom redu Alilovića, koji je i sam kazao da mu je najveća želja da konačno ove sezone bude konstantan.

Za Hrvatsku uglavnom u grupnoj fazi natjecanje ne treba brinuti, a po nekim je indicijama čak i bolje da se poraz od Francuske dogodio u Bercyju, što je momke ipak zadržalo čvrsto na zemlji. Treba samo paziti da se protiv Alžira i Australije ne ponovi Litva, pa da se previše znoja prolije tamo gdje nikako ne bi trebalo.

ALŽIR

Brončani s Afričkog prvenstva 2010., Alžirci u Švedsku dolaze na svoje 11. svjetsko prvenstvo. U tih 11 velikih svjetskih turnira, najbolja ikad osvojena bila im je 13. pozicija s SP-a 2001. u Francuskoj. U Hrvatskoj su prije dvije godine Alžirci bili 19., a s obzirom da većina igrača igra u alžirskim klubovima, nema baš previše šanse da budu ozbiljni kandidati za prolazak skupine.

Veselin Vuković, izbornik Srbije za Balkan Handball: "Smetala mi je priča, koja se provlačila zadnje dvije godine, da je najbolja utakmica naše reprezentacije bila ona protiv Danske na SP u Hrvatskoj, kada smo izgubili. Ne želim igrati dobro, a izgubiti. Želim igrati loše, a pobijediti. Važno nam je steći samopouzdanje, moramo povjerovati da možemo 'tresnuti' i te Dance i Hrvate. Zašto ne?"

No, čini se da rukometaši imaju mnogo navijača u svojoj zemlji, a "1.2.3 viva Algire" je nekadašnjoj francuskoj koloniji ostalo još od osamdesetih i sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, kad su Alžirci suvereno vladali Afričkim prvenstvom.

AUSTRALIJA

'Oziji' su do sad sudjelovali na pet svjetskih prvenstava, ali su u tih pet velikih natjecanja upisali samo jednu jedinu pobjedu. 2003. godine su naime pobijedili Grenland u Portugalu s 26:21. Ujedno su na toj svjetskoj smotri postigli i svoj najbolji renking 21. reprezentacije svijeta, na svim su ostalim natjecanjima bili posljednji. U Švedsku su Australci dospjeli preko kvalifikacija Oceanije, a u tom zahtjevnom turniru kojeg su igrale tri ekipe Australija je uspjela četiri puta pobijediti Novi Zeland i Cookovo Otočje.

Igrači australske reprezentacije rukomet igraju većinom kao hobi, a reprezentacija čak nema potporu države, nego igrači sami preko sponzora plaćaju svu potrebnu opremu i troškove. Kadar se drastično promijenio od 2005. godine, kad je australska reprezentacija po prvi puta imala sve igrače rođene u Australiji. No i tu se radi o većinom djeci imigranata, pa se na preliminarnom popisu primjerice nalaze Bojan Stojanovic, Luka Krajnc, Ognjen Latinovic, Ognjen Matic i Nemanja Subotic. Potonji je ujedno i jedan od rijetkih australskih reprezentativaca koji igra van Australije, u RK BASK-u iz Beograda. Najvažnija odlika australske rukometne vrste je ta da se baš nikada ne predaju, bez obzira na rezultat.

DANSKA

Do 2008. godine Danci su uvijek osvajali 'samo' bronce i činilo se da dalje od toga neće doći, da bi potom iznenadili sve i postali europski prvaci u Lillehammeru pobijedivši Hrvatsku. Na prošlom su Svjetskom prvenstvu Danci ostali bez medalje, izgubivši utakmicu za 3. mjesto protiv Poljaka, dok su u Austriji prošle godine na EP-u bili peti. Najbolji je danski rezultat sa svjetskog prvenstva onaj iz 1967., kad se reprezentacija ovjenčala srebrom.

Najzanimljiviji igrač

Bez sumnje Ivano Balić. Njegova igračka genijalnost jednostavno je neusporediva s bilo kojim drugim rukometašem koji danas igra, a ni on sam ne želi sebe definirati, već je švedskim medijima rekao: "Radim posao kojeg volim i jedino što želim je izaći na teren i biti sretan. Većinu puta i jesam. Teško mi je govoriti o mojoj igri, jednostavno volim biti na terenu i uživam igrati."

U ovo SP Danci idu bez svojih dojučerašnjih zvijezda, Hvidta, Jorgensena i Knudsena, no tu je Hansen, kao i Lars Christiansen, koji je sa svojih 38 godina, 309 nastupa za reprezentaciju i 1426 postignutih pogodaka sigurno najiskusniji igrač skupine. Ostali igrači igraju većinom u dobrim klubovima (posebno Bundeslige, poput Flensburga i HSV). Upravo to iskustvo trebalo bi im donijeti dovoljno bodova za prolazak skupine.

RUMUNJSKA

Na prošlogodišnje Europsko prvenstvo Rumunji se nisu kvalificirali (ostali su četvrti u kvalifikacijskoj skupini), a prije toga su u Hrvatskoj na Svjetskom prvenstvu bili 15. Stoga baš nitko nije očekivao da iz doigravanja za SP u Švedskoj izbace Rusiju, koja je 2010. bila 12. ekipa Europe. No, u sportu se takve stvari događaju, a Rumunji žarko žele pokazati da su spremni vratiti se napravi put, nakon godina izostanaka s velikih natjecanja.

Poboljšalo se i stanje u rumunjskim klubovima, posebice Constanti, koja i ove godine igra Ligu prvaka. Upravo u tom klubu igra mnogo rumunjskih reprezentativaca, a muški se rukomet opet počinje opet cijeniti u toj zemlji. S Rumunjima će Hrvatska odigrati prvu utakmicu SP-a, a kako se može čuti iz hrvatskog tabora, Rumunje ne treba uzeti neozbiljno, jer imaju jaku obranu i brza krila, visoke igrače i brzu tranziciju.

SRBIJA

Nakon raspada Jugoslavije Srbija se dugo mučila sa stvaranjem respektabilne momčadi na reprezentativnoj razini, 1999. i 2001. je na svjetskim prvenstvima osvojila dvije bronce, u Hrvatskoj je 2009. bila osma. EP u Austriji su Srbi završili na 13. poziciji, no to ih ne sprječava da s velikim nadama stignu u Švedsku, a neki igrači čak najavljuju mogućnost pobjede protiv Hrvatske ili Danske.

Izbornik Veselin Vuković na radno je mjesto stigao nakon slabog rezultata u Asutriji, a na popisu ima redom igrače koji kruh zarađuju diljem Europe. Zbog toga je najveći problem te reprezentacije uigranost, što se moglo vidjeti i na kvalifikacijama za svjetsku smotru, kad su jedva došli do švedske vize preko Češke (ukupno 49:48). Izborniku je svakako dobro 'sjela' vijest da će mu Mladen Bojinović biti na raspolaganju, ipak se oporavio od ozljede koju je donio u Montpellieru. Također, u punoj je formi Momir Ilić, koji s Markom Vujinom čini 'ubojiti' par.

Najviše šansi za prvo mjesto

Ima naravno Hrvatska. S obzirom na kontinuitet igranja baš svih velikih natjecanja, redovito igranje u polufinalima, dobru formu igrača, kao i pobjednički mentalitet, bilo bi jednostavno pogrešno bilo kog drugog staviti na prvo mjesto skupine. Za preostala dva mjesta borit će se Danska s najvećim šansama, te Rumunji i Srbi.

Najmanje šansi za prolazak skupine

Imaju Alžirci i Australci. Svjesni su toga da šansi za prolazak nemaju, pa se nadaju pružiti najbolji mogući otpor favoritima. Obje reprezentacije se, zaključujući po najavama iz njihovih tabora, najviše vesele igranju protiv Hrvata, dok će u međusobnom dvoboju svakako dati sve od sebe, jer bi im to vrlo vjerojatno mogla biti jedina pobjeda na Prvenstvu.

Najzanimljivija utakmica

Bit će ona između Hrvata i Srba, 19. siječnja u 18 sati. Zbog nacionalnog naboja i recentne prošlosti, ta će utakmica imati posebno značenje za obje izabrane vrste, kao i sve ostale zemlje s područja bivše države.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2011. u 22:31
    "Naravno, Hrvati", "Upravo taj renome Hrvatske, kao skupine najboljih rukometaša koji postoje"... skromnost je vrlina kazu budale.. nije da citam sve clanke na sportnetu, ali imao sam neki dojam da ste iznad ovakvih pateticnih, samozadovoljavajucih i infantilnih tekstova, za razliku od ostalih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov13.01.2011. u 17:33
    streamovi prenosa velikih rukometnih natjecanja su uvik jako dobri i stabilni, pa gledajte na netu...a ako oćete i službeno, za 10 eura možete legalno preko ihf-ove stranice gledat sve utakmice prvenstva u odličnoj kvaliteti...
    irilov
  • zaki13.01.2011. u 17:23
    1.HRVATSKA 2.AUSTRALIJA 3.ALŽIR
    zaki
  • zaki13.01.2011. u 17:21
    1.HRVATSKA 2.AUSTRALIJA 3.ALŽIR
    zaki
  • Obrisan korisnik13.01.2011. u 14:32
    C - Skupina 1. Srbija 2. Hrvatska 3. Danska . . D - Skupina 1. Poljska 2. Svedska 3. Korea . . Druga runda: 1. Srbija (2) 2. Poljska (1) 3. Hrvatska 4. Svedska 5. Danska 6. Korea Polufinale: Francuska, Poljska, Srbija, Island Finale: Poljska - Srbija.
    Obrisan korisnik