Rukomet

Poljaci prijete domaćinu

Edvard Burić • četvrtak, 13.01.2011.
Poljaci prijete domaćinu
Foto: Nikola Movrić

Skupinu D Svjetskog rukometnog prvenstva predvode na papiru najjači Poljaci i domaćini natjecanja Šveđani. Nama će ova skupina biti posebno zanimljiva s aspekta križanja sa skupinom C u kojoj igra Hrvatska.

POLJSKA

Hrvatska rukometna reprezentacija iz skupine D će dobiti tri nova protivnika u nastavku natjecanja. Jedan od njih sasvim sigurno će biti vrlo dobra reprezentacija Poljske. Poljaci su nakon 1982. godine i bronce na Svjetskom prvenstvu, konačno dočekali svoj veliki povratak. 2007. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj osvajaju srebro, a kod nas u Hrvatskoj prije dvije godine samo su stepenicu niže.

Vodi ih iskusni Bogdan Wenta, a na parketu će glavnu riječ voditi odlični vratar Slawomir Szmal, braća Krzysztof i Marcin Lijewski, ali i Karol Bielecki. Svi odreda članovi njemačkih klubova, a samim time i sudionici najjače lige svijeta.

ŠVEDSKA

Najjači adut domaćina svakako su njihovi navijači. Igraju na svom parketu i sigurno će imati bučnu podršku, a onda se može očekivati i (blagi) vjetar u leđa od strane sudaca. Vode ih legende Staffan Olsson i Ola Lindgren. Najbolji igrači igraju po najkvalitetnijim klubovima u Njemačkoj, Španjolskoj i Danskoj. Ipak, nemaju kvalitetu za najviši plasman, ali kao domaćini sigurno će biti jako opasni i ako se samo malo opusti protiv njih, povratka više nema. Uz to, imaju i nekoliko vrlo talentiranih mladih igrača koji mogu biti otkriće prvenstva.

JUŽNA KOREJA

Najzanimljiviji igrač

Nositelj ove titule je Karol Bielecki. Vrhunski poljski rukometaš "ubojitog" udarca kome je nakon ozlijede oka prijetilo i okončanje karijere, nalazi se u reprezentaciji i jednako je ubojit kao i prije. Do sada je za reprezentaciju odigrao 150 utakmica i postigao 645 pogodaka. Svaka obrana na njega će morati obratiti posebnu pozornost, a Bogdan Wenta sasvim sigurno na njega ozbiljno računa.

Brzi Korejci koje smo mogli dobro upoznati na pripremnom turniru u Francuskoj, iz godine u godinu sve više napreduju, ali nikako da uhvate sam vrh. Igraju agresivnu obranu, vrlo čudnu europskim reprezentacijama. Tko se prilagodi napravio je pola posla.

Nećemo o imenima, ionako nam ne znače previše. Puno ulažu u rad s mladima i to ih drži na kontinentalnom vrhu. Za svjetski će još morati pričekati, a sa Slovacima će voditi veliku borbu oko prolaska u drugi krug.

SLOVAČKA

Nakon što su se plasirali preko Slovenije na Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, sada im je isto uspjelo preko Ukrajine s kojom nisu imali problema. Najvažniji kotačići trebali bi biti vratar Richard Stochl (Montpellier) i Martin Stranowsky (Ademar). Uglavnom se oslanjaju na dečke koji igraju u domaćem Tatran Presovu. Iz tog kluba dolaze mladi i talentirani igrači koji će pokušati izboriti drugi krug. Vrlo vjerojatno preko Južne Koreje.

ARGENTINA

Na spomen Argentine uvijek se sjetimo prve utakmice sa Svjetskog prvenstva u Portugalu i poraza kasnijih svjetskih prvaka Hrvata 30:29. Ne bi imali ništa protiv da svako prvenstvo izgubimo od Argentine i nakon toga odemo do kraja. Argentina je aktualni prvak svog kontinenta. Naslov je osvojila pobjedom nad Brazilom nakon produžetaka (28:27). Argentinci su osmi uzastopni put na Svjetskom prvenstvu, ali se ne mogu pohvaliti nekim zapaženijim rezultatom. Najbolji rezultat im je 11. mjesto iz 2001. godine. U Hrvatskoj prije dvije godine osvojili su 18 mjesto.

ČILE

Osvojili treće mjesto na kontinentalnom natjecanju, iza Argentine i Brazila, a ispred Kube koju su nadigrali u borbi za treće mjesto i odlazak na svjetsko prvenstvo. Svaki bod za njih bi bio zlata vrijedan, a najveće šanse da ga i osvoje imaju u utakmici s Argentinom.

Najviše šansi za prvo mjesto

Iako su Šveđani domaćini, blagu prednost dajemo Poljacima. Da se igra na neutralnom terenu, Poljaci bi bili apsolutni favoriti, ovako ipak ostaje sve otvoreno, uz malu prednost na strani kvalitetnijih Poljaka.

Najmanje šansi za prolazak skupine

Definitivno imaju Čileanci. Europljani i Južna Koreja su ipak drugi svijet, a Argentina i Čile u međusobnoj će utakmici odlučiti tko će biti na začelju. Tu ipak tipujemo na pobjedu Argentine i ostanak reprezentacije Čilea na dnu grupe D.

Najzanimljivija utakmica

Bez razmišljanja ovdje ćemo staviti dvoboj između Poljaka i Šveđana. Vrlo vjerojatno će to biti bodovi koji se prenose u drugi krug, ali i bodovi koji bi mogli osigurati vrlo dobre izglede u nastavku natjecanja onome tko ih uzme. Ovo je utakmica koja donosi borbu za prvo mjesto u skupini D.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov13.01.2011. u 17:31
    3 prolaze iz grupe...
    irilov
  • filipzok13.01.2011. u 13:34
    Ovo je jako teska grupa.Mislim da bi trebali proci dalje Poljska,Svedska,Juzna Koreja,Slovacka
    filipzok