Rukomet

Andersson: "Austrija ima velike planove"

Mihaela Bradovski • četvrtak, 13.01.2011.
Andersson: "Austrija ima velike planove"

Izbornik austrijske rukometne vrste, Magnus Andersson, uoči početka Svjetskog prvenstva otkrio je svoja očekivanja, analizirao skupinu kroz koju će Austrija tražiti prolaz dalje i izdvojio tri reprezentacije od kojih očekuje borbu za sam vrh...

Igračku karijeru švedskog stručnjaka obilježilo je osvajanje brojnih medalja. Iza Anderssona su dva naslova prvaka svijeta, četiri europske titule, srebro s Olimpijskih igara i nekoliko pojedinačnih priznanja. Austrija se pak nakon 18 godina vraća na svjetsku rukometnu scenu.

Zanimljivost

Austrija je posljednji nastup na nekom od Svjetskih prvenstva upisala 1993. godine. Njihov današnji izbornik tada je sa Švedskom osvojio brončanu medalju te naslov najboljeg igrača Prvenstva. Radost zbog postignutog nije uspio pokvariti niti lom prsta.

44-godišnji izbornik austrijskih rukometaša otkrio je kako Prvenstvo ne dočekuje u očekivanom, pozitivnom raspoloženju. Atmosferu je naime pokvario uvjerljiv pripremni poraz od Srbije (27:39), no s obzirom da ova nacionalna vrsta već duže vrijeme najavljuje velik posao u Švedskoj nada se kako će takvo raspoloženje potrajati ne dulje od prve utakmice.

"Prvi puta od kako vodim ovu momčad igrali smo zaista loše, neprepoznatljivo blijedo. Nismo uspjeli odigrati ništa što bi me zadovoljilo. Srbija je dobra reprezentacija, ali razlika ipak nije tolika koliko to rezultat sugerira. Nakon te utakmice shvatio sam koliko si problema sami možemo stvoriti u obrambenim zadacima i odmah po završetku dvoboja jasno sam dao do znanja svojim igračima da bez dobre obrane nemamo što tražiti na SP-u."

U skupini B Austrije će odmjeriti snage s Islandom, Mađarskom, Norveškom, Japanom i Brazilom, a upravo će potonji sastav prvi testirati spremnost Anderssonova kadra. "Utakmica protiv Brazila mogla bi za sve biti poprilično opasna. Siguran sam da su svi ostali protivnici protiv njih i Japana već upisali bodove. Sav naš fokus je na tom prvom susretu."

Švedska se reprezentacija nalazi pod velikim pritiskom, ali treba priznati kako ima boljih sastava. To su prije svih Francuska, Danska i Hrvatska. No bilo bi lijepo kada bi jedan od parova polufinala bio Austrija - Švedska.

O šansama prolaska u drugi fazu šef austrijskog sastava govori s popriličnim optimizmom. "Austrija na ovom Prvenstvu ima velike planove. Rukometna javnost na Europskom je prvenstvu vidjela što može ova momčad i prirodno je da ćemo težiti pobjedi u svakom susretu. Bez obzira na poraz od Srbije, koji nas je kako sam priznao mentalno za nijansu bacio unatrag, samopouzdanja nam ne manjka. Pokažemo li borbenost kao na Euru šanse su nam velike. Ali nemojte me shvatiti krivo - ovo je prognoza za svaku utakmicu pojedinačno, ne i konačni ranking. Ne volim nagađanja tog tipa."

Očekivanja samih aktera, ali i nacije prema svemu izrečenom su velike. Šveđanin međutim zna koliko će znoja njegovi igrači morati ostaviti na parketu kako bi nadoknadili nedostatke koje imaju u odnosu na snažnije momčadi. "Jasno je svima, pa i nama, da Austrija nije jedna od onih najjačih rukometnih nacija. Kao izborniku ove vrste bilo bi me najvažnije da potaknem želju unutar kadra. Želju za velikim stvarima, borbom do posljednje minute. Ključ naše igre bit će u obrani te predstavama naših vratara. Kvalitetni smo u kontranapadima, a i taj element igre proizlazi od pravovremenog bloka."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2011.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2011. u 21:27
    ma kakva Austrija, Srbija ih je razbila.
    Obrisan korisnik