Rukomet

Pucački trening za Francusku i Španjolsku

Nikola Vlahović • petak, 14.01.2011.
Pucački trening za Francusku i Španjolsku
Foto: Bruno Karadža

Nakon što su Švedska i Čile jučer otvorili 22. Svjetsko prvenstvo u rukometu za muškarce, pred nama je danas uzbudljiv rukometni dan u kojem se igra 11 utakmica...

Skupina A

Favorit ove skupine je Francuska koja ne bi trebala imati nikakvih poteškoća u utakmici sa Tunisom. Aktualni svjetski prvaci veliki su favoriti u ovoj utakmici te sve osim uvjerljive pobjede Karabatića i društva bilo bi veliko iznenađenje. Francuski izbornik, Claude Onesta, preiskusan je trener da bi dopustio nekakvu senzaciju na otvaranju Svjetskog prvenstva, zato bi današnja utakmica njegovim izabranicima trebala poslužiti kao malo jači trening.

NAJZANIMLJIVIJA UTAKMICA

Uzmemo li u obzir da su Francuska i Španjolska sigurni kandidati iz skupine A za drugi krug, za treću poziciju mogli bi se boriti Njemačka i Egipat. Stoga bi današnja utakmica između njih mogla biti vrlo zanimljiva, ali i važna u borbi za treće mjesto u skupini.

Nijemci, Svjetski prvaci iz 2007. godine, svoju će prvu utakmicu u Švedskoj igrati protiv Egipta. Legendarni Heiner Brand na Svjetsko prvenstvo poveo je mladu momčad te je pomalo neočekivano izostavio iskusnog Torstena Jansena. Iako je Njemačka u Austriji osvojila 10. mjesto, na ovom će Svjetskom prvenstvu tražiti povratak u vrh svjetskog rukometa, međutim, teško je očekivati da će se to dogoditi. Ali, u utakmici s Egiptom, Njemačka je favorit te je realno očekivati da Svjetsko prvenstvo otvori pobjedom, međutim, pobjeda treba i Egiptu ako želi u drugi krug.

Debitant na Svjetskom prvenstvu, Bahrein, trebao bi biti lagan "zalogaj" za favoriziranu Španjolsku. Izbornik Furije, Valero Rivera na teren slobodno može poslati drugu momčad jer je teško očekivati da Bahrein može nešto napraviti. Sam odlazak u Švedsku veliki je uspjeh za Bahrein.

Skupina B

Na Europskom prvenstvu reprezentativci Islanda osvojili su treće mjesto i tako su svima dokazali da na njih treba ozbiljno računati. Na ovom Svjetskom prvenstvu također imaju visoke ciljeve, a prema riječima Gudmundura Gudmundssona Island je jedan od favorita za naslov. Reprezentaciju Islanda krasi veliko zajedništvo koje vlada u njihovoj svlačionici, a prvi suparnik s kojim će se morati obračunati zove se Mađarska. Iako Mađarsku predvodi Laszlo Nagy, Island je favorit u ovoj utakmici te ne bi smio posrnuti odmah na otvaranju, međutim, iznenađenja su uvijek moguća.

Japanska izabrana vrsta ne može se pohvaliti da u svom kadru ima robusne igrače, međutim, može se pohvaliti disciplinom, agresivnošću i visokim ritmom kojeg drži cijelu utakmicu. Ipak, Norveška je prejaka i preiskusna ekipa da bi dopustila da je Japan iznenadi. Norvežani, koji će imati veliku podršku publike, trebali bi s pola gasa upisati uvjerljivu pobjedu.

Izbornik Islanda Gudmundur Gudmundsson: "Za mene su prvi favoriti za naslov Hrvatska i Francuska. Međutim, uz njih se nalazimo i mi. Također, zanima me kako će Švedska igrati pred svojim navijačima".

Austrija je ponovno na Svjetskom prvenstvu nakon 1993. godine, a svoj povratak među svjetsku elitu obilježit će s utakmicom protiv Brazila. Šveđanin na klupi Austrije, Magnus Andersson, vjeruje da njegovi igrači mogu napraviti dobar rezultat, međutim, pribojava se utakmice s Brazilom: "Brazil bi mogao biti za sve opasan. Mi smo potpuno fokusirani na tu utakmicu". Ipak, Brazil je autsajder u ovom sportu, a cilj im je da na kraju budu ispred Argentine i Čilea - velikih rivala u svim sportovima.

Skupina C

Hrvatska će odmjeriti snage s Rumunjskom, a u ostalim utakmicama u našoj skupini danas se sastaju još Danska i Australija, odnosno, Srbija i Alžir. Danska, bez Hvidta, Jorgensena i Knudsena, pobjedu na otvaranju tražit će protiv Australije te bi ta utakmica mogla Danskoj poslužiti kao pravo zagrijavanje za sve ono što ih očekuje u skupini. Australci su svjesni da će poslužiti svim reprezentacijama u skupini, osim Alžiru, za popravljanje gol razlike.

Srbija želi proći skupinu i onda dalje pokušati iznenaditi. Međutim, za treće mjesto u skupini i prolaz dalje vjerojatno će se boriti i Rumunjska zato Srbija mora danas pobijediti Alžir i tako "kupiti" mir pred ostale utakmice. Izabranici Veselina Vukovića kao favoriti dočekuju Alžir. "Hrvatska i Danska su favoriti skupine, a mi ćemo se boriti s Rumunjskom za prolaz dalje. Naš je problem što nam trebaju pobjede u kontinuitetu, a mi ih teško možemo ostvariti", rekao je Vuković.

Skupina D

Igrač Francuske Nikola Karabatić: "Kandidati za zlato su Hrvatska, Španjolska i Poljska, međutim, sve te reprezentacije su iza Francuske".

Južna Koreja pokazala je da sve više i više napreduje u rukometu, a taj se napredak vidio u nekoliko utakmica u kojima je dobro namučila europske predstavnike. Agresivna obrana i brza kontra najjače su oružje Južne Koreje. Prvu utakmicu u Švedskoj Južna Koreja igra protiv Argentine, koja također spada u autsajdere ovog Svjetskog prvenstva te bi reprezentativci Južne Koreje trebali uzdignutih ruku napustiti dvoranu u Gothenburgu.

Neugodna i dobra reprezentacija Poljske za prvog protivnika na ovom Svjetskom prvenstvu dobila je najbolje rukometaše iz Slovačke. Slovačka vjeruje da može izboriti drugi krug natjecanja i zato bi ova utakmica moga biti zaista zanimljiva. Ipak, mora se priznati da su Poljaci favoriti, međutim, svjedoci smo toga da favoriti ponekad posrnu odmah na otvaranju velikih natjecanja. Ako Poljaci odigraju najbolje što znaju i mogu, Slovačka će teško do pobjede, ali Slovaci će sigurno znati iskoristiti svaki poljski propust.

SP 2011. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Francuska32:19Tunis
Njemačka30:25Egipat
Španjolska33:22Bahrein
1Francuska 5159:106+539
2Španjolska 5139:110+299
3Njemačka 5151:125+266
4Tunis 5114:137-232
5Egipat 5115:139-242
6Bahrein 5105:166-612

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2011. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Francuska32:19Tunis
Njemačka30:25Egipat
Španjolska33:22Bahrein
1Francuska 5159:106+539
2Španjolska 5139:110+299
3Njemačka 5151:125+266
4Tunis 5114:137-232
5Egipat 5115:139-242
6Bahrein 5105:166-612

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric14.01.2011. u 11:52
    Španjolci su nama ko mi Francuzima, kaj je je...
    matbaric
  • Tonco14.01.2011. u 09:55
    AJMO HRVATSKA !!
    Tonco