Rukomet

U prvom planu Švedska i Slovačka

Mihaela Bradovski • subota, 15.01.2011.
U prvom planu Švedska i Slovačka
Foto: Kristijan Komarica

Trećeg dana Svjetskog prvenstva u Švedskoj na parket će izaći reprezentacije skupine B i D. Island, Poljska i Austrija očekuju nove pobjede, dok bi najzanimljiviji trebao biti okršaj Švedske i Slovačke...

Skupina B

Rukometaši Austrije u drugo kolo skupine B, zahvaljujući gol razlici, startaju kao lideri, no bez obzira na +10 iz prve utakmice u njoj su ostatku konkurencije otkrili i neke slabosti. Iste su slabosti akteri apostrofirali kao probleme na koje nisu računali. Austrijanci su protiv Brazila imali problema s njihovom brzom i pokretljivom obranom, a japanskim je rukometašima upravo brzina najveća prednost.

Najzanimljivija utakmica

U skupini B utakmica dvaju europskih predstavnika bit će ona između Mađarska i Norveške, dok će Stari kontinent u skupini D ponuditi okršaj Slovačke i Švedske.

Što zbog pritiska s tribina na domaće ljubimce, što zbog činjenica da se Slovačka nakon vrlo dobre partije protiv Poljske uvjerila kako može izboriti prolaz dalje, najzanimljivija bi trebala biti upravo ova utakmica. Uostalom, plasiraju li se dalje i Švedska i Slovačka rezultat ovog susreta odlučivat će i o broju bodova koji se prenosi dalje.

Staffan Olsson, izbornik Švedske: "Mnogo slovačkih reprezentativaca igra u klubovima Bundeslige i u Španjolskoj, imaju iskustvo osvajanja bodova iz teških utakmica i sigurno je kako očekujemo puno teži posao od onoga protiv Čilea. Nadam se da smo se maksimalno dobro pripremili za ovaj susret. Ovo bi mogla biti jedna od ključnih utakmica."

Na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj ove su se dvije momčadi sastale u skupini I, a pobjeda je zahvaljujući tek jednom pogotku razlike otišla na stranu Šveđana. Osim neizvjesnosti utakmicu su obilježila i isključenja. Današnji domaćini slavili su na krilima sjajnog Dalibora Dodera.

Osim toga, Brazilci su na početku utakmice prvoga kola dobrim blokom prisilili protivničke šutere na brojne neprecizne udarce - ipak, s obzirom na visinu odabranika Kiyoharua Sakamakija, danas Wilczynskom i ostatku društva isto ne bi smjelo praviti glavobolje. Što se japanskog izdanja iz prvog kola tiče, brojnim ih je obranama uništio sjajni mladi vratar Ole Erevik.

Baš kao i Austrijanci i Norvežani su se u prvome susretu nadali lakšem poslu. Doduše, rukometaši Roberta Hedina vodili su, s većom ili manjom razlikom, tokom čitavog susreta, no sve do posljednjih nekoliko minuta nisu mogli bez bojazni ustvrditi kako je utakmica dobivena. Japanski su reprezentativci na mahove dolazili "do zraka" i približavali se na -2 razlike, a najviše problema stvarao im je upravo spomenuti čuvar mreže.

"Nadamo se da ćemo danas biti kreativniji i svježiji no što smo protiv Islanda", želje su izbornika mađarskog sastava, Lajosa Mocsaija. Međusobni susreti europskih reprezentacija zanimljiviji su i u prognozama neizvjesniji od ostatka rasporeda, pa bi takva trebala biti i ova utakmica.

Južnoamerički se sastav, unatoč rezultatski uvjerljivijem porazu od prikazane igre, kvalitetnijim pokazao u obrambenim zadacima. Protiv izrazitog favorita skupine kao što je u ovom slučaju to Island, velikih će muka imati i u defenzivi, posebno sa šutevima vanjske linije; Islanđani su Mađarskoj postigli 32 pogotka i ništa se slabiji učinak od njih ne očekuje ni danas. S druge strane, islandska je obrana agresivnija i kompaktnija od one austrijske i žele li Brazilci izbjeći još veći potop sve će pružene prilike za pogodak morati i iskoristiti.

Skupina D

Poput Brazila u premijernom je susretu s minusom od deset pogodaka stradala i druga južnoamerička momčad. No reprezentativci Čilea, protiv domaćina Prvenstva, počeli su posustajati i zaostajati već u drugoj polovici prvoga dijela, dok se u nastavku prednost Švedske popela i na +12. Reprezentacija Fernanda Luisa Capurre možda je i najslabiji protivnik u ovoj skupini i kao takva za bolji rezultat i dojam morat će se pomučiti i protiv Južne Koreje.

Raspored dana

Skupina B
Mađarska - Norveška, 16:30
Japan - Austrija, 18:45
Brazil - Island, 21:00

Skupina D
Čile - Južna Koreja, 16:15
Slovačka - Švedska, 18:15
Argentina - Poljska, 20:15

Azijski se predstavnik u prvome kolu već susreo s jednom od reprezentacija Južne Amerike, no s obzirom na ozbiljnost i upornost koju je Argentina prikazala u nastavku tog dvoboja, iza njih je teži posao no što ih čeka danas. Od ždrijeba skupina Južna Koreja cilja na treće mjesto skupine i današnji joj je susret prava prilika da nabilda samopouzdanje uoči dvoboja s kvalitetnijim protivnicima.

A iako se u petak pokazala žilavom Argentina bi protiv Poljske trebala odigrati susret bez slabog perioda kako bi upisala još jedno iznenađenje. Čak deset pogodaka više od argentinskog sastava u prvom je kolu postigla vrsta Bogdana Wente, a susret protiv Slovačke bio je prava poslastica. Neizvjesnost i efikasnost dvije su riječi koje najbolje opisuju stanje na terenu, a kada Poljaci iz igre eliminiraju neplaniranu nervozu pobjede bi trebale biti upisivane puno lakše.

SP 2011. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Mađarska26:23Norveška
Japan33:30Austrija
Brazil26:34Island
1Island 5157:119+3810
2Mađarska 5148:133+158
3Norveška 5140:136+46
4Japan 5141:161-204
5Austrija 5144:148-42
6Brazil 5131:164-330

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2011. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Mađarska26:23Norveška
Japan33:30Austrija
Brazil26:34Island
1Island 5157:119+3810
2Mađarska 5148:133+158
3Norveška 5140:136+46
4Japan 5141:161-204
5Austrija 5144:148-42
6Brazil 5131:164-330

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov15.01.2011. u 17:19
    ako će slovaci složit obranu, a valo i šulc drmat izvana, mogli bi bit opasni...
    irilov