Rukomet

"Ako mogu Omeyer i Lavrov, može i Mirko"

Iz Malmö Arene:Tomislav Pacak • subota, 15.01.2011.
"Ako mogu Omeyer i Lavrov, može i Mirko"
Foto: Dario Dodić

Jutro je pametnije nakon večeri, pa je i tako i hrvatski izbornik Slavko Goluža drugačije secirao igru Hrvatske u dvoboju s Rumunjima nakon što je zajedno sa stručnim stožerom pogledao snimku utakmice. Goluža je nakon prospavane noći bio sasvim zadovoljan prikazanom igrom…

Ako je nakon utakmice i bilo malo nezadovoljstva igrom, posebno u prvom dijelu, Goluža je dan kasnije stigao na konferenciju za medije puno zadovoljniji:

"Odmah smo analizirali utakmicu, opet je pogledali. Mislim da smo mi jako dobro igrali, posebno u drugom dijelu. I u prvom poluvremenu je bilo dobrih stvari, ali realizacija je bila slaba iako smo dolazili u dobre šanse.”

Napredak u drugom dijelu Goluža je povezao s obranom, koja je omogućila i lake pogotke, ali i dala sigurnost napadu: "U drugom dijelu smo igrali jako dobru obranu, pokretljivu, gustu, i bilo je puno lakše otići u tranziciju i doći do lakih pogodaka. U napadu smo imali bolji protok lopte i to je rezultiralo tolikom prednosti u drugom dijelu."

Goluža o Alžiru: Pogledali smo već glavne isječke iz njihove utakmice sa Srbijom. Radi se o vrlo kvalitetnoj reprezentaciji koja igra agresivnu 3-3 zonu, stalno su u prekidu, konfliktu s protivničkim igračima. U napadu imaju opasnog beka šutera, igraju dosta šablonizirano, i ne smijemo ući u njihovu mašinu. Ne smijemo igrati previše kroz sredinu, vanjski moraju bježati od sredine, pa i pivot, kako bi u sredini bilo dovoljno prostora. Moramo izbjegavati kratke napade da im ne bi ušli u mašinu jer su sposobni brzo trčati i razviti kontru, fizički su dobro spremni. Mi imamo kvalitetu za razbijanje njihove obrane, ne trebamo se s njima naganjati već igrati glavom.

Rumunji nisu Golužu iznenadili, uostalom, dugo je najavljivao da očekuje puno bolju Rumunjsku od one u Karlovcu koja je izgubila 12 pogodaka razlike: "Znao sam da će igrati bolje nego u Karlovcu, znao sam da je Stamate vrlo opasan i da su s njim puno dobili u igri. K tome, bila je prva utakmica, najvažnije je da je završilo onako kako smo priželjkivali."

Goluža je pokazao zanimljiv pristup situaciji s ozlijeđenim igračima. Izbornika, naime, ozlijeđeni ni najmanje ne zanimaju niti o njima želi previše razgovarati: "Postoje ljudi koji su zaduženi za to. Koga nema, nećemo za njima plakati, kada budu spremni – bit će tu s nama. Mi imamo dovoljno igrača koji ih mogu zamijeniti, to je moj recept, nećemo razbijati glavu s ozlijeđenim igračima. Moram se pripremiti i koncentrirati na ekipu koju imam i na našeg protivnika, a kada budu spremni – odlično."

Mirko Alilović bio je vrlo dobar u otvarajućoj utakmici, a očigledno je da će se Hrvatska u potpunosti oslanjati na njega na ovom natjecanju. Naime, na pitanje hoće li u iduće dvije utakmice prigodu dobiti Šego i/ili Pešić, Goluža nije skrivao kako su postavljene stvari u momčadi:

"Ja sam zadovoljan Mirkom, a on sigurno može i mora izdržati ovakav ritam da gotovo stalno brani. On ima našu punu podršku. Omeyer, Lavrov... Uvijek ima vratara koji iznesu gotovo sav teret, ako oni mogu, može i Mirko, on je taj za nas. Ne brinite se vi za status druge dvojice – važno je da se njih trojica dobro nadopunjuju i slažu."

Goluža je jedva dočekao pitanje kako ćemo nadoknaditi izostanak Marka Kopljara koji je postao važna karika u obrani: "Slažem se s vama da je Kopljar jako važan, ali niste baš svi tako pisali donedavno. Imamo mi i drugih rješenja, uvijek moramo imati druga rješenja. Ne razmišljam o tomu kada će nam se Kopljar pridružiti, razmišljam samo o potpuno zdravim igračima."

Goluža je objasnio svoju filozofiju igre u kojoj kolektiv izbacuje pojedinca, naglasivši da je nepoštivanje takve vizije uzrokovalo neuvjerljivo prvo poluvrijeme: "Tražim više strpljenja, ne možemo nakon jednog križanja ići na gol. U drugom dijelu smo igrali brzo, protočno, od krila do krila, i onda može pojedinac iskočiti iz takvog sustava. Svatko ima neke boljke iz svog kluba, zato je problem što smo imali kratke pripreme, ali mislim da smo na dobrom putu."

Kolega s lokalnog radija namijenjenog ljudima s prostora bivše Jugoslavije upitao je Golužu koliko je zadovoljan potporom s tribina:

"Iskreno, očekivao sam i nešto više naših ljudi, ali oni koji su došli bili su pravi. Očekujem da kad se Prvenstvo zakuha da će biti sve više naših ljudi, znam koliko ih je bilo kada smo posljednji puta ovdje igrali. Ne sumnjam u naše navijače, kada dođu najvažnije utakmice bit će ih puno i imat ćemo pravu podršku."

Goluža nije stigao pogledati previše drugih utakmica, ozbiljnije je promatrao samo susret Alžira i Srbije: "U startu sam bio iznenađen rezultatom, ali kad sam pogledao snimku i nisam bio previše iznenađen. Srbi su igrali suprotno onome što treba igrati s Alžirom. Trenerima je teško pripremati ekipu za takvog protivnika jer se rijetko s njima susrećete. Najvažnije je da mi imamo nekakvo rješenje za otključati takvu obranu, a uvijek je pitanje kakva je izvedba pojedinaca. Mi imamo igrače koji bi to trebali moći napraviti. A Srbi nisu imali pravo rješenje u napadu, gurali su puno toga u sredinu."

Hrvatska će danas trening odraditi u Lundu gdje u nedjelju igra dvoboj 2. kola protiv Alžira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.01.2011. u 17:51
    svaka čast alžiru, al tu neizvjesnosti ne smije biti već nakon 7-8 minuta
    Obrisan korisnik