Rukomet

Vuković: "Protiv Hrvatske na pobjedu"

Iz Malmö Arene:Tomislav Pacak, Ivan Omazić • ponedjeljak, 17.01.2011.
Vuković: "Protiv Hrvatske na pobjedu"
Foto: Dario Dodić

Izbornik Srbije Veselin Vuković nešto je slobodniji bio u razgovoru s novinarima koji govore njegov jezik, pa je iznio niz interesantnih zapažanja o utakmici protiv Danaca, ali i onoj koju s Hrvatima Srbija igra 19. siječnja.

"Mislim da smo dobro igrali, kvalitetno, 40 minuta smo bili u egalu s Dancima, ili smo bili u minimalnom zaostatku. Glavni razlog tome je činjenica da smo imali tri puta više isključenja, tu je Danska napravila odlučujuću razliku. Zadnjih 10 minuta smo potpuno ispali iz igre, nismo smjeli dopustiti da na kraju ovako izgubimo. To je stvarnost i zato čestitam danskim igračima koji su zasluženo pobijedili", kazao je Vuković.

Nastavio je: "Mogli smo i bolje, ali ispravljamo duhove iz prošlosti. To se najbolje vidjelo u zadnjih 10 minuta, kada umjesto da smanjimo razliku koliko možemo, mi izgubimo osam golova razlike, mogli smo i 10. Vidjeli ste da se neke čudne stvari događaju. Odgovornost je na meni, ja ću probati pričati s igračima, doći do istine koje ćemo se držati."

Posebno se izbornik Srbije ljutio na pojedince i rekao: "Nije mi se svidjelo ponašanje nekih igrača koje ću imenovati u svlačionici u trenucima kada smo počeli tonuti."

Obrana ili napad, što je bilo lošije, interesiralo je novinare: "Imamo strahove koje ja ne mogu shvatiti. Nisam bio nekoliko godina uz reprezentaciju, pa nisam to prije mogao spriječiti. Imali smo dobrih razdoblja i u napadu i u obrani, ali bilo je razdoblja kada ništa nije valjalo. Svaki pravi igrač u obrani stječe samopouzdanje za napad, to je uzročno-posljedična veza koja nas je dovela u ovakav poraz. Sigurno da imamo problem pravog vođe, nedostaje nam pravi igrački autoritet u svlačionici. Ima tu previše komotnog ponašanja, previše olako uzetih šuteva, previše loših obrana. To je loše nasljeđe iz klubova gdje su oni glavne zvijezde."

"Ne znam kako su se oni naučili ponašati, ali ili neće biti takvih stvari, ili neće biti mene."

Postoji li strah od potonuća? "Naravno da strah postoji. No, analizirat ćemo greške, pa ćemo probati igrati na pobjedu protiv Hrvatske."

Kako do pobjede protiv Hrvatske, dalje je interesiralo novinare: "Teško. To su posebne utakmice… Ja ne bih volio da to budu posebne utakmice – volio bih da tu motiv bude činjenica da je to dvoboj sa susjedima, s odličnom momčadi, da ne bude političkih motiva. Vidim da se momci znaju, da se druže po hotelima, nema razloga da utakmica bude nešto drugo."

Vuković se osvrnuo i na suđenje u utakmici protiv Danske: "Vjerujem da ćemo protiv Hrvatske imati bolje suđenje nego danas. Bilo je danas dosta odluka koje mnogo znače, umjesto probijanja oni ti sude gol i isključenje. Teško je ostati objektivan onda u idućem napadu – barem dva puta je bilo da su njihovi igrači glavom ulazili u naše obrambene igrače, i oni ne sude probijanje, a naš pivot čim primi loptu sude faul. Uostalom, sve ste vidjeli."

Naravno, posebno je pitanje zaslužio hrvatski rukometni virtuoz Ivano Balić: "Gledali smo Hrvatska – Rumunjska, ja sam gledao i utakmicu s Alžirom, a netko mi je ovako komentirao da Ivano opet igra u životnoj formi. On je majstor, jedan od rijetkih majstora u današnjem rukometu. Ima puno igrača s imenom i prezimenom, ali on je majstor. Naravno da ćemo pokušati suprotstaviti mu se, ali upravo to nama nedostaje, lucidnost i organizacija igre kakvu on daje. Mi imamo odlične bekove, ali nemamo pravog srednjeg vanjskog na takvoj razini."

Jesu li pred Srbiju postavljena prevelika očekivanja? "Mi smo došli ovdje skromni, i to s razlogom. Nemamo iza sebe rezultate koji nam daju pravo da se ne znam čemu nadamo. Imamo iza sebe neke pripremne utakmice koje smo dobro odigrali, ali je veliko pitanje što znači razvaliti Austriju kad oni izgube od Japana. Ali po našem balkanskom običaju, čim nekog pobijediš, najbolji si, čim izgubiš, odmah nemaš pojma. Ja ne znam kakva su očekivanja, momcima sam rekao da moramo dati sve od sebe iz utakmice u utakmicu, da se borimo, a onda na kraju pogledamo semafor i vidimo kakav je rezultat. Tako se trebamo ponašati, dati sve od sebe, a ne se štedjeti za ne znam koga. Naši igrači imaju međunarodni rejting zbog klubova, ali nisu ni blizu toga dokazani u reprezentaciji."

Problem Srbija ima s pripremama i sa selekcijom igrača: "Minimalne su danas mogućnosti raditi ne znam kakvu selekciju u reprezentativnom rukometu jer imamo izrazito malo dana za pripreme kroz cijelu godinu. Nemamo ni pravi klub, kao što Hrvati imaju Zagreb, u kojem bi se dio reprezentacije pripremao kroz godinu."

Pripada li Hrvatska među favorite? "Iskreno mislim da da, ali treba vidjeti i koliko vi kao Savez možete biti zaštićeni. Domaćini, kad su Danci i Šveđani u pitanju, a Danci su ovdje praktički domaćini, imaju neku malu zaštitu. Evo, vidjeli ste da je i spiker navlačio za Dansku… Toga u pravilima nema, ali oni idu logikom kad gol da Ilić, onda kažu obično Ilić, a kad da Hansen, onda je to HAAANSEEEN. Nažalost, to je tako danas u rukometu, nekome se može, nekome se ne može."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2011. u 22:41
    manolito, a ko ti je kriv...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2011. u 19:31
    Jebena je bila ta Metaloplastika.....opaka momčad....druga vremena
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2011. u 15:12
    Ma dobro sta bi covjek trebao rec? Da idu izgubiti protiv HR sa sto manjom razlikom? Zna i on da nas tesko mogu pobjediti ali samo ako vjerujes u sebe iznenadjenja su moguca. A ono sa Skandinavcima sto je rekao potpuno je u pravu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2011. u 14:49
    Tako je! Vuković je međutim isto igrao u Metaloplastici (mislim rezervnog pivota, prvi je bio Rnić), u doba kada je tamo zadnju sezonu(e) branio naš Mirko Bašić, a još igrao i Veselin Vujović i to na mjestu lijevog vanjskog. Za spomen lijevo krilo igrao je fantastični Mile Isaković, a jedino za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2011. u 11:32
    Zove se Veselin Vuković, postoji i poznatiji Vujović ali nisi u pravu!
    Obrisan korisnik