Nogomet

H.drag. - Marsonia: Katulić zapaprio "svojima"

Ivor Krapac • nedjelja, 04.03.2001.


Hrvatski dragovoljac i Marsonia su u derbiju donjeg doma prvenstvene ljestvice pružili izuzetno dinamičnu i agresivnu, prije svega zanimljivu igru. Domaćin je startao s izuzetno napadački orijentiranim sastavom, dok su se gosti opredijelili za čvrstu obranu i eventualno poentiranje iz kontre.

Početak nije donio puno uzbuđenja, iz tog je razdoblja vrijedan spomena tek udarac domaćeg Ivana Galića s dvadesetak metara u šestoj minuti. Sedam minuta kasnije trener Marsonije Zlatko Kranjčar je zbog ozljede morao iz igre izvaditi svog standardnog libera Dinka Rosandića, te na mjesto zadnjeg čovjeka obrane premjestiti stopera Ivana Landeku, što je dosta poremetilo gostujuću obranu u kojoj su se počele pojavljivati prve rupe. U 16. minuti bilježimo sporan detalj – Tin Lovreković je, nanizavši nekoliko igrača, ušao u šesnaesterac, došao u kontakt s nogom Ivana Barišića i pao, no sudac Bebek je, unatoč burnom negodovanju "dragovoljaca", ostao nijem. Nekoliko pokušaja proboja po boku i ubacivanja prema Lovrekoviću bili su uvod u prvo domaće slavlje u 31. minuti. Spomenko Bošnjak je lijepim prodorom krenuo prema golu Marija Jozića, izmijenio "dupli pas" s Lovrekovićem i uputio snažan prizemni udarac, kojeg je gostujući vratar uspio samo usporiti, ali ne i zaustaviti na putu prema mreži. U 37. minuti prvi put se "javljaju" gosti, ali proigravanje Ivice Olića za Dragana Tomasa završava nespretnim pokušajem udarca Marsonijinog veznjaka s ruba šesnaesterca. U 40. minuti najveća moguća prilika za domaćine – udarac s bijele točke. Ponovno je najzaslužniji bio Lovreković, koji je uspješnom varkom zaobišao Jozića i već bio spreman za završni udarac, kad ga je zahvatio gostujući vratar, skrivivši najstrožu kaznu. Novog slavlja domaćina, međutim, nije bilo, jer je Jozić "pročitao" slab udarac Zvonimira Kiseljaka. U posljednjim trenucima poluvremena nova "zlatna" prilika za crno-plave u kojoj dotad raspoloženi Lovreković odlično Bošnjakovo dodavanje pretvara u izrazito loš udarac iz vrlo povoljne situacije.

Drugi dio počinje "hladnim tušem" za Marsoniju, jer već u prvoj minuti "novak" u redovima domaćina Mario Lamešić lijepim udarcem sa 16 metara povećava vodstvo "dragovoljaca". Šok kojeg su tada pretrpjeli potaknuo je goste na veći angažman što se odrazilo i na kvalitetu njihove igre. Već u 48. minuti Bernard Brnjić upućuje neugodnu "parabolu" iz slobodnog udarca s desne strane, ali se domaći vratar Stjepan Čelina ipak ne da iznenaditi. Trener crno-plavih Predrag Jurić u 54. minuti vuče svoj najbolji potez, uvodi u igru Nenu Katulića, koji je cjelokupne pripreme proveo u Marsoniji da bi se neposredno pred početak prvenstva vratio i ponovno pokušao nametnuti u Sigetu. Nekoliko trenutaka kasnije Brnjićev udarac iz kuta donosi skakačku priliku za Barišića, čiji udarac glavom odlazi izvan okvira gola. U 58. minuti sve jači pritisak gosti okrunjuju pogotkom – Mario Tadić se probio po lijevoj strani i točno proigrao Ivicu Olića, koji rutinski svladava Čelinu i vraća utakmicu u vode neizvjesnosti. U 69. minuti vidjeli smo stopostotnu priliku za gostujuće izjednačenje – opet je lijepo centrirao Tadić, ali je Velibor Vujić, potpuno sam, iz velike blizine glavom za samo nekoliko centimetara promašio metu. Takav propust "dragovoljci" su kaznili pet minuta kasnije. Iz naoko bezazlenog slobodnog udarca Neno Katulić je, u pokušaju centaršuta, ciljao gužvu pred gostujućim golom, ali se njegova lopta, nošena vjetrom i Jozićevom neopreznošću, na opće iznenađenje našla u mreži. Taj novi šok dodatno je pogodio igrače Marsonije, koji su sve više padali u igri. Ipak su u 86. minuti smogli snage za, kako se kasnije pokazalo, svoj "labuđi pjev" - centaršut Sandra Džeke u pogodak je, nakon sumnjivog skok-kontakta s Ivanom Fumićem, u smanjenje vodstva pretvorio Landeka. Sudac Bebek je, nakon kraće konzultacije s pomoćnikom, ipak odlučio priznati pogodak. Završnica je donijela i konačnu potvrdu pobjede crno-plavih, u 90. minuti je svojim drugim pogotkom, nakon nespretne reakcije gostujuće obrane, sve zaključio Katulić.


Zlatko Kranjčar, trener Marsonije: "U prvom poluvremenu moja momčad nije odigrala kako zna i može, tako da na vodstvo domaćina u tom razdoblju ne mogu staviti nikakav prigovor. Drugi je dio donio naše bitno poboljšanje, imali smo sjajnu priliku Vujića za potpuni povratak u utakmicu, ali nas je onda dotukao onaj neobični Katulićev pogodak za kojeg, unatoč vjetru, veliku krivicu snosi i naš vratar Jozić."

Predrag Jurić, trener Hrvatskog dragovoljca: "Utakmica je bila dobra, s puno golova i šansi, a ja sam potpuno zadovoljan našom igrom i, dakako, osvojenim bodovima. Sad smo se malo odvojili od najugroženije zone, ali nam je još uvijek u ovoj borbi svaka utakmica izrazito teška."

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!