Rukomet

Francuzi i Danci favoriti, ali ...

Damir Žbulj • petak, 28.01.2011.
Francuzi i Danci favoriti, ali ...
Foto: Dario Dodić

Stigli smo do završnice Svjetskog rukometnog prvenstva u Švedskoj. U dva polufinalna dvoboja snage će odmjeriti domaćini Šveđani i Francuzi te Danska i Španjolska. Prema prikazanoj igri, pogotovo u posljednjim utakmicama po skupinama, može se zaključiti kako su sva četiri polufinalna mjesta zasluženo popunjena...

Domaćin Prvenstva pokušat će iznenaditi aktualne prvake, a reprezentacija Danske, koja je u dosadašnjem dijelu turnira prikazala možda i ponajbolji rukomet, svoje mjesto u finalu tražit će preko Španjolaca, povratnika u svjetski vrh nakon šest dugih godina. Očekuje nas vrhunski rukomet, zanimljive utakmice, međutim, postoji žal što jednu od te četiri pozicije nije osigurala naša reprezentacija, koja će, nakon 2007. godine i Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, propustiti borbu za medalje.

Švedska - Francuska, 18:00, Malmö

Borba za finale Svjetskog prvenstva započinje u 18 sati utakmicom između Švedske i Francuske. Bez puno "filozofiranja", lako se može zaključiti koja je reprezentacija favorit ovOg polufinalnog dvoboja. Francuzi su aktualni svjetski i europski prvaci te olimpijski pobjednici. Međutim, medalje se ne osvajaJu na temelju starih zasluga, nego se moraju zaslužiti na terenu, a protiv izuzetno motiviranog domaćina neće imati laganu zadaću.

PRITISAK JE NA FRANCUZIMA

Švedski izbornik vjeruje u svoju ekipu, ali zna da će podrška s tribina biti ključna u nastojanju da njegova ekipa vidi finale ovog Prvenstva. Na posljednja dva Svjetska prvenstva, u Hrvatskoj i Njemačkoj, domaćin je igrao finale, a švedski stručnjak se nada kako se tradicija neće prekinuti. ''Očekujemo veliku podršku s tribina, a pritisak će biti na Francuzima, a ne na nama, jer se od njih očekuje ulazak u finale.'' Švetska glad za uspjehom mogla bi biti njihov dodatni motiv u večerašnjem susretu. Prije dvije godine bili su deveti, prije četiri godine čak se nisu uspjeli niti kvalificirati, a posljednja medalja datira iz 'davne' 2001. godine, i prvenstva u Francuskoj, kada su poraženi u finalu, upravo od domaćina i to nakon produžetaka.

Francuzi su do polufinala stigli bez izgubljenog susreta. U prvom krugu svladali su Tunis, Egipat, Bahrain i Njemačku, dok im je Španjolska uspjela 'otrgnuti' bod, više zaslugom njihovog opuštanja u posljednjim minutama utakmice, nego kvalitete španjolske predstave u tom susretu. U drugom krugu redom su, bez pravog otpora, 'padali' Mađari, Norvežani i Islanđani te se teško može zamisliti kako će Švedska zaustaviti taj niz.

Naravno, prve violine francuske ekipe su Nikola Karabatić te 33-godišnji Jerome Fernandez, dok su ozlijeđene Guillaumea Gillea i Daniela Narcissea odlično nadomjestili neki novi francuski klinci, 22-godišnji lijevi vanjski William Accambray i desni vanjski Xavier Barachet. Možda malo manji doprinos od očekivanog pružili su Bertrand Gille te desno francusko krilo i čovjek od gume, Luc Abalo, međutim njihovi vratari ponovno su ključ uspjeha, jer na Prvenstvu, po postotku obranjenih udaraca, trenutno je najbolji Daouda Karaboué s 47,5%, dok je Thierry Omeyer na četvrtoj poziciji s 40,8% obrana.

Švedska je do mjesta u polufinalu stigla pretrpjevši iznenađujući poraz u prvom krugu od Argentine, dok ih je u posljednjem susretu skupine drugog kruga porazila Danska. Najveći hendikep za njihovu ekipu bit će izostanak Kima Anderssona, koji se ozlijedio u susretu protiv Hrvatske, već je operiran, ali će ipak ostati zajedno s ekipom kako bi im pružio podršku u završnici natjecanja. Ipak, dobra vijest za Šveđane bit će oporavak Oscara Carlena, koji je propustio susret protiv Danske, ali će biti spreman za polufinale.

Učinkovitost švedskog napada na Prvenstvu je 58% te se nalaze na šestom mjestu po uspješnosti, a žele li pružiti značajniji otpor Francuzima trebat će odigrati savršenu utakmicu. Bitan će biti doprinos krila, Niclasa Ekberga i Jonasa Källmana u postizanju brzih i lakih golova na nepostavljenu francusku obranu, Dalibor Doder trebao bi ponoviti utakmicu protiv Hrvatske u kojoj je postigao osam golova i odlično vodio svoju ekipu prema pobjedi. Najmanje brige Šveđani imaju među vratnicama jer se Johan Tobias Sjöstrand pokazao u odličnom svijetlu na ovom natjecanju te je pokazao kako može biti na razini francuskih vratara. Mlada švedska zvijezda Kim Ekdahl du Rietz prikazao je odličnu igru na dosadašnjem dijelu prvenstva, međutim, pritisak polufinalne utakmice pokazat će da li je spreman odigrati na visokoj razini i u ovako ključnim utakmicama.

Posljednja dva dvoboja ovih reprezentacija na velikim natjecanjima otišla su na stranu Francuza. Prije dvije godine u Hrvatskoj bili su bolji s 28:21, a na Europskom prvenstvu 2008. godine slavili su s 28:24, a velika je vjerojatnost da će i večerašnji polufinalni susret otići na stranu Francuske.

Danska - Španjolska, 20:30, Kristianstad

Danci su do polufinala nanizali samo pobjede. Bez puno muke svladali su protivnike u prvom krugu, među njima i Hrvatsku, dok ih je u nastavku natjecanja namučila samo Poljska, koju su uspjeli pobijediti s pogotkom prednosti.

ONI SU POPUT NAS

Danski izbornik Ulrik Wilbek, prije dvoboja sa Španjolcima, smatra kako je njihova reprezentacija po stilu igre vrlo slična njegovoj te očekuje neizvjesnu utakmicu: ''Protiv Španjolske očekuje nas utakmica s puno trke, jer su oni u mnogo čemu poput nas. Odigrali su odlično posljednje susrete, ali ako mi odigramo na najvišoj mogućoj razini, onda imamo dobre izglede protiv njih.''

Michael Knudsen, povratnik u dansku ekipu ovako vidi večerašnji dvoboj: ''Puni smo samopuzdanja pred polufinale sa Španjolskom i želim nastaviti naš niz pobjeda. Možemo pobijediti svaku reprezentaciju, ali protiv Riverine ekipe nas očekuje mnogo teži posao nego što smo da sada imali na turniru.''

Jesper Noeddesbo, danski pivot, koji igra za Barcelonu, dobro poznaje španjolske igrače i sigurno zna gdje su njihove najveće kvalitete: ''Izgradili su snažnu ekipu. Igraju čvrsto, više kao kolektiv, nego što su ranije činili, ali brzina u igri je i dalje prisutna. Izuzetno su jaki na crti, ali i Šterbik je golman koji svakoj reprezentaciji može zadati puno problema.''

Mikkel Hansen prometnuo se u glavnu zvijezdu ove reprezentacije, ali i čitavog Prvenstva. Nezaustavljivog pucača, prije polufinalnog dvoboja, nahvalio je i španjolski izbornik Rivera: ''Odigrao je odličan turnir i trenutno je vjerojatno najbolji lijevi vanjski igrač na svijetu.'' Hansen je u dosadašnjim utakmicama postigao 49 golova, nalazi se na trećem mjestu ljestvice najboljih strijelaca, ali pošto Vujin i Tvedten, koji se nalaze ispred njega, više nisu u turniru sa svojim reprezentacijama, lako je moguće kako će Danac na kraju biti i najefikasniji igrač Prvenstva.

Brza igra danskih rukometaša, odlična krila Eggert i Lindberg, ali i povratak oporavljenog kružnog napadača Michaela Knudsena, kojeg je njihov izbornik prijavio za polufinale, njihovu reprezentaciju stavljaju u ulogu favorita večerašnjeg dvoboja, ali i ekipe koja se vjerojatno jedina u ovom trenutku može ravnopravno nositi s Francuzima.

Španjolska, nakon godina neuspjeha na velikim natjecanjima, ponovno je u prilici boriti se za medalje. Svjetski prvaci iz 2005. godine, željni su uspjeha, a njihov glavni adut je izbornik Valero Rivera, koji zna kako se osvajaju naslovi. Odlično je posložio njihovu reprezentaciju, u kojoj nema nekih istaknutih zvijezda, osim možda vratara Hombradosa i Šterbika, koji svojim odličnim partijama, svaku utakmicu mogu okrenuti na španjolsku stranu.

Pred polufinalni dvoboj Španjolci su imali malih problema s ozljedama, ali do večerašnjeg susreta svi igrači će biti spremni. Entrerrios ima laganih problema s leđima, Rocas se oporavio od ozljede gležnja, dok je Aguinagalde, izuzetno bitan kotačić u Riverinoj ekipi, osposobljen nakon problema s vratom te će sigurno zaigrati protiv Danske.

Danska je, zbog prikazane igre u dosadašnjem dijelu turnira, favorit protiv Španjolaca. U posljednjem njihovom međusobnom dvoboju na velikim natjecanjima, prije godinu dana, danski rukometaši uvjerljivo su slavili sa sedam pogodaka razlike. Međutim, polufinalna utakmica i sve što ona donosi, nema 'popravni' te nas u 60 minuta (možda i više, ako susret ode u produžetke) očekuje odlična utakmica, ali i atraktivan i brzi rukomet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy28.01.2011. u 16:55
    ma ne bi navijao za skandinavce i francuze da me netko tuče, na svakom prvenstvu se masovno sudi za njih i zato VAMOS ESPANA!!!!!
    danchy
  • Obrisan korisnik28.01.2011. u 14:34
    galebe ne slažem se s tobom.... svaka čast dancima al ipak mislim da su imali preveliki vjetar u leđa od sudaca. naročito protiv poljaka. kakvo je realno stanje bilo pred kraj njihova dvoboja, poljaci bi pobijedili da nije bilo sudaca. iako mislim da i francuze maze, opet ne toliko kao dance... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2011. u 14:25
    Danska-Francuska kao finale bila bi izvanredna utakmica. A i Danci su mi simpatični - malena zemlja poput naše, a tokom prvenstva u HR imao sam prilike upoznati neke Dance - pa zašto ne navijati za njih, kada nas već nema u polufinalu?
    Obrisan korisnik
  • matbaric28.01.2011. u 14:23
    Oprostite, ali ne mogu si pomoci, ova Švedska previse bode u oci s obzirom na ostale repke...
    matbaric