Rukomet

Danska ili Francuska?

Ivana Strahija • nedjelja, 30.01.2011.
Danska ili Francuska?
Foto: Kristijan Komarica

Trostruki svjetski prvaci Francuzi do nove će titule morati preko Danaca, koji do sada nisu ni jednom uspjeli osvojiti zlato. Bili su doduše Danci jednom u finalu, i to 1967. godine, a ulazak u samu završnicu nakon tolikog vremena ostvarenje je snova za cijenjenog trenera Ulrika Wilbeka i njegovu momčad. Još da se okite zlatom…

Danci pamte prošlo izdanje svjetske smotre i polufinale u Hrvatskoj, kad su ih na putu k finalu zaustavili upravo Francuzi. Nisu oni zlopamtila, ali bi osveta sigurno bila slatka. Kapetan Danske Lars Christiansen kaže: "Spremni smo za medalju zlatnog sjaja. Francuzi možda jesu fizički jaki, ali mi možemo računati na našu brzinu, koja nas ne bi trebala iznevjeriti. Naša je momčad mlada ali stabilna i to nam je prednost, iako je francuska obrana genijalna a napadači su posebna klasa." Christiansen Francuzima daje titulu favorita, ali naglašava: "Mi smo sve bolji i bolji. Imam zbilja dobar osjećaj vezano uz utakmicu."

Danci do sada nisu izgubili ni jedan susret, a igrom svojih suigrača oduševljen je Hans Lindbergh: "Potpuno smo zasluženo dospjeli do finala. Imamo mnoštvo mladih, novih igrača i pred turnir nismo mogli znati gdje smo po jačini. Tako smo si za prvi cilj postavili prolazak u glavnu rundu, no Niklas Landin je oduševio na golu, Kasper Söndergaard igra najbolji turnir svog života, a Mikkel Hansen je vjerojatno najbolji rukometaš trenutno u Švedskoj. Cijela ekipa igra na apsolutno vrhunskoj razini, ali se finalu nismo nadali prije no što smo do njega došli", kaže dansko desno krilo.

Za izbor toliko hvaljenih rukometaša, 22-godišnjeg Landina i 23-godišnjeg Hansena, zaslužan je dakako Ulrik Wilbek, a on sam ne želi davati baš nikakve prognoze: "Trenutno smo u oblacima, imamo momčadski duh i brzinu, kojima ćemo se suprotstaviti francuskoj snazi. Treba pričekati i vidjeti."

Statistika

Zanimljivo, od 21 svjetskog prvenstva (dakle ne uključujući aktualno), Danci su sudjelovali u njih 18, 10 puta su bili polufinalisti i jednom u finalu, dok su Francuzi sudjelovali 17 puta, osvojili tri zlata, 10 puta bili u polufinalu i pet puta u finalu. Francuzi su upisali ukupno 69 svjetskih pobjeda, Danci njih 61. Danska je također na Svjetskim prvenstvima upisala 47 poraza, a Francuska 43. U svjetskim prvenstvima i pripremnim turnirima Francuzi i Danci susretali 13 puta, osam puta je Francuska izlazila kao pobjednik, a neriješenih rezultata nije bilo. Na SP 2009. u Hrvatskoj Francuzi su Dance nadmašili u polufinalu (27:22), a dvije godine prije toga u Njemačkoj Danci su Francuzima uzeli broncu (34:27).

Francuzi pak se nadaju postati prvom ekipom nakon Rumunja koja će obraniti titulu svjetskih prvaka. U dosadašnjem tijeku prvenstva Francuska je upisala malo lošiji skor od Danske, ima jedan remi, protiv Španjolaca.

To nikako nije razlog za pad samopouzdanja, a Nikola Karabatić je posvjedočio o fantastičnoj atmosferi taboru Francuske: "Ne treba nam baš nikakva motivacija, sjajno je igrati u finalu Svjetskog prvenstva."

Iako će ga većina nazvati najboljim igračem današnjice, Karabatić uvelike respektira Dance: "To je izuzetno snažan i mlad tim, s odličnim mladim igračima, posebno me se dojmio vratar Landin. Mislim da su Danci izuzetno opasni." No, svjestan je Karabatić i jakih strana svoje ekipe: "Na našoj je strani veliko iskustvo", kaže, i dodaje: "Bilo bi apsolutno strašno završiti ovo Svjetsko prvenstvo sa srebrom oko vrata. Znamo koliko je sjajno zlato i znamo da ga želimo opet osvojiti."

Odlični pivot Francuske Bertrand Gille je u francuskom dresu osvojio dva zlata, a o svojoj momčadi kaže: "Zavrijedili smo osvojiti zlato, odigrali smo jako dobro do sada, pokazali smo da se protiv svakoga želimo i možemo boriti." Tome dodaje: "Ne radi se tu toliko o branjenju titule. Svako je svjetsko prvenstvo nova avantura, pa zato idemo po novu titulu, a ne braniti staru."

Gille ne poriče da su Francuzi favoriti, no očekuje izuzetno tešku utakmicu: "Danci će igrati praktički na domaćem terenu, no mi smo se uspjeli othrvati pritisku publike u Zagrebu, gdje smo se borili protiv 15 tisuća Hrvata. Jednakim oružjem borit ćemo se i protiv Danaca", kaže.

Dakle, ostaje samo odgovoriti hoće li brzina, polet i mladost uspjeti nadigrati iskustvo, snagu i jedinstvo. Finale Svjetskog rukometnog prvenstva započinje u 17 sati.

SP 2011. - Završnica

finale

Francuska37:35 *Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2011.
  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2011. - Završnica

finale

Francuska37:35 *Danska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack30.01.2011. u 16:01
    Jedva čekam finale,živo me zanima jel Danci svoju brzu igru i bombe sa 9 metara budu uspjeli prodat i Francuzima..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik30.01.2011. u 15:54
    Francuzi dobijaju hendikepom, između 3 i 5 razlike.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2011. u 14:28
    Definitivno Francuska!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2011. u 13:08
    Ma Francuska,kakva Danska.Iako mislim da su Danske šanse veće nego naše protiv Francuske prošle godine u finalu EP,ali ni Wilbek ni domaći teren im neće biti dovoljno da pobjede najbolju rukometnu reprezentaciju svih vremena!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2011. u 11:42
    Po meni nisu Danci takvi autsajderi iako ću valjda po prvi put u životu navijat za Francusku.Dansku ne poštujem zato što su oni favorizirani od strane IHF-a i ne znaju napravit rezultat ako se prvenstvo ne igra u Skandinaviji,Mislim da Dancima još nitko nije odigrao obranu kak treba na ovom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik