Ostali sportovi

Započinje Treking liga

Damir Žbulj • petak, 04.02.2011.
Započinje Treking liga

U subotu 5. siječnja započinje sedmo izdanje Treking lige, skupa planinarskih utrka koje obuhvaćaju najatraktivnije lokacije diljem Hrvatske. Sezonu će otvoriti utrka Zagorje Trekk 2011, prva zimska treking utrka uopće te ujedno i prva treking utrka na ovoj lokaciji...

Treking - sport i/ili avantura

Treking je sport koji sadrži elemente trčanja, hodanja, planinarenja, orijentacijskog trčanja, a ovisno o konfiguraciji staze, potrebne su i alpinističke vještine. Na startu utrke natjecatelji dobiju kartu područja, s ucrtanom stazom, uputama te ucrtanim kontrolnim točkama, a cilj utrke je proći stazom i svim kontrolnim točkama u što kraćem vremenu.

Treking je izuzetno fizički i psihički zahtjevna aktivnost. Potrebna je odlična sposobnost snalaženja na karti i svladavanja nepredviđenih situacija, a posebna pozornost posvećuje se opremi. Natjecatelji sa sobom moraju imati određenu količinu hrane i vode, komplet za prvu pomoć, kompas, čeonu lampu, mobitel, zviždaljku, kartu, astro-foliju, u slučaju da treba zagrijati tijelo...

Pravila treking utrka nalažu da natjecatelji na nogama, uz pomoć kompasa, zemljovida i obavezne propisane opreme, moraju u ograničenom vremenskom razdoblju što brže proći sve zadane kontrolne točke. Pritom moraju savladavati najrazličitije terene, orijentirati se i pokušati naći najbolji put do zadanih točaka te planirati potrebne zalihe hrane, strategiju kretanja i odmora i pridržavati se svih tehničkih i ekoloških pravila utrke. Sve utrke su podijeljene u 3 težinske kategorije te su prilagođene i namijenjene zahtjevima vrhunskih sportaša, ali i amatera te rekreativaca. Uz sportski dio utrke, natjecatelji otkrivaju prirodu koja nije dostupna prosječnom čovjeku, prolaze i pronalaze mjesta na koje ljudska noga rijetko, ili gotovo nikada ne kroči.

Treking liga Joško Božić

Treking liga je skup planinarskih utrka koje obuhvaćaju najatraktivnije lokacije diljem Hrvatske, ali i inozemstva, a projekt je od sportskog, turističkog i ekološkog značaja te na jedinstven način promovira neke od najljepših krajeva Hrvatske i njihove potencijalne mogućnosti za razvoj aktivnog turizma. Treking liga je, od svog nastanka 2005. godine do danas, doživjela šest izdanja i ugostila neke od najizdržljivijih i najkompletnijih sportaša današnjice.

Prva utrka, Zagorje Trekk 2011, na rasporedu je u subotu 5. siječnja. Start i cilj utrke je u Krapinskim toplicama, staza povezuje zagorske brege, a kao i ostale utrke podijeljena je u tri težinske kategorije. Ultra, koja obuhvaća stazu duljine između 40 i 50 kilometara. Planinarska, koja je nešto lakša i duljine je oko 20 do 25 kilometara. Jogging je treća kategorija, namijenjena rekreativcima, a staza je duljine desetak kilometara.

U ožujku je na rasporedu otočna utrka Pašman Škraping. U trećem kolu u travnju, natjecatelji se sele u Istru na IstraTrek, dok je u četvrtom kolu, u mjesecu svibnju, na rasporedu Mljet Treking. Lipanj je rezerviran za Velebitski Treking, a u kolovozu se liga seli van granica Hrvatske. Crna Gora ugostit će natjecatelje na utrci Durmitor Trajking. U listopadu su na rasporedu dvije utrke, otočni Cres Trekk i Medo Trekk, koja se održava na obroncima Medvednice. Završetak sezone i posljednje kolo Treking lige na programu je 19. studenog, a domaćin natjecateljima je, po prvi puta, Goli Otok.

Ova sezona po svemu će biti posebna, a najviše zbog organizacije prvog Otvorenog prvenstva Hrvatske u trekingu. Prvenstvo se održava 25. i 26. lipnja, lokacija je Velebit, a utrka starta u Starigrad Paklenici. U Ultra kategoriji zaokružuje točno 100 kilometara na trasi Paklenica - Sveto brdo - Vaganski vrh - Rujno - Stap - Ramino korito - Konjevača - Sadikovac - Baške Oštarije, s ciljem u Karlobagu. Planinarska kategorija bit će dugačka 60 km, a obje kategorije imat će na raspolaganju 34 sata za rutu.

Svaka treking utrka je posebna i specifična. Čovjek je prepušten sebi i svojim sposobnostima, testira se kondicija i psiho-fizička sprema te se u trekingu istinski može osjetiti granica ljudske izdržljivosti. Sve utrke prati Gorska služba spašavanja, a Treking liga posvećena je Jošku Božiću, sinu hrvatskog alpinista Stipe Božića, jednom od najboljih gorskih spašavatelja koje je Hrvatska ikada imala, pionira pustolovnih utrka u Hrvatskoj i jednog od najzaslužnijih što su pustolovne i treking utrke u Hrvatskoj ugledale svjetlo dana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!