Ostali sportovi

Kaiser osvaja Pariz

Sportnet • četvrtak, 17.02.2011.
Kaiser osvaja Pariz

Pobjednik Paris Opena, prve postaje Euro Tour serije u ovoj sezoni, je Nijemac Ralf Souquet. Nijemac je pobjedom u finalu nad Nizozemcem Nick van den Bergom osvojio svoj 17 - ti Eurotour naslov. Od hrvatskih igrača najdalje je dogurao Karlo Dalmatin koji je za ulazak u četvrt finale izgubio od Norveškog čuda od djeteta Kristoffer Mindreboea.

Na turniru se igrala devetka a odigran je u pariškom klubu Leader. Nakon prvog dana sva tri hrvatska igrača su još uvijek bila u igri. Dalmatin je više nego uvjerljivo s 9:1 pobijedio prvo Talijana Laucci Massima, a nakon njega istim rezultatom Francuza Iqui Jean Franca.

Ivica Putnik i Filip Stojanović su na početku turnira odigrali polovično zabilježivši jednu pobjedu i jedan poraz. Putnik je prvo pobijedio Španjolca Exposito Juan Carlosa s 9:5 da bi u sljedećem kolu izgubio od Poljaka Ostrowski Piotra s 9:7. Putnik u tom susretu nije uspio obraniti svoje vodstvo od 6:4 i 7:6.

Stojanović pobjedom u prvom kolu nad Nijemcom Merbitz Danielom prolazi dalje, ali ga u repasage šalje Portugalac Mannuel Gamma. Drugog dana turnira Stojanović nije uspio svladati Francuza Teutscher Marca koji ga pobjeđuje s 9:5. U jednom trenutku je bilo čak i 5:0 za Francuza.

Putnik s 9:7 prolazi pokraj Serge Neta te tako dolazi na dva koraka do povratka u 32, ali tu je i stao. Ispriječio se Englez Chris Melling koji je trenutno treći u Eurotour poretku. Englez odmah na početku ostvaruje rezultatsku prednost koju nije ispustio do samog kraja. Putnik se tako oprostio od turnira.

Hrvatska priča turnira je svakako nastup Karla Dalmatina. Nakon odlične igre prvog dana Karlo dolazi na sam prag ulaska u 32. Tu ga je čekao Šveđanin Marcus Chamat. Dalmatin na početku susreta prelazi u vodstvo od 2:0. Chamat drži priključak i smanjuje vodstvo na 4:3. Na pola meča su poravnati 6:6. Dalmatin tada ubacuje u neku višu brzinu i do kraja ostavlja Marcusa na 6 partija. Pobjedom 9:6 Karlo ulazi u 32.

Za ulazak u 16 Karlo pobjeđuje Chrisa Mellinga. Englez odmah na početku susreta ostvaruje vodstvo od 3:1, 4:1 i 5:1. Kad smo se svi skoro pomirili s rezultatom hrvatski as se budi iz sna, ali činilo se da je samo otvorio jedno oko jer Melling odlazi na 7:3 te 8:4. Onda počinje hrvatski preporod. Karlo u nevjerovatnoj završnici osvaja sve partije do kraja i iz ovog infarktnog meča izlazi kao pobjednik. Karlo s 9:8 prolazi u osminu finala.

Nade kako će domaći igrač osvojiti Pariz potpirio je Stephan Cohenom pobjedom 9:8 nad mladim Nijemcom Domink Jentschom. Meč je bio poravnat na 3:3 i 7:7. Nijemac odlazi u vodstvo, ali Cohen uzvraća i vraća rezultat na 8:8. U posljednjoj partiji Cohen koristi pogrešku Jentscha i pobjeđuje s 9:7.

Nakon trećeg dana od 170 igrača ostalo je posljednjih 16. Vand den Berg je tijesnom pobjedom nad Škotom Shaw Jaysonom prošao u četvrt finale. Od samog početka igrali su partiju za partijom. Na 8:8 Škot ubacuje četiri kugle iz razbijanja i dolazi na laganu poziciju na stolu, ali nikad nije gotovo. Promašajem lagane kugle Škot se oprašta od turnira i Berg prolazi dalje.

Do tada vodeći igrač Europe Englez Karl Boyes oprostio se od turnira od Norvežanina Mattey Ullaha. Norvežanin dolazi u vodstvo od 5:0 i 7:2 nakon čega Englez počinje igrati, ali bilo je to prekasno. Norvežanin prolazi dalje. Domaće nade potopio je Rus Konstantin Stepanov neizvjesnom pobjedom od 9:8 nad Cohenom. Boyesu ostaje utjeha da je Eurotour sezonu 2010 završio na prvom mjestu u ukupnom poretku.

Još jedan Norvežanin Kristoffer Mindreboe igra odličan tunrir. Na žalost hrvatskih navijača ovaj mladi Norvežanin je pobjedom 9:5 poslao Dalmatina kući. Dalmatin otvara susret vodstvom od 2:1, ali onda Kristoffer preokreće na 4:2. Dalmatin se ne predaje te preokreće na 5:4. Norvežanin poravnava na 5:5 i tu Dalmatin staje i do kraja može samo promatrati finish mladog Kristoffera koji s 9:5 prolazi u četvrt finale.

Od četvrtfinalnih mečeva svakao treba izdvojiti uvjeljivu 9:2 pobjedu osamnaestogodišnjeg Kristoffer Mindreboea nad Englezom Scot Higginsom. U Ostalim četvrtfinalnim mečevima Berg je s 9:6 porazio Stepanova, Souquet s 9:7 Ullaha a Niels Feijen je s 9:3 „otpremio“ kući Portugalca Manuela Gammu.

U prvom polufinalu između Nijemca Ralf Souqueta i Nizozemac Niels Feijena činilo se kako ćemo gledati uspavanku. Ralf otvara susret vodstvom od 4:1. Feijen koristi grešku Ralfa i preokreće na 5:4. Nijemac poravnava na 5:5 kada Nizozemac radi nepotreban faul. Souquet takvu priliku ne propušta i radi seriju za 8:5. Feijen se vraća na 8:7, ali tada mu nakon razbijanja ne ulazi ništa. Ralf posprema cijeli stol za pobjedu 9:7 i prolazak u finale.

Drugo polufinale nije bilo za one slabog srca. Meč između Berga i Mindreboea je bio cijelo vrijeme izjednačen pa nije niti čudo da su završili na 8:8. Minderboe razbija i ništa ne ulazi. Berg se odlučuje na safe ali odigrava loše. Norvežanin Minderboe tada dolazi na stol s prilikom da ubaci sve kugle. Mladost je učinila svoje i Norvežanin griješi već na drugoj kugli.

Iz safe igre kao pobjednik izlazi Berg. S bijelom u ruci Berg ne uspijeva odigrati dobro za sljedeću kuglu i opet odigrava safe. Norvežanin radi i drugi faul, ali Berg vraća priču na početak kad si komplicira život na šestici. Minderboe tada odigrava vrlo agresivno pokušavajući ubaciti kuglu od dugačke mantinele što mu ne polazi za rukom. Berg konačno uspijeva završiti partiju i pobjeđuje 9:8.

Nakon ovakvog polufinala uslijedilo je nimalo manje dramatično finale. Nick van den Berg otvara finale protiv Ralf Souqueta s 2:0 i 4:2. Souquet uspijeva poravnati na 4:4, ali Berg ponovo odlazi na +2. Souquet ne popušta i smanjuje na 6:5. Nick uspijeva nadmudriti Ralfa u sljedećoj partiji nakon šahovskog safe odigravanja. Nick pobjeđuje u igri živaca i odlazi na 7:5.

Sve je išlo na stranu Berga i kad je završio sljedeću partiju iz štapa za 8:5 svi su ga vidjeli kao pobjednika. Svi osim Nijemca. Izgleda da je biljar isti kao nogomet te da i ovdje pobjeđuju Nijemci. Souquet završava svoju partiju iz štapa, a kad je Nick na sljedećoj partiji ubacio bijelu iz razbijanja Ralf smanjuje na 8:7. Još jedna partija iz štapa Ralfa dovodi na poravnanje rezultata 8:8. Drama.

Nick nije mogao vjerovati, a Ralf je smireno čekao svoju šansu. Ponovo je krenulo nadmudrivanje u safe odigravanju, ali ovaj puta za razliku od sredine susreta Ralf izlazi kao pobjednik. Ubacivši zadnju devetku za pobjedu Ralf Souquet je pokazao, da iako mu je ovo 17-ti Euro tour naslov u karijeri, osvajanje turnira još uvijek donosi emocionalnu satisfakciju.

Završen je Paris Open. Najbolji europski i svjetski igrači odlaze u Emirate gdje se od 19. do 26. veljače održava Svjetsko prvenstvo u disciplini osmica. Na SP će nastupiti i Karlo Dalmatin kojemu je osmica najdraža disciplina.

Hrvatsko prvenstvo za seniore počinje prvim Croatia kupom koji se od 26. do 27. veljače održava u BK 8 ball, Zagreb.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 15:07
    njihova rodbina
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 04:33
    MA TKO JOS OVO PRATI????????
    Obrisan korisnik