Košarka

Tri velikana osigurala četvrtfinale

Branko Barić • petak, 18.02.2011.
Tri velikana osigurala četvrtfinale
Foto: EPA

Barcelona, Maccabi i Real Madrid novim pobjedama osigurali su nastup u četvrtfinalu Eurolige. Ante Tomić, koji je najzaslužniji za veliki trijumf Madriđana, jedini je Hrvat koji je ovog četvrtka osjetio slast pobjede u najjačem klupskom košarkaškom natjecanju u Europi...

Panathinaikos - Caja Laboral 76:74

Sjajnu partiju odigrali su Panathinaikos i Caja Laboral u prepunoj O.A.K.A. areni. Domaćini su krajem treće četvrtine imali 11 poena razlike, ali momčad Duška Ivanovića nije se predavala i s tri poena Estebana Batiste u posljednjoj minuti dolaze na 72:72. Ključni su bili poeni Mikea Batistea na drugoj strani u posljednjem napadu grčke momčadi za 76:74, iako je gostima ostala prilika za još jedan napad. Fernando San Emeterio izborio je osobnu pogrešku 0,2 sekunde do kraja, no promašio je oba slobodna bacanja.

Porazi Vujčića, Markote i Baraća

Osim odličnog Tomića, ostali Hrvati koji su u četvrtak izašli na parket ne mogu se pohvaliti niti pobjedama niti učincima za pamćenje. Najsolidniji bio je rutiner Nikola Vujčić koji je u porazu baš od Tomića ubacio sedam poena (3/5 za dva, 1/3 sl. bacanja) uz šest skokova i tri asistencije.

Damir Markota sudjelovao je u porazu Olimpije s devet poena (2/3 za dva, 1/3 za tri) i četiri skoka u 25 minuta igre. Stanko Barać počeo je u petorci protiv Panathinaikosa, ali do kraja je odigrao tek devet minuta te za to vrijeme u statističkim rubrikama upisao tek jednu asistenciju.

U redovima momčadi koju vodi Željko Obradović Antonis Fotsis ubacio je 22 poena uz 11 skokova, dok su Batiste i Drew Nicholas dodali po 12. Španjolsku momčad predvodio je David Logan s 20 (5/7 za tri poena), San Emeterio ubacio je 19, a Marcelinho Huertas 17 poena.

Lietuvos Rytas - Unicaja 70:65

Napeto i zanimljivo bilo je i u drugom susretu u skupini E. Lietuvos Rytas je na koncu došao do pobjede kojom se izjednačio na dugom mjestu s Cajom Laboral s omjerom 2-2, dok momčad iz Malage ostaje na začelju s 1-3 te u preostale dvije utakmice mora doći do dvije pobjede ukoliko se želi nadati četvrtfinalu.

Presudna za tijek utakmice bila je 8:0 serija domaćih u posljednjoj četvrtini kojom su otišli na 12 razlike četiri minute prije kraja. Unicaja je pokušala odgovoriti izazovu i sedam sekundi prije kraja smanjila na samo minus tri (68:65), ali vremena za potpuni preokret nije bilo. Khalid El-Amin prvo je ime kod pobjednika s 18 poena, dok je Martinas Gecevičius ubacio poena manje uz šest skokova. Najraspoloženiji kod španjolske momčadi bio je Joel Freeland s 19 poena i osam skokova.

SKUPINA F

Lottomatica Roma - Regal Barcelona 64:75

Iako konačni rezultat tako ne sugerira, Barcelona je u Rimu teško došla do pobjede koja ju vodi među osam najboljih ekipa u Europi. Domaćini su u trećoj četvrtini ubacili šest trica i pobjegli na 13 poena razlike (43:30), ali onda predvođeni sjajnim Rickyjem Rubiom Barca stišće papučicu gasa u posljednjoj dionici i postavlja stvari na svoje mjesto.

Juan Carlos Navarro s 19 i Alan Anderson s 15 poena najefikasniji su u redovima pobjednika, no najbolju valorizaciju ostvario je Rubio s devet poena, osam skokova i četiri asistencije. U četvrtom porazu Rome u ovoj fazi natjecanja najviše se istaknuo Luigi Datome s 15 poena.

Union Olimpija - Maccabi Electra 65:83

Niti 13 tisuća fanatičnih navijača nije pomoglo Olimpiji da zadrži nade u četvrtfinale. Iako su na poluvremenu vodili s 41:33, Maccabi je u nastavku prvo 13-0 serijom preuzeo vodstvo, a onda novom 16-0 serijom konačno riješio pitanje pobjednika. Doron Perkins, Jeremy Pargo i Lior Eliyahu postigli su po 16 poena, dok je David Blu ubacio poen manje šutirajući trice 5/8. Domaćine je predvodio Giorgi Shermadini s 13 poena, dok je Kenny Gregory ubacio 11.

SKUPINA G

Efes Pilsen - Real Madrid 60:77

Perasović: "Naša uvjerljivo najgora utakmica"

Velimi Perasović očekivano nije bio zadovoljan nakon susreta: "Ovo je uvjerljivo naša najgora utakmica ove sezone. Nismo je uopće odigrali kako treba odigrati važne utakmice, bili smo jednostavno prenervozni".

Logično pitanje koje se samo po sebi nametnulo nakon ovakvog poraza bilo je da li je uzrok Rakočevićev izostanak zbog ozljede leđa: "Najlakše bi bilo reći da jest, ali to ne bi bilo u redu. Jednostavno nismo bili dovoljno dobri kao momčad, nismo uopće vjerovali u pobjedu."

Real je četvrtom pobjedom u četiri kola Top16 faze osigurao plasman u četvrtfinale, a sljedeće kolo u Beogradu imat će priliku osigurati i prednost domaćeg terena. Efes, koji je nastupio bez ozlijeđenog Igora Rakočevića, držao se u igri tek prvu četvrtinu, no od 11:2 serije gostiju u drugoj više nisu dobili priliku izbjeći prvi domaći poraz ove sezone u Euroligi. Uz Sergija Lulla koji je ubacio 17 poena uz pet asistencija, glavnu rolu u pobjedi Madriđana imao je Ante Tomić s 14 poena (6/10 za dva, 2/2 sl. bacanja) i šest skokova u 22 minute provedene na parketu. U momčadi Velimira Perasovića, koja sljedećeg tjedna protiv Siene igra ključni meč za prolazak u četvrtfinale, Kerem Tunceri ubacio je 14 poena.

SKUPINA H

Power E. Valencia - Olympiakos 79:85

Pobjedom u Valenciji Olympiakos se pridružio Fenerbahčeu na čelu skupine H te tako jednom nogom zakoračio u doigravanje. U susretu s dosta preokreta prvo su gosti došli do devet poena prednosti u drugoj četvrtini, no Pamesa u trećoj radi veliki preokret i stiže do vodstva od šest poena razlike. U posljednju četvrtinu se ulazi u egalu, a u takvoj neizvjesnoj završnici bolje se snalaze gosti i dolaze do vrlo važne pobjede.

Vassilis Spanoulis prvo je ime susreta s 18 poena, a pratio ga je Rašo Nesterović sa 16 poena i šest skokova. Po 16 poena Duška Savanovića i Victora Clavera nisu bili dovoljni domaćinima za konačno slavlje.

Euroliga - skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Panathinaikos76:74Baskonia
Lietuvos Rytas70:65Unicaja Málaga
1Panathinaikos 42+57
2Baskonia 42+31
3Lietuvos Rytas 33-28
4Unicaja Málaga 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga - skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Panathinaikos76:74Baskonia
Lietuvos Rytas70:65Unicaja Málaga
1Panathinaikos 42+57
2Baskonia 42+31
3Lietuvos Rytas 33-28
4Unicaja Málaga 15-60

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 13:02
    jebo me efes
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 10:44
    HRT je velika sramota, od 1.4. bi trebao početi sa emitiranjem novi sportski program, nadam se da će on prenositi košarku!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 08:45
    Ovaj sustav eurolige mi je skroz cudan i vise bih volio da je kao onaj iz NBA samo sto najlosije ekipe ispadaju i ulaze nove koje razigravaju medjusobno za ta mjesta na nekom turniru najboljih 16 u par dana. Bilo bi vise dobrih utakmica a to sto HTV vise ne prenosi kosarku koja je bila nas udarni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik