Tenis

Čilić u Top 10 izdanju

Ivor Krapac • petak, 18.02.2011.
Čilić u Top 10 izdanju
Foto: Kristijan Komarica

Marin Čilić prekinuo je dugu sušu bez polufinala na ATP turnirima, od Washingtona u kolovozu prošle godine. Drugi hrvatski reket odigrao je odličan meč protiv drugog nositelja Tomaša Berdycha u četvrtfinalu Marseillea, podsjetivši na izdanja s početka prošle sezone, s kojima se probio među prvih deset na svijetu...

Odlično izdanje Marina Čilića, vjerojatno najbolje u sezoni, a možda i najkvalitetnije otkako je odlično započeo prošlu godinu, donijelo je prekid čekanja drugog hrvatskog reketa na polufinale na ATP Touru, koje je trajalo od prve polovice prošlog kolovoza i proboja među posljednja četiri na turniru iz serije 500 u Washingtonu.

U međuvremenu, Marin je rijetko igrao kako može, no na putu do 6:3 i 6:4 protiv Tomaša Berdycha u četvrtfinalu Marseillea podsjetio je kako to izgleda kada je u pravom izdanju. Iako se neće moći previše požaliti na vlastitu igru, drugopostavljeni Čeh, sedmi na svijetu, svejedno je ostao praznih ruku.

Marin je već početkom meča najavio da je spreman za prvu pobjedu u međusobnim susretima s Berdychom, koji je do danas imao prednost od 2-0. Nakon uvjerljivog serverskog otvaranja, bez promašenog prvog servisa u drugom gemu, prvi break hrvatskog aduta dogodio se kod 1:1 - Čilić nije dao suparniku da puno toga zaradi isključivo servisom, reternirao je dobro, a nagradu je dobio s malo nesigurnosti i tri promašena Berdychova forhenda u tom gemu.

Nakon tog breaka, Čeh se još dvaput našao u opasnosti na servisu, s Čilićevom igrom, pogotovo forhendom, koji su ga uvaljivali u ozbiljne probleme. Kod minusa od 4:2 Berdych je držao s dvije spašene nevezane break-lopte, izvukli su ga as i servis-winner na prvom servisu, ali servis-gem za ostanak u setu, kod zaostatka od 5:3, donio je novi Marinov pritisak i break za završetak prvog seta.

Neće biti pretjerivanje ukoliko kažemo da je taj set bio jedan od najboljih Čilićevih uopće na Touru. Servis je bio odličan otpočetka, i prvi i drugi, a igra i samopouzdanje su rasli iz gema u gem nakon ranog breaka.

U drugoj dionici Berdych je sve do završne faze meča puno toga dobivao bez puno igre na servisu, bilo je nešto više asova (šest u setu) ili servis-winnera nego u dotadašnjem tijeku ovog četvrtfinala, no nije posustajao niti Čilić. Na koncu, sve se riješilo u posljednja dva gema - Marin je kod 4:4 izvukao jedinu Čehovu break-loptu u meču (30:40), uz winner forhendom nakon dobrog drugog servisa na suparnikovu bekhend-stranu, da bi gem potom došao do breaka kojim je zaključio meč.

Za kraj, kako i priliči za udarac koji ga je ovog petka "slušao" odlično, Marin je začinio stvari s dva winnera forhendom u posljednja dva poena, od kojih se posljednji dogodio u najdužoj izmjeni u meču. Lijepo je što je završilo na taj način - kako je drugi hrvatski reket odigrao, zaslužio je efektan kraj.

U subotu slijedi polufinale, u kojem će Čilić dočekati boljeg iz dvoboja Mihaila Južnog i Jo-Wilfrieda Tsonge.

ATP Marseille, 18.2.2011., četvrtfinale: Čilić (Hrvatska) - Berdych (Češka, 2) 6:3, 6:4.

Parovi, četvrtfinale: Clement/Mahut (Francuska) - Paire/Roger-Vasselin (Francuska, WC) 6:3, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 18:50
    Jooooooj Marine sad bi ti na gangi opjevo ovu pobjedu da znam...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 17:44
    Ja san protiv pljuvanja bilo kojeg naseg sportasa, bija on/ona svijetska klasa ili prosjecna zalost. Medjutin, nakon proslog poraza od troickog u rotterdamu, reka san da ga vise ne zelin gledat. Ivanisevic je gubija glupe meceve al je bar pokaziva emocije. Cilic je ko "drvena marija", ko da u njemu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 16:58
    Silić ovako dobro nije igrao godinu dana, bez sumlje. Samo je pitanje koliko dugo može zadržati tu razinu tj. je li ovo trenutni bljesak ili će biti konstanta.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 16:42
    E sad je to to, sad sam zadovoljan :D
    Obrisan korisnik
  • staropramen18.02.2011. u 16:27
    ne branim one koji su blatili bilo koga kad ga ne ide ali ovo treba uzeti s rezervom.. radi se o Berdychu, dakle jedan od najvećih chokera na touru koji baš ne preferira indoor hard i turnir je iz serije 250.. taman za Marina, kad opet izgubi na smiješan način s puno glupih poteza onda će opet doći... [više na forumu]
    staropramen