Tenis

Čilić u finalu Marseillea!

Ivor Krapac, Ante Zovko • subota, 19.02.2011.
Čilić u finalu Marseillea!
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski drugi reket Marin Čilić konačno je pronašao pravu formu i potvrdio je finalom Marseillea. U polufinalu je sjajnim preokretom u završnici slomio Mihaila Južnog i dobio sa 6:2, 1:6, 7:5.

Marin Čilić osigurao je svoje prvo finale na Touru od svibnja prošle godine i Münchena te deveto ukupno. Novom je sjajnom partijom napravio veliki preokret u završnici protiv Mihaila Južnog, koji ga je svladao u njegovu prošlom finalu. Treći nositelj imao je meč u rukama u trećem setu, ali naš je tenisač sve preokrenuo u svoju korist.

U prvom setu Marin je krenuo odlično, slično prvom dijelu meča protiv Berdycha. U prvom gemu iskoristio je muke Južnog s prvim servisom, otišao do 15:40, da bi na drugu break-loptu, nakon solidnog reterna bekhendom, prošao suparnika forhendom uz dodir mreže. Break na početku meča nije mogao biti ljepši uvod u ovo polufinale.

Nastavak seta donio je dosta problema drugog hrvatskog reketa s prvim servisom, no bez obzira što je ubačaj bio na samo 48 posto, a Rus je dosta puta prijetio protiv drugog servisa, Čilić je bio suočen samo s jednom break-loptom u prvoj dionici. Dogodila se kod vodstva od 3:2, no Marin nakon 30:40 nije dao svojem suparniku pravu šansu. Ubacio je tri uzastopna prva servisa, na što nije bilo rješenja s druge strane.

Gem kasnije, hrvatski adut breaknuo je i drugi put u setu, a nakon toga uz okretanje 15:30 zaključio taj dio meča u svoju korist. Igrački, nije bilo baš tako impresivno kao u prvom setu protiv Berdycha, ali ispalo je sasvim dovoljno za Južnog, koji se tada još tražio i nije nalazio prave odgovore na Marinove napade.

No, u drugom setu se sve okrenulo i dosta brzo otišlo u suprotnom smjeru. Ono što Berdych u petak nije našao niti u jednom dijelu meča, odličnu obranu s kojom bi probao poljuljati Čilićevo samopouzdanje, Rus je imao kroz cijelu drugu dionicu, a s time su s vremenom stigli i promašaji drugog hrvatskog reketa.

Prvi od dva uzastopna breaka kojima je set riješen dogodio se u četvrtom gemu, kada je Marin pomogao suparniku s dvije neforsirane pogreške bekhendom i jednom forhendom. Dva gema kasnije, kod 4:1 za Južnog, Rus je breaknuo drugi put zaredom i time osigurao da odluka padne trećem setu.

U odlučujućoj dionici meča Rus je priprijetio već na početku. Čilić je držao za 1:0 sa spašene dvije nevezane break-lopte, ali kod 2:2 nije išlo. Marin je propustio 30:0 i Rus je s četiri uzastopna osvojena poena došao do velike prednosti u trećem setu.

Kako je Južni servirao u drugoj i dotadašnjem tijeku treće dionice, činilo se da je povratak nemoguća misija, ali Marinu je ipak uspjelo. Pritom je morao spasiti i jednu meč-loptu. Izvukao je 3:5 i potpuno preokrenuo meč. Stigao je do 6:5 i još jednom oduzeo servis Rusu za konačnih 7:5.

Protivnik u finalu našem drugom reketu bit će prvi nositelj Robin Söderling, koji je u drugom polufinalu sa 7:5 i 6:1 pobijedio Rusa Dmitrija Tursunova. Meč je na rasporedu u nedjelju ne prije 14 sati.

Čilić i Söderling dosad su se susreli samo jednom, lani u osmini finala Roland Garrosa, kada je Šveđanin slavio bez većih poteškoća. Bilo je 6:4, 6:4 i 6:2.

ATP Marseille, 19.2.2011., polufinale:
Söderling (Švedska, 1) - Tursunov (Rusija) 7:5, 6:1
Čilić (Hrvatska) - Južni (Rusija, 3) 6:2, 1:6, 7:5.

Parovi, polufinale:
Benneteau/Tsonga (Francuska) - Clement/Mahut (Francuska) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.02.2011. u 19:50
    Čertitke marinu,nadam se da je ovo početak njegovog povratka među prvih 10 igrača!Sutra šta bude,iako pošteno kazano Soderling je golemi favorit,i marinove šanse nisu baš velike!!
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade19.02.2011. u 18:42
    živci su mi otišli
    LeBronWade
  • zrinkec19.02.2011. u 18:25
    BRAVO MARINE!!!!!!
    zrinkec
  • Obrisan korisnik19.02.2011. u 17:18
    E ovo mi moglo okrenut neke stvari..Brett je pomogao svojim prisustvom.. kad netko tako izvuce jedan mec - taj dispet smo cekali..vidjelo mu na licu da gadno želi pobijedit..!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2011. u 17:12
    Ajde mozda ova spasena mec lopta mu da malo vise samopouzdanja za buducnost. To mu je najveci problem.
    Obrisan korisnik