Tenis

Čilić: "Znao sam da je povratak moguć"

Ivor Krapac • subota, 19.02.2011.
Čilić: "Znao sam da je povratak moguć"
Foto: Kristijan Komarica

Marin Čilić je u Marseilleu dva dana u nizu napravio nešto što mu nije uspjelo nikad prije. Nakon što je u četvrtfinalu proslavio svoju prvu pobjedu protiv Tomaša Berdycha, u subotnjem polufinalu "upisao" se i protiv Mihaila Južnog, koji je do ovog susreta vodio s 4-0 u međusobnom omjeru...

Marin Čilić dan za danom prekida loše tradicije. U petak u četvrtfinalu pobrinuo se da završe dvije, ona protiv Tomaša Berdycha, koji je dotad vodio s 2-0 u međusobnim susretima, ali i dugo čekanje na polufinale nekog ATP turnira, od prošlog kolovoza, kada je bio među posljednja četiri u Washingtonu. U subotu se dogodio novi, još veći korak.

Mihail Južni je do dvoboja u polufinalu Marseillea imao čistih 4-0 protiv Čilića, a pored toga, Marin nije bio u finalu na Touru još od Münchena proteklog svibnja, kada ga je korak do naslova pobijedio upravo subotnji protivnik. Dvije muhe jednim udarcem, a da sve još bude slađe, uzvratio je Južnom i za taj poraz u Münchenu, a da sve bude još malo slađe, napravio je to uz preokret u trećem setu, pritom spasivši i meč-loptu.

Vezane vijesti

"Nakon što sam tako glatko dobio prvi set, znao sam da je povratak moguć ukoliko budem igrao kako treba i kako sam igrao na početku meča", opisao je Čilić pred novinarima nakon dolaska do 6:2, 1:6 i 7:5, uz okretanje minusa od 5:3 u odlučujućoj dionici. Rus je najbliže bio u devetom gemu trećeg, kada je hrvatski adut spasio meč-loptu na servisu - i to na najefikasniji način, asom.

"U drugom setu i početkom trećeg igrao je zbilja dobro i nije bilo lako ostati u meču i čekati svoju priliku. Morao sam nešto promijeniti, to sam i uspio, a najbolja stvar iz moje perspektive je što je ova pobjeda stigla kao plod velike borbe i dobrog pristupa", dodao je drugi hrvatski reket.

U nedjelju slijedi prilika za šesti ATP naslov u karijeri, prvi nakon PBZ Zagreb Indoorsa početkom veljače prošle godine. Da to ostvari, Čilić će morati preko prvog nositelja, Šveđanina Robina Söderlinga, koji je dosad pretrpio samo jedan poraz u sezoni, protiv Aleksandra Dolgopolova u osmini finala Australian Opena, a u Marseilleu je dohvatio već treće ovogodišnje finale.

Prvi švedski reket, četvrti na svijetu, u siječnju je osvojio Brisbane, a u Francusku je došao u seriji pobjeda započetoj na prošlotjednom putu do naslova na turniru iz serije 500 u Rotterdamu. U polufinalu je sa 7:5 i 6:1 nadjačao Dmitrija Tursunova, što mu je bila osma uzastopna pobjeda.

"Prvi set bio je jako izjednačen, možda nisam bio agresivan koliko sam trebao", osvrnuo se Söderling nakon polufinalne pobjede: "No, u drugom setu sam pojačao agresivnost, počeo sam igrati svoju igru i sve je bilo puno bolje - sve u svemu, bio je to dobar meč".

"Uopće nije loše", dodao je Šveđanin o dosadašnjih 16-1 u sezoni: "Dobio sam puno mečeva i nadjačao puno dobrih igrača, osjećaj je jako dobar i nadam se da ću tako nastaviti još neko vrijeme".

Ako je Marinu ostalo dovoljno energije nakon Južnog, nedjelja bi trebala biti novi ozbiljan test za Söderlinga...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!