Nogomet

Gornji dom dohvatljiv

Piše:Mario Plavčić • ponedjeljak, 21.02.2011.
Gornji dom dohvatljiv
Foto: Hrvoje Knežević

Prvoligaš iz grada na Dravi spada u kategoriju najvećih razočaranja jesenskog dijela prvenstva. Najavljivao se pohod na Europu, a jesen je više sličila borbi za ostanak. Momčad zasigurno vrijedi znatno više nego što pokazuje situacija na prvenstvenoj ljestvici, no to treba i potvrditi na travnjaku, a prilike za popravak će biti...

UČINAK I RASPORED

Jesenski učinak: 11. pozicija - pet pobjeda, sedam remija, šest poraza, gol razlika 20:20, 22 boda

Raspored u prva tri kola: Lokomotiva - Osijek, Osijek - Istra, Osijek - Hrvatski dragovoljac

Svi u Gradskom vrstu su nestrpljivo iščekivali zimsku stanku. Jedanaesta pozicija na tablici ispod je svih očekivanja i navijača i čelništva, ali i samih igrača, no treba gledati prema naprijed. Sve to je temeljito proanalizirano i od 1. siječnja okrenuta je nova stranica.

Prvi cilj struke bio je srezati igrački kadar na optimalan broj od 25 igrača i 3 vratara s kojima će se ući u nastavak prvenstva, a to nije bilo lako. Čak jedanaestorici igrača primakao se kraj ugovorne obveze pa su na tom planu vođeni mukotrpni pregovori. Ugovore su, na obostrano zadovoljstvo, produljili dokapetan Kurtović, Pušić i ponajbolji igrač Osijeka prošle jeseni Zoran Kvržić.

Došli/Otišli

Nisu svi pristali na ponuđeno - prvu odbijenicu uputio je Mile Škorić, nakon njega Jurica Pranjić, a na koncu i Vedran Nikšić. Oni su izdvojeni su iz momčadi, a prvi se snašao Nikšić koji je pristupio mađarskom Györu. Klub je ranije napustio Pero Stojkić koji se vratio u matični Zrinjski iz Mostara. Osijek je ostao i bez braće Plum koji su otišli u zagrebački Dinamo.

Rubrika "dolasci" dugo je zjapila prazna sve do povratka Osječana iz Turske, a tada je osječke redove pojačao povratnik u bijelo-plavi dres Goran Ljubojević. Stigao je iz švedskog AIK-a i veliko je pojačanje u svakom pogledu, a navijače je obradovao činjenicom da će igrati besplatno.

Ljubojević je jedino pojačanje u zimskoj stanci iako se pregovaralo s još nekoliko bivših igrača Osijeka. Marko Babić je razgovarao s klupskim vodstvom, no njemu je prioritet inozemstvo, a vrlo je blizu odlaska preko bare - u MLS momčad Chicago Fire. Spominjao se i Jurica Vranješ koji je još nekoliko mjeseci član Werdera, no nije isključeno da se na ljeto vrati u matični klub, a to je i sam potvrdio.

Trener

Karačić je naslijedio Steinbrücknera nakon burnih potresa koji obilježili prvi dio sezone. Uslijedilo je upoznavanje s momčadi i uočavanje mogućnosti pojedinaca, a to je potrajalo gotovo do samog kraja jeseni. Prije odlaska na zimsku stanku jasno je iznio potrebe u vidu pojačanja za nastavak prvenstva.

Njegove želje su tek polovično zadovoljene. Tražio je robusnog napadača, što je dobio u Ljubojeviću, ali i iskusnog veznjaka, no ta mu se želja nije ostvarila. Logično, teško je u kratkom vremenu pronaći kvalitetnog igrača koji će stvoriti razliku, a još ga uklopiti u skromne financijske okvire.

Karačić je poveo momčad na pripreme u Tursku i tek sada će se njegov rad gledati pod povećalom. Osječani su za vrijeme priprema odigrali niz prijateljskih utakmica pa je trener Osijeka mogao temeljito prosuditi tko je najbliži početnoj jedanaestorici.

Ključ za uzlet

U svakom slučaju, nalazi se u samom otvaranju, preciznije, u prva tri kola - gostovanje kod Lokosa, a zatim susreti protiv Istre i Hrvatskog dragovoljca u Gradskom vrtu. Ukoliko se tu ostvare tri troboda - eto bijelo-plavih "gore". S druge strane, ako se nastavi prosipanje bodova, pogotovo iz svog dvorišta, to bi Osječane dovelo u još delikatniju situaciju od aktualne.

Raspoloženje u svibnju

Europu više nitko ni ne spominje, no odnos kvalitete i situacije na prvenstvenoj ljestvici ipak je nerealan. Osijek je momčad koja je, unatoč svim svojim boljkama, imala i veliku dozu peha i kod ozljeda, ali i same realizacije. Budu li se poklopili neki čimbenici, Osječani se mogu nadati borbi od četvrtog do šestog mjesta.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!