Tenis

Roddick proslavio s malo spektakla

Ivor Krapac • ponedjeljak, 21.02.2011.
Roddick proslavio s malo spektakla
Foto: EPA

Vrlo uzbudljivo i podjednako kvalitetno finale ATP turnira iz serije 500 u Memphisu donijelo je pobjedu Andyja Roddicka, koji je time proslavio 30. naslov u karijeri na Touru. Prvopostavljeni Amerikanac je u tri seta prekinuo uspješni niz Milosa Raonica, a za kraj, sve je začinio spektakularnim winnerom forhendom u posljednjem poenu meča...

Andy Roddick nije čak ni vidio kako mu je to uspjelo s obzirom da je tada već bio na podu - no, winner udarcem koji bi se najbolje mogao opisati kao forhend iz skoka zaključio je uzbudljivo finale Memphisa i osigurao prvom nositelju slavlje sa 7:6(7), 6:7(11) i 7:5 protiv Milosa Raonica.

20-godišnji Kanađanin crnogorskih korijena odigrao je još jedan dobar meč, zaslužio pohvale svojeg suparnika na dodjeli trofeja nakon finala, no ovog je puta ostao malo prekratak. Ako je takvo što prikladno reći za igrača visokog 196 centimetara.

Roddick je u svojem jubilarnom 50. ATP finalu stigao do 30. naslova na Touru, trećeg na ovom turniru. U Memphisu je već slavio 2002. u američkom finalu protiv Jamesa Blakea i '09. u završnom ogledu s Čehom Radekom Štepanekom.

Raonicu je, s druge strane, prekinuta serija od osam pobjeda započeta prošlog tjedna na putu do naslova u San Joseu, njegovog prvog na ATP turnirima. No, za utjehu za izgubljeno finale, tu je ipak 300 bodova za ATP ljestvicu na kojoj bi u ponedjeljak trebao biti na 37. mjestu - više nego je ijedan kanadski tenisač prije njega bio.

Od tri seta, bez ijednog breaka prošao je samo prvi. Raonic je krenuo impresivno na servisu, dobio prvih 18 poena i izgubio prvi tek kod 30:0 u desetom gemu, ali tie-break je otišao na drugu stranu. Mladi Kanađanin imao je dvije nevezane set-lopte, kod 7:6 sa servisom, prije nego je Roddick izveo preokret i napravio prvi korak prema pobjedi.

U drugoj dionici Raonic je ispustio rani break prednosti, da bi u drugom tie-breaku prvo izvukao zaostatak od 5:3, a iza toga i tri meč-lopte na svojem servisu, kod zaostatka od 6:5, 8:7 i 10:9. Uz ključni mini-break kod 11:11, ubrzo je odgodio odluku za treći set.

Taj dio meča prvo je donio veliku priliku za Roddicka, koji je s breakom u četvrtom gemu otišao do 4:1, a gem potom imao i dvije uzastopne prilike (15:40) za dvostruki break i vjerojatno rješenje meča. No, Raonic je izvukao i to, odmah potom vratio break i poravnao na 4:4, ali izgubljeni servis kod zaostatka od 6:5 značio je i gubitak njegove nade u drugi naslov u dva tjedna.

Osim zbog jubileja, Roddick nakon Memphisa može biti zadovoljan i zbog osiguranog nastavka serije godina s barem jednom ATP titulom. Ova sezona mu je 11. u nizu, a sve je počelo 2001., kada je osvojio svoja prva tri naslova na Touru (Atlanta, Houston, Washington).

ATP Memphis, 20.2.2011., finale: Roddick (SAD, 1) - Raonic (Kanada, WC) 7:6(7), 6:7(11), 7:5.

Parovi, finale: Mirnji/Nestor (Bjelorusija/Kanada, 1) - Butorac/Rojer (SAD/Nizozemski Antili, 4) 6:2, 6:7(6), 10:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2011. u 20:27
    dobar je taj Kanađanin Raonić...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2011. u 10:40
    Prvi put sam gledao ovog Raonića stvarno je životinja.Svaku lopticu poteže maximalno,inače meć odličan jedan od boljih ove godine.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2011. u 02:23
    kakav masakr od meča, onakvo ubijanje servisima nisam već dugo vidio, a ovaj raonic je materijal za top 10
    Obrisan korisnik