Košarka

Branitelj naslova pred ispadanjem

Vedran Babić • srijeda, 30.03.2011.
Branitelj naslova pred ispadanjem
Foto: EPA

Odigrane su treće utakmice četvrtfinala Eurolige. Uzbuđenja ponovno nije nedostajalo pa je tako Panathinaikos u Ateni protiv Barcelone poveo 2-1 i tako doveo branitelja naslova na rub ispadanja. U nezgodnoj situaciji je i Olympiakos, koji je izgubio u Sieni, a madridski Real je ostvario važnu pobjedu u Valenciji uz još jednu dobru partiju našeg Ante Tomića. Najuvjerljiviju pobjedu večeri ubilježio je Maccabi...

Panathinaikos - Barcelona 76:74 (2-1)

Kada se sastaju dvije podjednako kvalitetne momčadi, kao što su to u ovom slučaju Panathinaikos i Barcelona, onda nije nikakvo iznenađenje da se pobjednik rješava u posljednjoj minuti, baš kao i u prve dvije utakmice ovih dvaju velikana. U trećoj utakmici, odigranoj pred 19.000 navijača u OAKA Areni, opet je slavio grčki predstavnik (76:74) i tako stigao na korak od plasmana na Final Four.

Ponovno je vođa grčke pobjede bio Dimitris Diamantidis, koji je od svojih 18 koševa čak 11 postigao s crte slobodnih bacanja, no upisao je i sedam asistencija te tri skoka i na taj način bio, statistički gledano, najkorisniji igrač utakmice.

PAO je u prvom dijelu dvaput imao sedam koševa razlike, isto koliko i krajem treće četvrtine, no raspoloženi Ricky Rubio (16 koševa) i Terence Morris (10) poveli su preokret gostiju, koji su u 34. minuti poveli nakon dugo vremena (63:61). Ipak, serijom 9:2 Atenjani odlaze na plus pet i do kraja utakmice uspješno održavaju prednost.

Španjolci su u par navrata stizali na minus od pola koša, ali nisu uspjeli doći do preokreta ili barem do produžetaka. Sada su na korak od ispadanja i u četvrtak moraju pobijediti u novoj atenskoj utakmici ukoliko žele majstoricu pred svojim navijačima.

Montepaschi - Olympiakos 81:72 (2-1)

Uz samo jedan promašeni šut iz igre, Marko Jarić bio je nerješiva enigma za košarkaše Olympiakosa. Za 23 i pol minute na parketu ukrcao im je 24 koša i bio udarna snaga talijanskog prvaka, koji je u trećoj četvrtini sagradio prednost od deset koševa koju više nije ispuštao iz ruku.

U sastavu gostiju od prve minute na parketu se našao najbolji europski košarkaš Miloš Teodosić, koji je prve dvije utakmice propustio zbog ozljede, no nije se previše naigrao. Upisao je samo dva koša za devet minuta i jasno je kako još uvijek nije spreman za napore koje četvrtfinale Eurolige donosi.

Grke su tako predvodili Rašo Nesterovič i Vassilis Spanoulis koji su zajedno ubacili 31 koš i Theo Papaloukas s osam koševa, šest asistencija i četiri skoka. Montepaschi je, pak, osim spomenutog Jarića, najviše profitirao i igrama litavskog dvojca Kšištof Lavrinovič - Rimantas Kaukenas koji je zajedno bio za koš kraći od dvojca Nesterovič - Spanoulis.

Power Electronics Valencia - Real Madrid 66:75 (1-2)

Do jedine gostujuće pobjede večeri stigao je madridski Real. Uz 19 koševa i osam skokova D'ora Fischera te 15 koševa Ante Tomića gosti su po drugi put u četvrtfinalnoj seriji porazili Valenciju. Na ovoj utakmici ključan je bio prijelaz iz treće u četvrtu četvrtinu kada je Real napravio seriju 13:0 i poveo 56:51.

Domaćin je potom smanjio na 56:54, ali Real je opet nanizao šest koševa i riješio golemi dio posla. Iako je do kraja utakmice bilo dovoljno vremena za preokret, do njega nije došlo. Madriđani su ubrzo poveli 65:56 i tu je priči bio kraj. Valenciji nije pomogla niti vrlo dobra partija Duška Savanovića (21 koš, 5 skokova), prvenstveno zato što mu je u presudnim trenucima nedostajala adekvatna podrška suigrača.

Real je, pak, imao više raspoloženih pojedinaca te je, možemo reći i na iskustvo, upisao drugu pobjedu i sasvim se približio Final Fouru. Čak i u slučaju poraza u četvrtak, ostaje mu odlučujuća peta utakmica u Madridu, no sigurni smo kako će Tomićev klub sve pokušati riješiti odmah u idućoj utakmici.

Maccabi - Caja Laboral 81:60 (2-1)

Ono što je Diamantidis bio Panathinaikosu, to je Jeremy Pargo bio Maccabiju. Američki razigravač bio je glavni oslonac izraelske momčadi, koja je s uvjerljivom razlikom, ponajviše zahvaljujući i brojci od 11 trica, povela 2-1. No, slavlje je donekle upropastila ozljeda Dorona Perkinsa u drugoj četvrtini. Perkins je standardni član prve petorke, no i bez njegove pomoći Maccabi je odigrao odličnu utakmicu.

S obzirom da se u gostujućem sastavu našlo samo deset igrača, od kojih dvojica nisu ni nastupila, ovakav poraz i nije neko iznenađenje jer za četvrtfinalnu utakmicu Eurolige vrlo je teško izdržati cijelu utakmicu sa samo osam igrača u rotaciji. Maccabi je ove večeri na raspolaganju imao 11 igrača u rotaciji.

Caja Laboral se dobro držala do 12. minute i minimalnog zaostatka (26:25), a onda su domaćini do kraja poluvremena otišli na plus 11 (41:30), iskoristivši pritom crno razdoblje gostiju što se tiče šuta. Početkom drugog dijela gosti smanjuju na osam razlike, domaćini ekspresno povisuju na 17 i tu je utakmica bila riješena, a najveća prednost zabilježena je u posljednjoj četvrtini kada je bilo 77:48.

Pargo je postigao 23 koša za Maccabi, a David Blu 16, dok je najefikasniji igrač gostiju bio Mirza Teletović (14 koševa, 6 skokova). Naš Stanko Barać upisao je 11 koševa, četiri skoka te po jednu asistenciju i ukradenu loptu 20 minuta na parketu.

Euroliga, završnica

četvrtfinale

Baskonia76:70Maccabi Tel Aviv
Barcelona83:82Panathinaikos
Olympiakos89:41Montepaschi Siena
Real Madrid71:65Valencia
Baskonia81:83Maccabi Tel Aviv
Real Madrid75:81Valencia
Olympiakos65:82Montepaschi Siena
Barcelona71:75Panathinaikos
Montepaschi Siena81:72Olympiakos
Panathinaikos76:74Barcelona
Valencia66:75Real Madrid
Maccabi Tel Aviv81:60Baskonia
Real Madrid66:58Valencia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

četvrtfinale

Baskonia76:70Maccabi Tel Aviv
Barcelona83:82Panathinaikos
Olympiakos89:41Montepaschi Siena
Real Madrid71:65Valencia
Baskonia81:83Maccabi Tel Aviv
Real Madrid75:81Valencia
Olympiakos65:82Montepaschi Siena
Barcelona71:75Panathinaikos
Montepaschi Siena81:72Olympiakos
Panathinaikos76:74Barcelona
Valencia66:75Real Madrid
Maccabi Tel Aviv81:60Baskonia
Real Madrid66:58Valencia

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 12:57
    Mislim da Macabi sutra prolazi a u ostalim tekmama bit će svašta.
    Obrisan korisnik